Изява на танцьорите от Детройт

Стъпки, музика, костюми и усмивки …
вихри се танца и сърцето тупти.

Отмина още една „Верея“ – фестивалът в Чикаго, който за поредна година събра хоротропци от Северна Америка. Константин Маринов или Коцето, както е известен на всички, с подкрепата и на други, успя да за седми пореден път да организира това прекрасно представление на българските народни танци и музика. Или както каза някой чрез този фестивал „правим история“, запазваме българското самосъзнание и култура на хиляди километри от Родината.

За първи път деца от училище „България“ също взеха участие в Чикаго. При по-малките това бяха – Кристина, Мария, Ивана, Тина, Магдалена, Амира, а при по-големите: Анжелина, Никол, Стефани, Анна, Александър, Майкъл, Нина, Вики и Полина. Ани и Стефи играеха и в двата танца и трябваше бързо да сменят тракийските носии с шопски с следващото участие. Техен ръководител е учителката по музика и танци Елеонора Барбов.   

Съставът „Извор“ от Детройт е изцяло от ентусиасти и любители на танца. Това е третото ни участие на фестивала в Чикаго. Хореографията този път беше на Пирински танц от Мария Зашева и Михаил Колчаков с много помощ за научаването й от Елеонора Барбов. Освен Нора в групата са още Бистра, Атанаска, Таня (организатор на пътуването до Чикаго), Нели, Мая, Венелин, Даниела и Велеслав, Кремена и Живко.

Най-малкият участник и наш почитател е Кристиан. Това е девет месечното бебе на Живко и Кремена, което беше на всички репетиции и беше прехвърлян от татко на мама според това кой играе и кой е свободен. Тяхната дъщеря Габриела също обича да танцува. На помощ в Чикаго беше дошла и майката на Кремена, Огняна. Другото семейство в състава е Мая и Венелин, чиято дъщеря Вики също танцува. Ако става дума за участие на цялото семейство, обаче семейство Начеви е представено с петима – Даниела и Велеслав при големите, Мишо, Мария и Ивана при децата. Половин гардероб е отделен само за носии, а след концерт започва едно пране и гладене… Младото поколение харесва танците и с удоволствие учи трудните стъпки. По следите на мама Таня върви дъщеря й Магдалена,  както и Кристина след мама Нора. Полина е вече в гимназията и въпреки натоварения график успява да вмъкне и репетиции с българския състав, за радост на майка й Бистра. Сигурна съм, че и дъщерята на Нели ще се включи в танците, само малко да порасне, а Коцето винаги е готов да помогне с каквото трябва. Наси пък може да се похвали, че нейният внук Александър танцува!

За да подкрепят групата от Детройт, в Чикаго дойдоха Никола, Георги, Хати и Любица (която дори летя със самолет до Чикаго). Благодарим ви, приятели!

Прекрасни спомени ще остави фестивал „Верея“. Шкафовете са пълни с българска стока, хладилниците с бира и ракия, библиотеките с нови книги, телефоните с координати на нови приятели, а имейлите с писма и снимки.      

До нови срещи!

Даниела Начева       

Leave a Reply