Бележка на редактора

2018 година през страниците на вестник “Българите в Детройт“
За моето семейство годината завършва с Коледния концерт на децата от училище „България“. Прелиствайки страниците на вестника от януари (архив на www.BulgariansinDetroit.cоm) се усмихвам на снимките с ученици, които само за една година са порастнали толкова много. На тържеството през декември 2018 г. близо 60 деца пяха, рецитираха и танцуваха за радост на присъстващите в препълнената зала. По традиция посрещнахме коледарите и дядо Коледа със Снежанка. През годината учениците представиха България на фестивал в Clinton Township, Трой и Чикаго, проведоха се тържества за 3 март, игри за Великден,  концерт за 24 май и викторина за Деня на будителите. Емил Лозанов от химическата лаборатория в Wayne State University зарадва учениците с интересно представяне на химически опити.

Нашите таланливи сънарoднички Антоанета Балабанова, Анелия Петров и Диана Чолакова получиха Оскари в различни категории от Red Carpet Concierge International в Чикаго.  
През април за услуга на жителите от Метро Детройт се проведе изнесен консулски ден, организиран от Българския културен център.
Снимка на Весела Вълчева участва в галерия в Детройт, снимка на Мария Попиванова беше изложена във фоайето на световния център на Дженерал Моторс, а рисунка на Лидия Симеонова украси стена в сградата на дизайнерското студио на Дженерал Моторс в Warren, където тя е работила 16 години. 
През май се проведе първата среща на български бизнеси и организации по инициатива на Наска и Катя от българския магазин.  
Цвета Касабова, преподавател в University of Michigan, имаше две танцови представления в залата АНДИ в Детройт и работи усилено с приятели за превръщането й в танцово студио.  
Гостува ни театралната постановка „На живо от оня свят“, различни певици и певци от България, дъждовното време не спря българите от района да участват в традиционния пикник с вкусна скара и народна музика.
За първи път в Мичиган, ученичката в 12 клас Гергана Йорданова се яви на изпит по български език и получи печат за двуезичност.  
През годината се родиха много бебета, отбелязаха се юбилеи, поздрави за абитуриенти и сватби.
Рубриката на Емилия Димитрова е чакана от нейните почитатели.  
През септември излезе съкратен брой на вестника и намерението ни е това да продължи. Ще продължаваме да ви информираме за събития, свързани с българската общност без да отнемаме много време от забързаното ви ежедневие. Сайтът www.BulgariansinDetroit.com също има нов облик, благодарение на съдействието на Ради Върбанов. Помощници са винаги добре дошли – за репортажи, дизайн и реклама. Благодарим от сърце на Мая Тегова от туристическа агенция Balkan Travel, на Деян Кожухаров от застрахователна агенция „Кожухаров“, на Наска и Катя от българския магазин Nessie Food за всеотдайната подкрепа. Очакваме и други български бизнеси да рекламират при нас.
Здраве и любов за всички!

Даниела Начева

Leave a Reply