Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 5, 2009

In case you cannot read the newsletter in Cyrillic please click on the link www.BulgariansinDetroit.com and read the newsletter online.
Ако имате проблем с разчитането на този е-майл или форматирането на вестника е промемено от вашата е-майл програма, отворете вестника директно от www.BulgariansinDetroit.com.

Интернет-страницата www.BulgariansinDetroit.com на 3 години!

Скъпи приятели, имаме огромното удоволствие да ви съобщим, че интернет-страницата Българите в Детройт навърши 3 години!
За официален рожден ден на любимия ви сайт считаме 1-ви май. На този ден преди 3 години се появи първият вариант на www.BulgariansinDetroit.com, който с времето се промени многократно докато достигне сегашния си облик. Днес все повече хора от Метро Детройт следят нашите издания и се информират редовно от тях. Увеличава се и броят на регистрираните получатели на електронния вестник, както и писмата им до info@BulgariansinDetroit.com. Държим да отбележим, че всичко, което предлагаме на многобройните си читатели се прави на доброволни начала, без парично възнаграждение. С удоволствие ще посочим имената на тези, които допринасят за списването на интернет-страницата.

24 май

24 май 2008. Тържество за празника и 2-рата годишнина на сайта

На първо място е Деян Кожухаров с полезните си материали за всякакъв вид застраховки. Съвсем самостоятелно и съзнателно, това младо момче ежемесечно превежда многобройни статии и предлага полезни застрахователни съвети. Благодарим на Анелия Петрова – журналист и редактор, Илияна Георгиева – полезни статии и реклама, д-р Невена Михайлова (председател на Мати Болгария-Детройт) – рекламодател, Весела Вълчева – консултант по дизайна на сайта, Димитрина Колева - редактор, Емилия и Митко Димитрови, Станислава Малинова – фотограф, полезна информация от Галя Аврамов, Георги Попов и Севда Струмова – рекламодатели, рекламодателите магазин Киев-София и магазин Kubisch Sausage (предлага български кебапчета), Николай Белинов-безплатен форум, Севи Харлева, Драга и Коста Димевски, кореспонденти от България – Ани Кръстева (Търговище), Елена Стайкова (Павел Баня), Стоян Стоянов (Ямбол), Димитринка Ненова (Варна), Атанаска Бонева, Даниела и Пламен Ковачеви, Виолета Йорданова, Бистра Макнев, Даниела Дончева – за прекрасните стихотворения, Диана Чолакова, Люба Иванова, Нели Асенова, Ангелина и Боил Пашмакови, Гинка Ортега, Иван Сарафов – реклама, Валя и Емо Камберови, Мариана Жулиет, виртуалното училище «По жицата». Благодарим и на родителите на всички новородени бебета, които ни изпратиха информация и интересни снимки. И ако сме пропуснали някой, молим за извинение. Едно е важно: без помощ и подкрепа този сайт и вестник не биха съществували. Искаме да информираме нашите читатели, че работим непрекъснато върху пропуските и техническите трудности, които се опитваме да намалим.  
            Днес бихме си пожелали здраве и сили, за да продължим това, което правим, както и рационални предложения, разумна критика и много, много съмишленици.  

            Даниела и Велеслав Начеви 

Свети Георги Победеносец, Гергьовден – 6 май, Ден на българската армия
Свети великомъченик Георги Победоносец е роден в богато семейство, в Кападокия, област в Мала Азия. Родителите му били тайни християни. И той изповядвал тази вяра. Но римският император Диоклетиан /254-305 г./ започнал големи гонения срещу християните. Като  младеж, Георги влязъл в римските легиони и бързо станал военоначалник. Той не криел своята вяра в Христа и затова бил призован на съд. Подлагали го на какви ли не мъчения, само и само да се откаже от Христос, но той не го направил. Най-накрая го обезглавили.
Когато християнството било официално прието като религия, Георги бил обявен за първия светец – воин.
На иконите Светецът е изобразяван на бял кон, а с копието си пробожда ламя. Преданието за това изображение е следното. В едно царство хората вярвали не в Бога, а в златото и среброто, затова Господ решил да ги накаже. Неочаквано чешмите в царството пресъхнали. Имало само едно езеро с вода, но то било пазено от една ламя. За да им дава вода, хората трябвало да водят при ламята по една девойка. Накрая дошъл ред на царската дъщеря да бъде пренесена в жертва. Седнала до езерото, тя очаквала ламята да дойде да я изяде, но не спирала да се моли на Бога да я спаси. Изведнъж пред нея се появил конник. Той забил копието си в земята и вързал за него поводите на белия си кон. После попитал момичето защо рони сълзи. Царската дъщеря му разказала. В това време се появила ламята. Момъкът скочил, извадил копието си от земята и промушил с него ламята в устата.
Всички чешми в царството потекли. Хората научили, че освободителят им е християнин. Името му е Свети Георги и означава, че Бог го е изпратил. Тогава всички в царството повярвали в Господа –Бог и приели новата вяра.
sv georgi
В нощта преди Гергьовден момичетата събират цветя, треви и билки, изплитат венци и закичват овцете. На Гергьовден всички стават рано сутринта и окичват вратите на къщите си със зеленина. Рано сутринта отвеждат болните на реката и ги къпят за здраве. Всички останали, също се потапят във водата за здраве. Тук проличават старите вярвания в живителната и оплодителна сила на водата. Вярата в лечебната сила на водата и зеленината на Гергьовден е много силна, затова се извършват редица обредни действия. Вярва се, че тревите, събирани на този ден, са силно въздействащи.Гергьовден е празник на плодородието, затова на дърветата се връзват люлки и всички се люлеят на тях за плодородие и здраве. В някои области в България има традициция да се раздават пити и зелен лук, който според народната медицина се използва с лечебна цел. Със здравословна цел е и забраната да не се спи на този ден. Тъй като настъпва сезонът на усилената работа на полето, с това се цели човек да не се чувства отпуснат и ленив през годината. Богата е гергьовденската обредност, в която участва зеленината като източник на плодородие. Живата природа се принася в дома и обществени сгради, за да окаже своето въздействие върху човека.
Основното празнично ястие на трапезата е печеното агне, което играе ролята и на жертвоприношение за светеца. То може да бъде заменено и с пита, която е пък житната жертва за него, тъй като Свети Георги е покровител и на посевите. Свети Георги се почита и като военнен светец, който е извършил много подвизи и проявил голяма храброст. Празникът е посветен на Българската армия и на военния орден „За храброст”. Участието в тържествата на армията разкрива другата основна символика на празника – борбата със злото и победата над него, която е извоювана благодарение на силата и храбростта на светеца-воин.
През целия ден празникът преминава във веселби, игри, песни и танци.

Атанаска Бонева

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността, просветата и културата. Празник на духовното извисяване. 24 май е официален български национален празник. На този ден българите честват и създаването на славянската азбука - глаголицата от Св. Св. Кирил и Методий, известни още като Солунските братя.
Най-ранните данни за отбелязване на 11(24) май като ден на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий датира от 12 век. Двамата братя са признати за светци още в края на 9 век. Поотделно паметта на Св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на Методий - на 6 април, дните на тяхната смърт.

24

Марин Дринов пръв открива Славословието за Кирил и Методий и техните ученици в Бориловия синодик, и отбелязва, че е било «действитетелно четено в продължение на почти две столетия.»
И през най-тежките години на турското робство се пазели спомените за Кирил и Методий, и те били чествани макар и само в отделни църкви и манастири.
За първи път е организиран празник на Кирил и Методий на 11 май 1851 г. в епархийското училище носещо тяхното име в гр. Пловдив. Иниациативата е на Найден Геров с подкрепата на видни българи. От 1857 г. празникът започва да се отбелязва всяка година и в други градове. През 1858 г. Йоаким Груев печата в “Цариградски вестник” покана за общо честване деня на славянските просветители. По същото време свидетелства за празника намираме и за други градове - Шумен, Калофер, Прилеп, Котел… Оттогава празникът придобива масов, всенароден характер.
Днес 11 май се чества като църковен празник на светите братя, а 24 май - като празник на славянската писменост, българската просвета и култура.

Заради огромното дело на Кирил и Методий и на техните ученици Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд за духовното и религиозно просвещение на българския народ и приноса им в разпространението на християнството, Българската православна църква ги е обявила за светци. В тяхна чест е и празника Свети Седмочисленици, празнуван на 27 юли.

Глаголицата е първата азбука, която създали Солунските братя. Всяка буква си имала име, подобно на старогръцките букви. За да могат учениците в Средновековието лесно да научат буквите и реда им, те са запомняли наизуст азбучно стихотворение. Всеки стих е започвал с поредната буква от азбуката. После за по-лесно започнали да повтарят само първата дума от всеки стих. Така стихотворението било забравено и до нас са достигнали само първите думи и те са станали имената на буквите.

А-азъ Б-буки В-веди Г-глаголи Д-добро Е-ест Ж-живяте З-зяло Й-Йота И-иже
Г-герв К-како Л-люде М-мислите Н-наш О-онъ П-покои Р–ръци С-слово
Т-твърдо У-укъ Ф-фрътъ Х-хъръ Щ-ща Ц-ци Ч-чръв Ш-ша Ъ-Ъръ Ю Я-ят

Източник: Историческа енциклопедия за деца, 1996 г.

Кирилицата постепенно изместила Глаголицата, защото с нея се пишело по-лесно. Предполага се, че е създадена от Климент Охридски въз основа на Глаголицата и гръцката азбука, добавяйки още букви за характерните звуци в славянския език. Наречена е така в чест на Кирил Философ. Според някои учени това е първата азбука, създадена от Кирил и Методий, от която те се отказват, обвинени в копие на гръцката. След време Климент Охридски отново започнал да я използва.

Атанаска Бонева

Из дневника на една учителка или как се прави българска Школа в Америка

2007 г.
С каквото и да съм се занимавала в този живот, като журналист, театрален специалист или ръководител на детски групи, все съм се опитвала да помагам на хората, да отворят очите и душите си, да намерят себе си.
Най-накрая, след пет години в САЩ и лутане с какво полезно нещо да се захвана, реших какво да направя. Ще направя българско средище за малките деца. Място, където те и майките им ще могат да се събират, да се учат и да се забавляват.
Ще се опитам да не обръщам внимание на отрицателите (винаги ги има), които ме уверяват, че няма да успея. Щом никой до сега не го е създал, значи и аз няма да мога.

2008 г.
Имам идея за програмата на това духовно общество, което ще ми повярва и ще се обедини около децата си. Ще се определи чрез желанието си да учи децата си на българските традиции. Ще го назова Школа за български език, традиции и изкуство. Но къде да се събираме? Всеки иска да му е близко в района, където живее. А това е невъзможно! Толкова сме разпръснати и разединени, ние българите в Метро Детройт, че ще бъде цяло чудо да се стигне до единомислие!
Март, 2008 г.
Даниела Начева ми предложи  да се съберем в българо-македонската църква “ Св. Климент Охридски” в Dearborn. Разрешили са да ползваме една зала, всяка втора неделя в месеца за час и половина. Значи ръкавицата е хвърлена и връщане назад няма. Колко ли хора ще дойдат? Откриването на Школата е обявено за 12 април. Хубава дата за такова начинание. Пролетно време, няколко дни преди Великден, слагаме началото на нещо ново и благородно.
12 април 2008 г.
Толкова много хора са дошли на откриването!  Не е за вярване! Посрещаме ги  с пита, с мед и шарена сол, със здравец и “Многое лета” (в изпълнение на Борис Христов).
В класа си имам 27 българчета от 3 до 13 годишна възраст. Не мога да повярвам, че толкова много родители са подкрепили идеята за българско школо и  са довели децата си! Не е лесно, но е приятно!
Приех новия си кръст и съм доволна от себе си. Има нещо много сакрално и възрожденско в това, преди Воскресението Христово, в православен храм отвъд Океана, който е построен от дедите ни, да се сложи началото на българско училище. Сега разбирам как са се чувствали нашите будители през Възраждането.

2009 г.
Колко неусетно се изтъркулиха 12-те месеца! Кой може да повярва, че ставаме на 1 годинка? Трудно е да започнеш нещо ново, но още по-трудно е да го продължиш  достойно и да бъде то на ниво.
Април 2009 г.
Сбирката през април мина под знака на рождения ден на Школата. Точно преди една година поставихме началото й. Големите деца имаха своето занятие и отпразнуваха рождения ден с Pinata, торта и подаръци.
За да може и малките ученици да честват Първия рожден ден на Школата, за втори път ръка ни подаде семейството на Емилия, Митко и Таня Димитрови.

shkola

урок по маниери

Празникът на Школата съвпадна с православната Цветница и повдигна българския ни дух двойно. Дадохме добър пример на децата си, като първо бяхме заедно с тях  на църква, а после се учихме, празнувахме и се забавлявахме с гостуващия Клоун, неговите фокуси и награди.
Честит рожден ден на всички, които допринесоха Школата за български език, традиции и изкуство “Аз съм българче” да бъде създадена и да може да посрещне първия си рожден ден!
*************************
Ако някой ми беше казал, че през април 2009 г. ще празнуваме рожден ден, нямаше да му повярвам! Всъщност, имаше такива хора, които вярваха в мен, в начинанието и в успеха на Школата! Те са българи, но за добро или не, не живеят в този район.
Единият човек е от Париж. Казва се Юлия Талева и също като мен се е опитала преди години да направи нещо за българчетата в Париж, за да ги учи и да съхрани българското.
Другият е Марияна Тончева – педагог и учител от България, със същото се занимава и в САЩ. Тя през цялото време ме подкрепяше и съветваше. Даваше ми кураж и дори стана кръстница на Школата, като й даде името “Аз съм българче”. Тя се оказа и първата ученичка на моята майка, дългогодишен учител от 1-ви до 3-ти клас – най-важните години за децата  в училището.
Благодарна съм и на своята майка Димитрина Врабчева, която ме е подкрепяла във всичките ми начинания в живота! Но специално в това, с Школата, тя ми даде (и продължава да го прави) идеи, съвети, учебни помагала, опит и енергия, без които не бих успяла.
Опитвам се да забравя всички горчиви думи, които чух с ушите си и които не успях, но зная, че са изговорени и написани. Едни бяха против личността ми, против способностите и възможностите ми. Други бяха насочени срещу мен просто и само, защото съм се осмелила да направя нещо ново и различно от останалите. За всичко това съм благодарна и на тези мои “доброжелатели”, защото ме държаха будна, винаги готова за борба, за отстояване на позициите.
*************************
Докато пиша този дневник, любимите ми хора отдавна спят. Защото, всичко, което правя за българчетата тук, го създавам като крада от съня си. Вземам от времето за семейството си, без което Школата нямаше да е в този вид и на това ниво. Ако нямах подкрепата на съпруга си Боян (морална и финансова) и на 5 годишната си дъщеря Дария-Бояна (по която “сверявах часовника си”, как да поднасям материала и на другите деца), едва ли щяхме през април да пеем “Честит рожден ден” на Школата!
Сега мога да бъда спокойна, че след време,  дъщеря ми ще може да прочете този  дневник. Само за тази една година, тя се научи да чете и да пише на нашия език. Аз бях упорита, а тя имаше силно желания да се учи. Много бих се радвала, ако и други българчета от Школата  постигнат такъв успех. Трябва да знаят, че това е възможно само, ако много се трудят и работят упорито с родителите си  върху  усвояването на българския език. 
*************************
Сега се подготвям за занятията през месец май. Те отново ще са две – за малките и за големите деца. Ще са посветени на 24-ти май. Този ден е празник за учителя, но и време за равносметка. На какво е научил децата? Какво им е дал? Колко и какво още може да направи за тях?
Винаги съм пристъпвала към моите деца от Школата, като към подготовка за първа среща - с вълнение, с безпокойство, с любопитство. С онази всеотдайност и влюбеност, която човек пази само към първата си любов. Казват, че тя никога не се забравя.
Аз отварям душата и сърцето си към тези деца и съм напълно искрена. Те са барометър за фалша и ако усетят дори частица лицемерие, могат да те докарат до пълен провал. Моите деца ми вярват и аз мога наистина да им предам знанията и уменията си. Може и не всички и не твърде добре да научат българския език говоримо и писмено, но достатъчно е да се пробуди интереса им към българските традиции, да ги помнят, да ги почитат и да ги предават на следващите поколения.
И когато погледнат в календара и разберат, че денят е празничен за българите (в частност за родителите им), да уважават паметта на дедите си.
Мили мои настоящи и бъдещи ученици, искам да ми вярвате! Ще се опитам да ви дам  всичко от себе си, от знанията и от опита си! Ще ви науча на много неща, стига Вие да искате да ги вземете от мен!

Диана Чолакова, създател и ръководител на Школата за български език, традиции и изкуство  “Аз съм българче

През май сбирката на малките деца ще е на 17 май (неделя) от 13.00 до 15.00 часа в Highland Park Baptist Church в Southfield. Адресът е: 28600 Lahser Rd., Southfield, 48034. Занятието за големите деца ще бъде на 23 май (събота) от 13.00 до 15.00 часа в библиотеката в Wixom. Адресът е: 49015 Pontiac Trl., Wixom, 48393. Това са последните занятия за тази учебна година и ще бъдат раздадени дипломи на учениците. Школата ще възобнови сбирките си през септември.

 

Как протече през април сбирката на Школата за големите деца

Две основни неща ми направиха впечатление от занятието на 4-ти април на Школата “Аз съм българче”. Вярно, че това беше сбирката на големите деца, но този ден ми бе по-удобен да заведа на училище 3 годишната си дъщеря Анджелина. Реших, че дори и малко да разбере от това, което се преподава, все ще й е от полза. Изненадах се, когато, полузаспалото по пътя дете, се разсъни, заинтересува се от картинките, които учителката показваше, седна до масата с големите деца и не стана до края на занятието.
Това бе първото нещо, което ме впечатли по време на двучасовото занимание. Способността на Диана Чолакова да задържи вниманието на аудиторията през цялото време, умело да сменя вида на заниманията, за да не се уморяват децата.
Знам, че децата от първия път може да не запомнят много неща, но щом като основата е поставена, после много по-лесно и с по-малко усилия ще усвоявят знанията. Особено, ако родителите настояват на това.
Втората причина за възхищението ми бе достъпния начин на поднасяне на тази необятна информация. Учениците слушаха интервюта на деца от България с неправилни и смешни отговори за исторически личности. Те бяха последвани от картинки на личности и места, свързани с историята на България. Заниманието с българските букви и граматика, бе направено под формата на игри, кръстословици и забавни въпроси. Не отсъстваха и разкази за празниците и традициите през месец април, боядисване на великденски яйца и свързаните с тях ритуали, както и фолклорни танци. Малко ме е срам да си призная, но и аз научавам нови неща, особено свързани с българските традиции.
След занятието, децата празнуваха 1-вия рожден ден на Школата “Аз съм българче”. Въпреки студеното време, те играха навън, “бореха се“ с Pinata и ядоха cup cakes.
За моята дъщеря, този ден беше прекрасно съчетание на добиване на знания  и осъществяване на социален контакт с други българчета. Благодаря на Диана за тази безвъзмездна възможност, която всеки месец ни предоставя!

Милина Борисен – майка на Анджелина, на 3 г.

детско хоро

пината

Потърсете през ваканцията в България

Българската фирма Виксис ООД предлага три детски мултимедийни програми за изучаване на български език. Това са компютърни образователни игри, чрез които децата могат сами да учат българските букви. И трите програми са много интересни. "Буквенка" е за по-малките деца, които сега започват да учат буквите - да четат и пишат. Програмата е одобрена от Министерство на образованието и науката като учебно помагало по български език за предучилищна подготовка. "Писменка" е за тези, които познават буквите, пишат и четат на елементарно ниво. Тази програма ще помогне за учене и затвърждаване на българската граматика. В "Цифренка", с динамични приключения с познатите герои от другите игри Мечо, Ежко, Зайко и Костенурката, децата обогатяват и упражняват своите познания по математика и английски език. Малките палавници се забавляват и едновременно с това броят, събират, изваждат, усвояват показанията на часовника, боравят с геометрични фигури и цветове, сортират предмети по признаци, ориентират се в сложни пътечки, "аранжират" музика, слушат и пеят весели песнички. По всяко време, когато детето желае, героите могат да покажат, как би звучала текущата реплика на английски език и обратно, от английски - на български език. Всички реплики се изписват на екрана, което стимулира децата да четат.
Игрите са с музика, а героите-животни говорят, задават гатанки, дават виртуални лепенки при всеки верен отговор, които детето събира в специален албум. Ако желаете да имате тези компютърни игри, но няма да пътувате до България, може да ги поръчате на Диана Чолакова (пишете й на е-майл d_cholakova@yahoo.com). Всяка програма е на цена 16 лв., но при поръчка на по-голяма бройка, цената може да падне и до 10 лв.

Отзив от концерта на флейтистката Гинка Ортега

На 17-ти април имаше концерт на флейтистката Гинка Ортега. Вече много години поред, нейните спектакли се очакват от любителите на музиката. И всяка година е различно и уникално. Бях гледала такъв концерт преди години и реших отново да се насладя на майсторството на тази българка. Други българи в залата не видях. Призивът „Подкрепете българското” като че ли не съществува в Метро Детройт.
Аз обаче, без да съм музикален специалист, се радвах на решението си да посетя този концерт и след всяко изпълнение това приятно чувство се засилваше. Всичко беше поднесено професионално, интересно и талантливо. Началото бе сложено от самата Гинка с изпълнение на флейта на произведения от китайски, български и испански композитори. На пианото беше Rafaella Naurato, a традиционен китайски танц представи Yu Yang. След това последва нещо съвсем различно - към флейтата и пианото беше добавено видео от филма на студента Matthew Wilkinson. Докато на екрана се сменяха кадри с известни склуптури и сгради от центъра на Детройт, Гинка и Рафаела изпълниха ”Syrinx” от Claude Debussy. И когато всички в залата се питахме какво още е сътворил човешкия ум и талант, на сцената излязоха 3 момчета с инструменти и 3 момичета в испански рокли. Някак неусетно тази група студенти от различни националности ни пренесе в Испания с мелодични песни и танци. Кулминацията беше песен на испански и арабски, което доказа, че за музиката граници няма. Организатор на този прекрасен концерт беше талантливата българка Гинка Ортега, която живее в Детройт. Нека й пожелаем още много концерти и повече българска публика.
Даниела Начева

гинка ортега

танци

Данил

Най-малкото бебе в българската общност се роди на 27 април, 2009 г. в семейството на Ива и Марин Петрови.
Това е Даниел Петров, който тежеше 8lb 1oz. и беше дълъг 21 in. Неговата сестричка Джесика е подготвила куп играчки за бебето и много помага на мама.
Радостни са и бабите и дядовците, за които това е първо внуче - момче.

Честито! 

Как да преговаряме пакет от компенсации
преди да се запътим към трудовата борса

Със спада на икономиката в страната, безработицата расте главоломно и все повече хора са застрашени от изгубване на работата си. Според статистика на Американското Бюро по Трудова Заетост номера на безработните в страната се е увеличил с цели 164 пункта, а хората, загубили работата си през месец март 2009 г. са почти 300 000. За пореден месец, щата с най-тежка безработица е Мичигън с рекордните 12.6% безработица. Затова и въпроса как да разберете дали вие сте следващият освободен от позицията си служител днес вълнува все повече хора. Според специалисти, ако се чувствате застрашени от загуба на работата си, следете за следните признаци:
1. Намалени работни задължения: Ако част от отговорностите ви са прехвърлени върху други служители и не са заменени с нови, това е знак, че на работното ви място предстоят промени. Подобна е и опасността ако ви помолят да тренирате колеги в изпълнението на вашите задължения.
2. Изолиране: Бъдете нащрек ако не участвате в работни срещи, в които обикновено сте участвал. Ако се чувствате изолиран от служебни мероприятия без да ви е дадено обяснение за това, най-вероятно работният ви колектив се подготвя за времето, когато вие няма да сте наоколо.
3. Акцент върху безобидни грешки: Ако вашият бос концентрира вниманието си върху малките ви грешки или ви обвинява пряко за провала на работна задача, това е сигурен знак, че той търси причина да оправдае уволнението ви пред колегите ви, а често и пред себе си.

4. Слухове в офиса: Новините за предстоящи съкращения пътуват бързо. Затова обърнете внимание на слуховете, засягащи вашето име и/или работна позиция.
5. Лоша оценка на работата ви: Ако сте убеден, че прогреса ви в работата е много добър и въпреки това ви изненадат с отрицателна работна оценка, това означава, че вашият бос не оценява потенциала ви. Ако представите аргументи във ваша защита, които не биват взети предвид, това е знак, че времето да потърсите нова работа е дошло.
6. Прекалени ласкателства: Бъдете нащрек ако боса ви внезапно започне да ви ласкае често и безпричинно. Неочакваните парични бонуси и обядите за сметка на компанията често са знак за наближаващи промени.
            С увеличаване на безработицата, редица компании намалят размера и вида на компенсациите, които предоставят на служителите си при освобождаването им от работа. В същото време, все повече служители се опитват да подобрят условията, при които се разделят с работодателя си. Според наблюдатели, условията за преговаряне на компенсации са се променили драстично през последните няколко месеца. Проучване, проведено от консултантската агенция по заетост Lee Hecht Harrison,  през 2001 г. едва 5% от професионалните и 4% от административните служители са преговаряли компенсационните си пакети.

            През 2008 г. обаче, 31% от професионалните и 22% от административните служители са водили преговори със своите работодатели.  Според друго проучване, извършено през март тази година от консултантските офиси на Hewitt Associates, близо една десета от големите и средни фирми в страната планират затягане на компенсациите особено по отношение на сумите, които трябва да изплатят при евентуална раздяла с техните работници. Затова и подготвянето на “план за преговори” е особено уместно през настоящите месеци.
Как да се споразумеем с бившият си работодател преди да се запътим към борсата? Особено важно в такъв момент е да се абстрахираме от силните емоции. Според Уилям Юрай, автор на бестселъра за взаимоотношенията между служител и работодател Getting to Yes, моментът на раздяла с работата е свързан с чувство на страх, яд, безпокойство и тревога. “Тези емоции са абсолютно нормални при подобни обстоятелства, но са лош съветник по време на преговори”, казва автора. Затова преди да кажете нещо необмислено на шефа си, отидете вкъщи и помислете добре. Най-добре е да изчакате няколко дни след като са ви съобщили вестта за съкращението.
Много компании предлагат компенсации на своите бивши служители срещу подпис под документ, който заявява, че те няма да предприемат съдебни действия срещу бившия си работодател, както и че няма да накърнят името и авторитета на фирмата в пресата или пред конкуренти. “Не търсете в тази акция признателност от страна на работодателя, нито пък я приемайте като вид подарък – това е най-обикновена бизнес транзакция”, заявява Алън Скловър, корпоративен адвокат и автор на книгата Fired, Downsized, or Laid Off. Ако бившият ви вече работодател се е облагоденствал от клиенти или контакти, които вие сте осигурили, не се колебайте да споменете това. При всички случаи, това може да ви донесе допълнителни дивиденти.
Правилен подход в процеса на преговаряне на компенсациите е да помислите не само какво и колко точно желаете да получите от бившите си босове, но и какво може да предложите в замяна. Например готовността ви да отговаряте на въпроси, свързани с работата или желанието ви да подготвите добре човека, поемащ вашите доскорошно задължения би спестило време и пари за допълнително обучение на компанията. Хитър ход е да поставите изисквания, с чийто отказ бихте се примирили, като например финансова помощ за изплащането на кола, която сте купили за работа. По този начин работодателят ви остава с впечатлението, че все още е лидер в преговорите.
Решението с кой да започнете преговорите за компенсации е от особена важност. Ако сте в приятелски отношения с човек от Human Resources отдела на компанията, използвайте възможността да преговаряте за удължен период на вашата здравна застраховка и пенсионен план. Не се колебайте да поискате и допълнителни бонуси като използването на служебният паркинг или фитнес салон. При подходящи обстоятелства, припомнете факти, свързани с напускането на предишна позиция с цел започване на работа в съответната компания или вашата лоялност към доскорошният ви пост. Ако HR представителя не обърне внимание на молбата ви, обърнете си към друг позитивно настроен към вас бос.
Мнозинството от хората, губещи работата си предпочитат да мислят за пакета от компенсации като за “мост” към следващата си работа. Ако предявите претенциите си в тази светлина, шансовете ви да получите исканото от вас се увеличават. За да бъдете добре подготвени по време на разговорите с работодателя си, отделете време да се свържете с представители на трудовите борси, от които да се ориентирате за необходимото време на човек с вашето образование и опит да намери нова работа. Добра идея е да потърсите и актуални статистики, които биха могли да подкрепят вашият случай.
След като набавите нужната информация, представете аргумента, че вие разчитате вашата компенсация да покрие основните разходи през периода на търсене на нова работа. Дори използването на служебната ви електронна поща или офис докато търсите подходящи работни позиции би било от полза за вас, тъй като това създава впечатление за работна заетост, което от своя страна ви прави атрактивни кандидати пред потенциални бъдещи работодатели. Не забравяйте да поискате и писмени препоръки и уверение, че името ви е в списъка на освободените служители, които компанията би назначила отново при първа възможност.
Възможността да запазите своят “активен” работен статус има и други предимства. Според Ръсти Руеф, бивш мениджър в Electronic Artsи PepsiCo., това би довело до улеснени процеси при редица финансови сделки като рефинансиране на недвижими имоти, заем за кола или колеж.
Друг важен аспект, за който трябва да помислете, е структурата на вашата компенсация. Ако по-малки седмични суми биха покривали вашите ежедневни разходи, поискайте да разпределите парите на малки седмични чекове за продължителен период от време. В повечето случаи това ще ви помогне да запазите здравните и пенсионни си осигуровки за по-дълго време.
Не на последно място, опитайте се да запазите учтив и професионален тон по време на преговорите с вашия работодател. Не поставяйте ултиматуми и избягвайте заплахите със съдебен процес. Както Алън Скловър съветва, “Дори и да сте използвали  консултация с адвокат, никога не разкривайте този факт.”

Анелия Петрова

Специални видове застраховки

(Продължение от миналия брой)

            В миналия брой говорих за някои видове специални застрахователни покрития. Днес ще спомена още два вида застраховки, които считам за важни. Първо ще обсъдя застраховка за сватби и други специални събития, а след това и застраховка за лодки.

            Застраховка за сватби и други специални събития
Този вид застраховка може да бъде използван за юбилейно  парти по случай 50 годишнината на семейството; церемония за 13-годишнината на еврейско момче, с която то става мъж; парти за завършване на училище или просто събитие, което планувате. Застраховката предлага финансова помощ ако ви се наложи да отложите събитие поради лошо време.
Повечето полици дори предлагат покритие за отмяна на събитие поради смърт, разболяване или лошо нараняване на основен участник в събитието. Също така ако  доставчика на храна, доставчика на цветя или фотографа не дойдат на събитието както е по план, ще бъдете компенсирани от застраховката.
Цените на застраховката за специални събития варира между $125 и $400 в зависимост от покритието, от което се нуждаете. Допълнителни клаузи, които могат да бъдат добавени са:

 • Военно задължение – това покритие плаща загуби, в случай че младоженецът или младоженката е в армията или в запас и внезапно е изпратен/а някъде по служба.
 • Рокли и смокинги – това покритие плаща загуби ако магазинът, от който сте поръчали роклята или смокинга банкрутира. Ще бъдете компенсирани и в случай, че нещо се случи с роклята или смокинга.
 • Подаръци – това покритие е необходимо ако подаръците не са покрити от застраховката ви имот или “renters” застраховка. Покритието е срещу кражба или щети на подаръците.
 • Меден месец – това покритие ще ви помогне в случай, че ви се наложи да отмените медения си месец поради здравословни проблеми, лошо време или други причини.
 • Професионална консултация – това покритие плаща за професионална консултация, когато отмяната или забавянето на събитието причини голям емоционален стрес и е необходима лекарска помощ.

            Много компании предлагат и отделна застраховка за гражданска отговорност (“liability” застраховка). Преди да закупите тази застраховка обаче, задължително проверете дали собствениците на сградата, която сте наели за събитието имат застраховка за гражданска отговорност – повечето собственици на такива сгради притежават този вид застраховка. Тя плаща за наранявания на гостите при инциденти. Ако организирате събитието у дома си, задължително закупете “umbrella” застраховка с покритие за гражданска отговорност – това покритие ще бъде в допълнение на основното покритие, предложено от застраховката имот, която имате.

            Преди да поръчате застраховка за специални събития или за сватба, информирайте се за следното:

 • Проверете дали застрахователната компания, от която закупувате това покритие е лицензирана в щата, в които живеете. Тази информация можете да намерите на интернет страницата: http://www.iii.org/media/companies/state_org/insur_departments/?noheader=1
 • Проверете колко ще ви струва полицата и каква компенсация ще получите в случай на загуба.
 • Проверете какво точно е и какво не е покрито от полицата, която искате да закупите.
 • Проверете дали имате покритие от кредитната си карта, застраховката имот, автомобилната застраховка или от друг вид застраховка, която имате.

            Застраховка за лодки
С наближаването на летния сезон застраховката на лодки е особено актуална. Повечето застраховки имот предлагат минимално покритие за щети на малки лодки като канута и малки платноходки, или малки лодки с мотори, достигащи максимална скорост 25 мили в час. Покритието обикновено е около $1,000 или 10% от покритието на сградата ви и обикновено включва лодката, мотора и ремаркето за лодката. Покритие за гражданска отговорност от работа с лодката обикновено не е включено в застраховката имот, но може да бъде добавено с допълнителна клауза.

            По-големи лодки като яхти и джетове изискват отделна застраховка. Размера, вида и стойността на лодката, както и мястото, където използвате лодката, са фактори в калкулирането на цената.

            Покритие за гражданска отговорност и покритие за самата лодка са основните във всяка застраховка на лодка. Покритието за гражданска отговорност плаща за легални задължения към наранени хора или разрушено имущество. Покритието за лодката покрива евентуални щети по самата лодка и двигателят. Най-доброто покритие за лодката е “all-risk”, изплаща компенсции от всички загуби, които не са описани в полицата като изключени от покритието. Разумно е да се закупи полица, която предлага покритие за лодката ви дори, когато я транспортирате или сте я прибрали в гаража си.

            Допълнителни покрития, които могат да бъдат закупени са:

 • Медицински разходи – това покритие плаща за спешна медицинска помощ, линейка и сметките в лечебно заведение в случай на инцидент. Всички пътници на лодката са покрити.
 • Изтегляне на буксир и помощ – това покритие плаща за спешна помощ от типа на изтегляне на лодката на буксир, спешна поправка, докато лодката е в ход или доставка на гориво.
 • Лично имущество – това покритие плаща за щети на личното ви имущество  намиращо се в лодката.
 • Незастрахован притежател на лодка – това покритие плаща за телесни наранявания на вас и всички ваши пътници ако сте ударени от лодка, чийто собственик няма покритие за гражданска отговорност.
 • Замърсяване с гориво – това покритие плаща ако лодката ви изпусне гориво във водата след инцидент. В повечето случаи, вие сте лично отговорен за разходите по почистването на изпуснатото гориво и тези разходи могат да бъдат доста големи.

            Цената на застраховката на лодката ви зависи от много фактори. За да намалите цената, можете да изберете малко по-висока “deductible” сума. Можете също да ограничите местата, където използвате лодката и да инсталирате уреди осигуряващи вашата безопасност. Най-важното е да потърсите няколко предварителни оценки от различни застрахователни компании.

Деян Кожухаров, AIS, AAI, ARM
Kozhuharov Insurance Agency
Е-mail: deyan@kozhuharovagency.com
Телефон: (269) 441-5158 или безплатен номер (877) 205-0051
Работното време: от понеделник до петък от 8:00 до 17:00 часа

По-млади и по-хубави за Деня на майката 10 май
Честита Пролет!
Пролетта в България дойде по-скоро от тукашната: бях там, между 6-ти и 20 април, всичко беше цъфнало: дърветата, люляка, цветята. Красива пролет, след която идва и лятото.
Пролетта е времето на събуждане, пречистване и красота в природата. Естествено, ние хората, като част от Майката - Природа  също се стремим към това. И ние също искаме да се чувствуваме добре и да сме красиви. За някои дори това е основата за добро самочувствие, успех и щастие в семейния живот и в работата.
Древните хора са били известни с техните традиции за пречистване и с методи като отпускащ масаж, ароматерапия, рефлексология, лековита кал, вода и т.н. И понеже  много от вас бихте ме попитали, ето моето обяснение: никога не можем  да се чувстваме добре, да имаме енергия и да сме хубави, ако сме пълни с токсини.

Сега е най-подходящото време да се освободим от събраните през зимата токсини, за да възстановим силите и енергията си и по този естествен път “да изгубим” няколко килограма. Така ще се почувстваме много по-добре, по-млади, освежени и хубави. По този начин всички продукти, които ние жените използваме за да се грижим за външния си вид - кожни продукти за почистване, подмладяване, гримове, маникюр, педикюр -- ще са много по-ефективни. А също – ще сме готови за плажа. Диетите за отслабване не помагат, вярвайте ми!
С най-голямо удоволствие бих помогнала на всеки, който се интересува от своето  здраве, добро самочувствие и красота. От 15 години моята мисия в живота е да създавам щастливи клиенти; това е най-голямото щастие за мен.
Обадете ми се – ще ми е приятно да се запозная с нови лица!

Подарете си това удоволствие – да изглеждате и да се чувствувате чудесно тази пролет! Не забравяйте и Деня на Майката, 10 май – подарете на себе си/съпругата си или майка си най-чудесният подарък – да изглежда и да се чувствува добре! Можете да закупите gift certificate за ароматичен масаж или за продукти за красота, подмладяване, грим, микродермабрация, също и масаж на лицето с уреда на Suzanne Sommer. Всичко е натурално, на ботаническа основа и с високо качество. Ще получите $15 намаление ако се обадите до 8-ми май.

Илка Handshaw, (734)728-9332

СВИНСКИ ГРИП – НОВА СВЕТОВНА ЕПИДЕМИЯ?

През последната седмица света беше разтърсен от случаи на едно познато, но сравнително рядко заболяване – свински грип (H1N1). Епидемията, разболяла до момента 155 човека в САЩ и 653 в други държави, е с епицентър Мексико Сити. Само преди дни Световната Здравна Организация обяви пета степен на опасност на разпространение на заразата. Тази степен се обявява, когато вирусът се разпространява от човек на човек в поне две държави от един и същ регион, както са Мексико и САЩ. Това означава, че според Брюксел eпидемията е съвсем реална опасност и държавите трябва да са предупредени, че имат много малко време, през което могат да бъдат взети мерки за ограничаване на заразата.
След регистриран случай в Холандия, броя на държавите засегнати от болестта е вече 12, а предполагаемите жертви са 176. В Мексико, където е огнището на заразата, всички частни и държавни учреждения са временно затворени, а публичните изяви – прекратени. За да ограничат заразата, властите в страната обявиха дните от 1 до 5 май за неработни, а президентът Калдерон призова сънародниците си да останат по домовете.
В САЩ броя на училищата с прекратени учебни занятия е повече от 300, а голям брой публични и спортни мероприятия са отложени. Засега заболяването се среща в 11 щата, включително и Мичигън, където са регистрирани осем случая в  Ottawa и Livingston Counties. Въпреки че полетите от и до Мексико не са забранени, Американските власти предупреждават пътниците за опасността и съветват отлагането на пътувания, които не са по спешни причини.
Традиционният свински грип е заболяване на дихателните пътища често срещано при свинете, което се предава при контакт между животните. Болестта се разпространява целогодишно сред животните, а разпространението му от животно на човек е изключително рядко. За последните 60 години познатите случаи на предаване на вируса от животно на човек са едва петдесет. Актуалният в момента вирус обаче е непозната комбинация от една част сезонен грипен вирус, ходещ по хората, една част птичи грипен вирус и две части свински грипен вирус. Разпространение на този вид вирус е отбелязано през 1976 г. в САЩ, в резултат на което е отбелязан един смъртен случай. Несигурната политическа обстановка в страната и страховете от повтарянето на световната епидемия от испански грип, която убива 50 милиона човека през 1918-1919 г., принуждава тогавашния президент Форд да поиска $135 милиона от Конгреса, с които да ваксинира 40 милиона човека (18% от населението в страната). Постъпката на Форд е широко критикувана: в резултат на некачествени ваксини 500 човека придобиват Синдрома на Джулиан-Бар, който води до парализа, а в някои случаи и до смърт. Преди правителството да спре масовите ваксинации, 25 човека умират от последствията от ваксините. В резултат на последвалите съдебни дела срещу здравните власти в страната, правителството изплаща $90 милиона на жертвите на ваксината.
Признаците на разболяване от свински грип са подобни на тези на сезонния грип, който убива средно 36 000 човека всяка година в САЩ. Болестта се характеризира с висока температура, треска, главоболие, възпалено гърло, кашлица, хрема, болки в мускулите, а в някои случаи и с повръщане и диария. За да бъде диагнозата правилна, в момента всеки пациент с подобни симптоми в страната се тества за свински грип чрез проби взети от носа и гърлото му.
Също както сезонния грип, вирусът на свинския грип се разпространява между хората по въздушно-капков път. Достатъчно е здрав човек да докосне предмет или повърхност пипана от заразен и след това да допре ръката си до носа, устата или очите си. Въпреки че свинският грип е най-заразен през първите пет дни на заболяването, в някои случаи – особено при децата – периода на зараза може да продължи до две седмици. Превантивните мерки включват често миене на ръце със сапун и избягването на помещения с много хора. Ако се чувствате неразположен, потърсете лекарска помощ незабавно и стойте вкъщи докато болестта ви не отшуми напълно. Свинският грип не се предава чрез консумация на свинско месо, и за да избегне тази асоциация, Световната Здравна Организация официално промени името на болестта на 2009 AH1N1.
Въпреки че в момента няма работеща ваксина срещу вируса, правителството на САЩ гласува създаването на фонд, който да финансира разработването на ваксина. Според специалисти, съвременните технологии позволяват традиционното време за разработката на ваксина от 4 до 6 месеца да бъде съкратено до 4 месеца. Това означава, че ваксината може да се появи на пазара най-рано през юни 2009 г. Засега заболяването се поддава на лечение с традиционните анти-грипни лекарства Tamiflu и Relenza.
Анелия Петрова

Можете да коментирате статиите от вестника на нашия форум тук.

Броя подготвиха: Даниела и Велеслав Начеви, Анелия Петрова, Диана Чолакова

Авторите носят отговорност за съдържанието на материалите. Изказаните мнения може да се различават от становището на редакционната колегия.

ww
w.BulgariansinDetroit.com,
e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Благодарим за финансовото съдействие на:

Мати Болгария


Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128. e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Фирма "Биляна" (248) 939 0401 - Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес: info@bulgariansindetroit.com

телевизия