Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 6, 2009

In case you cannot read the newsletter in Cyrillic please click on the link www.BulgariansinDetroit.com and read the newsletter online.
Ако имате проблем с разчитането на този е-майл или форматирането на вестника е промемено от вашата е-майл програма, отворете вестника директно от www.BulgariansinDetroit.com тук.

Моите вълшебни цветя

Имам две цветя във къщи аз,
но не знаете какви са хващам се на бас.
Сутрин на слънце ги извеждам,
вечер до мен ги нареждам.
Цветята ми са диви -
трябва да растат щастливи.
Не ги държа във ваза,
на тях им трябва друга база!
Когато с вода ги поливам
те започват да се кискат
и обичат да се плискат.
Много грижи за тях полагам
и често късно си лягам.

Вече мислите, че те са непотребни
ще ви кажа - те са вълшебни!
Когато си легна ги чувам да говорят.
Едното думи неразбрани бърбори,
а другото е винаги готово да спори.
Сутрин рано започват да се смеят,
вдигат врява, понякога пеят!
Когато съм тъжна ме утешават,
бързо решават да ме забавляват.

Може би вече искате да узнаете имената
и ще попитате от къде взех семената.
Ако искате и вие цветя такива
не трябва да ходите до магазина.
Моите са Антония и Цветелина.
А вие погледнете във вашата градина.
Ето ги къде са цветята -
тичат в градината децата!
Всяка луковичка - главичка.
Всяко стебълце - телце.
И ако някой смята, че очите ми са изморени
вижте цветята ми прекрасни, зелени!


С много любов за моите Цвети и Тони и всички дечица в Детройт
Даниела Дончева
1 юни 2009 г.

деца

Цветелина и Антония Балканджиеви, на които е посветено стихотворението

Две на две

деца

Честит рожден ден на близначките Ивана и Мария Начеви, които стават на 2 години.
мама, тате и батко

Ако искате да поздравите ваш роднина или приятел, пишете ни на info@Bulgariansindetroit.com.
Поздравите са безплатни.

ИЗБОРИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ 5 ЮЛИ

В съответствие с Указ № 110/28.04.2009 г. на президента на Републиката и съгласно чл. 41, ал. 8, т. 1 от Закона за избиране на народни представители на 5 юли 2009 г. в Чикаго ще бъде открита избирателна секция за гласуване за Народно събрание на Република България на адрес: 5944 West Cullom Avenue, Chicago, IL 60613.
Съгласно чл. 41, ал. 8, т. 2 от Закона за избиране на народни представители в други населени места на територията на консулския окръг избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от 100 избиратели, заявили лично желанието си да гласуват не по-късно от 20 дни преди изборния ден в писмена форма чрез саморъчно подписано заявление – подадено лично, чрез писмо, или в електронна форма до Генералното консулство на Република България в Чикаго. Българските граждани, живеещи в Чикаго и на територията на консулския окръг, които възнамеряват да упражнят правото си на глас, следва да подадат саморъчно подписано заявление (образец на заявлението може да бъде разпечатан от уеб страницата на генералното консулство www.bgconsulchicago.net) до Генералното консулство на Република България в Чикаго лично, чрез писмо, по факса на консулството (312) 867 1906 или чрез електронна поща (сканирано копие на заявлението) genconsbul@sbcglobal.net, за да бъдат включени в избирателните списъци.
Избирател, който не е включен в избирателния списък до изборния ден, се вписва в списъка от секционната избирателна комисия в деня на изборите. Гласуването на българските граждани в чужбина се извършва след представяне на валиден български паспорт или лична карта. С реда и условията за гласуване на българските граждани в чужбина, изготвянето на избирателните списъци и образуването на избирателните секции за изборите за народни представители на 5 юли 2009 г. може да се запознаете от текста на Закона за избиране на народни представители и от Решение № НС-18 от 10 май 2009 г. на Централната избирателна комисия, които са публикувани на Интернет страницата на Посолството на Република България във Вашингтон http://www.bulgaria-embassy.org.

Генерално консулство на Република България в Чикаго     

На последните избори в Детройт са гласували над 200 човека. За да има изборна секция и този път според закона за изборите трябва да се регистрират не по-малко от 100 избиратели от Детройт. Ако желаете да гласувате и да има изборна секция при нас моля изтеглете образец на заявлението и го попълнете. За допълнителна информация се обадете на Бойко Бончев 248-361-3779.

ТРЪГНА ЛИ СИ КОМУНИЗМЪТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ?

С приближаването на датата за български парламентарни избори на 5 юли 2009 г., публичното пространство се изпълни с контрастни и обществени настроения. Докато повечето носят подчертан политически заряд, други включват социален и исторически анализ. В светлината на предстоящите избори ви предлагаме  материал, който определено провокира размишление на живеещия в Метро Детройт Д-р Иван Гаджев, политически имигрант в САЩ от 1968 г.

            Като че ли вирусът на някакво трагическо безумие се е загнездил трайно в пределите на Балканския полуостров и замъглява трезвия иначе български ум, щом вече повече от 20 години мнозина нашенци не виждат истината. Напоследък спекулативно страниците на периодичния печат – сини, оранжеви, зелени и прочие издания – развяват понятието Рекомунизация. Като че ли е имало от половин век насам Декомунизация?!
Недоумявам как може да се говори, че комунизмът слиза от политическата сцена, след като партията, наричана до неотдавна БКП, а днес понапудрена като БСП, е стъпила в Народното събрание. При това като най-многобройната парламентарна група! Какво друго е това освен поредния нашенски парадокс. Един продължаващ абсурд, който едва ли има аналог в света.
В началото на месец март 2009 г. група „народни представители” от БСП внесоха в Народното събрание свой проект за допълнение на закона, чрез който без всякакво безсрамие, но с типичната за партията си арогантност поискаха така наречените ШУМКАРИ, които се криеха от българските наказателни закони по шумата, горяха мандри, месарници и „реквизираха” домашните животни на българските селяни за месо, да бъдат признати като ветерани във войната против фашистките нашественици в България. Комунистическата арогантност не е нищо по-различно от социалистическата такава, а безсрамието на комунистите не знае мярка и граници. Факт е, че вече 20 години след привидното падане на комунистическата партия от власт, бившите служители на Държавна сигурност получават пенсии над 400-500 лева месечно докато селските труженици в бившите така наречени ТКЗС-та получават едва по 100 лева месечна пенсия.
Наскоро група „народни представители” в Народното събрание – Захари Димитров Георгиев, Бойко Ватев, Георги Божинов, Раденко Иванов и Пламен Славов, поиска към настоящите си пенсии да добавят възнаграждение за статута си на бивши шумкари, офицери от Държавна сигурност, пазачи в концлагерите, затворите и трудовите превъзпитателни общежития, като тези в Белене, Скравена и кариерите в гр. Ловеч. По време на антифашистката съпротива от 1939 – 1945 г.”!? На това предизвикателство към обеднелия български народ трябва да се отговори по време на идващите избори в България като нито един глас не трябва да отива за назначените от БСП адвокати, затварящи очите си пред мизерията на българските земеделци, чиновници, учители, лекари и служители. Никога повече за такива безсрамници не трябва да има народни пенсии, запазени места в университетите, добавки към месечните пенсии в качеството им на активни борци против фашизма и капитализма, предимства и облагодетелствуване, на което бяха свикнали в продължение на петдесет години след 9.9.1944 г. Това, което българския народ трябва да търси е наказание на бившите членове на БКП за измяна на интересите на българския народ и предаването на България на съветските им господари, които обезкървавиха народното тяло и обезличиха изконният българския дух на нацията.
Какво всъщност представлява комунизмът? Една доказана утопия, която се провали и в самата държава, от която дойде – бившият Съветски Съюз. Какво донесе комунизма на вярващите в неговата теоретична същност? Ето думите на „човека с ватенката” – младият български поет Пеньо Пенев:

Изтръгнати ми са всички корени!
Пътища много, но път няма.
Няма по-страшно престъпление от това
Да ограбиш на човека вярата.
(Пеньо Пенев преди самоубийството му в Димитровград – 1959 г.)

А ето и пророческите думи на българския писател Георги Марков, убит от агент на комунистите, изпратен специално за този „подвиг” в Лондон през 1978 г.: „Нима някой сериозно може да мисли, че е възможно да се построи ново, справедливо общество – Комунизъм или както щете го наречете – върху принципите на лъжата, безчестието, терора, насилието, гаврата, неравенството? ...Нима може някой да вярва, че политически мошеници и въжеиграчи, литературни ментърджии и маниаци, духовни или физически терористи утре внезапно ще се превърнат в апостоли на истината?”
Но има нещо по-страшно. Вече десетилетия наред всички цветя на човешкото достойнство и на човешката правда неумолимо са изтръгвани, за да се предостави цялото пространство на бурените на лъжата. Бурени раждат само бурени. Никога бурени не са се превърнали в цветя. С хората е почти същото. Поколения от обезличени робски същества раждат поколения от обезличени робски същества. Затова поколения от политически и обществено корумпирани граждани раждат същите поколения, а най-добрите синове на един народ, най-достойните, най-честните са унищожени и обезличени. И нравствените еталони на лъжата са също лъжи.
На колко от нас е известен факта, че след частичното разкриване на досиетата на доносниците и секретните сътрудници на органите на Държавна сигурност се доказа, че в българското народно събрание има 139 бивши ченгета, които създават законите за българските граждани, а 427 от кандидатите за кметове са били доносници и сътрудници на Държавна сигурност! На един от разкритите доносници, двама са пропуснати! Депутатът от ДПС – Лютви Местан, след оповестяването на досието му като доносник на ДС, открито се оплака, че с това разкриване е направено грубо нарушаване на неговото достойнство. Значи достойнството на доносника е по-важно от достойнството на жертвите му, против които е правел доносите си! Известно ли е на цялото българско гражданство, че прословутият Шести отдел на ДС е одобрил настоящият президент Георги Първанов за секретна работа под кодовото име “агент Гоце”? Красимир Каракачанов дори направи публична декларация заявявайки: „Аз съм главният шпионин „Иван” и се гордея с това.” Друг настоящ политик, Юнал Лютфи подвизаващ се като секретен сътрудник „Мурад” и „Сидер” се оказал най-скъпо платения доносник, а Ахмед Доган с агентурни имена „Сергей” и „Сава” стига още по-далеч казвайки, че Държавна сигурност е неговото семейство. И пише доносите си против приятелите си турци разказвайки какво говорят, какво мислят и какво плануват. Пет от българските посланици след 10 ноември 1989г. са били ченгета на Държавна сигурност. Старозагорският Митрополит Галактион е бил доносник с конспиративното име „Мишо” за три управления на ДС – Шесто, Трето и Първо. А Патриарх Максим е имал цели четири псевдонима в Държавна Сигурност. Каква държава е била и е понастоящем  България с подобни предатели и агенти на ДС? С какво лице тези разкрити и официално обявени доносници и агенти на ДС се срещат и говорят с жертвите си и претендират, че са изпълнили „дълга” си към БКП?
След падането на комунизма в Източна Европа, в бившите социалистически държави не се състояха съдебни процеси от вида на Нюрембергския процес за престъпленията на нацизма. Документирано е, че комунизмът – кръвен близнак на нацизма е унищожил с пъти повече човешки жертви в сравнение с нацизма. Нещо повече: говори се, че Хитлер и висшите нацисти около него са се учили от опита на комунистите в Съветския Съюз за контрола на населението, което завладяха след 1939 г. Защо в Източна Европа не се проведе поне един процес, като този в Нюремберг по отношение на жертвите на комунизма?
Една от причините за този парадокс е, че беше минало значително време и голяма част от изпълнителите на така наречените „административни убийства” не бяха живи, а останалите живи успяха да заличат следите си през изминалите 45 години. Ако имаше воля обаче, можеше да бъде потърсена отговорност поне на останалите живи, тъй като техните престъпления са описани подробно в стотици томове под формата на спомени на бивши партизани, партийни активисти, служители на КГБ и Държавна Сигурност. Там тези „герои” изтъкваха своята „дейност” при налагането на народната власт над българското население, използвайки опита и съветите на ГПУ и КГБ особено при създаването на насилствени земеделски кооперации (ТКЗС, МТЦ и пр.). Дори нацистите не описаха своите престъпления в спомените си, докато комунистите направиха това съвсем подробно и доброволно.
Друга основна причина за липса на процеси срещу комунистическите престъпления против човечеството е и фактът, че промяната след 1989 г. не беше в резултат на военно сгромолясване на режима, а на „договореност” на кръгла маса и консенсус, който надхвърля българските граници и включва големите международни играчи. Участниците в този консенсус бяха бивши активисти от комунистическата партия, както и техните скрити агенти (по онова време), имената на които станаха известни чак след 20 години при публикуването на досиетата на агентите и доносниците на ДС. И това не беше само в България, а във всяка една източноевропейска страна, попаднала под комунистически контрол след Втората Световна война. В нито една от тези страни не бе разрешено от участниците в преговорите около кръглите маси да се създаде процес за разследването на комунистическите престъпления против човечеството.
60 години след края на Втората Световна война все още се търсят нацистките престъпници от Холокоста. За комунистическите – нито дума. Логично е да се запитаме колко паметници се издигнаха в България за „героите” партизани? Колко имена на улици в страната се преименуваха на съветските герои и българските комунистически величия? А колко такива се издигнаха след 10 ноември 1989г., за да ни напомнят за жертвите в лагерите, затворите и трудово-възпитателните общежития създадени от комунистите? Колко от извършителите на престъпленията, извършени от комунистите бяха изправени в съда, за да отговарят за извършеното от тях?
Тъй като съдът е Пречистване, което дава възможност за Прошка, през която минава забравата и очистването на травмата, при комунизма не може да се говори за забрава и прошка. Комунизмът и неговите слуги не бяха осъдени, затова не можем да им дадем прошка. Емоционалната памет на Балканите все още не е станала история. Това, което може да се накаже, не може да се опрости. Човекът, който не получи възмездие не може и да опрости. По този начин се стигна до двойна деформация. Има големи слоеве от населението, които са с различна степен на вина, но те предпочитат да имат пълна амнезия за това. От друга страна, има хора с прекалено активирана и болезнена памет, които не са в състояние да забравят нищо и не са способни да простят. Това състояние за дълъг период от време ще блокира нашето общество. Без разследването на комунистическите престъпления против човечеството няма да може да се осъдят виновните, за да е възможно след това да се опростят извършените престъпления. На Запад се появява разбиране спрямо феномена "История на нашето време" като това не е задължително времето, в което живеем, а времето, за което има живи свидетели. Те освидетелстват това, което са видели и преживели лично. Днес имаме много жива памет, много необработени спомени, които трябва да се обработят с особено внимание, за да се получи точната картина на времето, в което все още живеем. Не трябва да се оставят политиците да се възползват от живата памет избирателно единствено, за да подкрепят своите тези. Трябва да има Съдия, който да регламентира отношението към определен тип събития и предопредели поведението на политици и историци. Само така ще се получи справедливост към всички при описването на минали политически престъпления и чак след това можем да преминем към опрощението, което ще сложи истински край на процеса – престъпление – наказание и опрощение. Престъплението може да се опрости. Вината остава вечна!

Д-р Иван Илиев Гаджев
Политически емигрант в САЩ от 1968г.
bgemigration@yahoo.com

Школата за големите деца

През месец май тази година Школата за Български Език, Традиции и Изкуство отново приюти малки и големи по време на две сбирки, преминали с особен успех. Ето какво сподели г-жа Стефка Лекова, баба на Яна и Калина, за сбирката на групата с по-големите деца, провела се на 23 май в библиотеката в Wixom:

            На 23 май реших да придружа двете ми внучки на българско училище. Те взеха букетите за своята учителка и с нетърпение очакваха срещата в училището. Часът започна с вземането на поредната буква, децата писаха думички на дъската, четоха от читанката, бяха много развълнувани и бързаха да покажат, че вече могат да пишат на български език.
            След урока по писане учителката изненада своя клас с урока по родолюбие. Г-жа Диана Чолакова се беше подготвила много старателно, защото искаше децата да научат за българската писменост, за братята Кирил и Методий и за празника, честван в България. Направеното табло показваше портрета на светите братя, бяха написани данни за техния живот. С върбови клонки всички правиха венец, с който беше украсено таблото и изпяхме “Върви Народе Възродени".
            Беше ми интересно и мило да видя, че на хиляди километри от България нашите деца учат роден език и научават за Родината си. Искам да благодаря на учителката за хубавия и интересен час по български език и родинознание. 
Стефка Лекова

деца
деца

                                                                                              

            С не по-малък ентусиазъм и интерес е преминала и сбирката с по-малките деца на 17 май в Southfield. Ето какво сподели г-жа Мариана Джулиет, майка на Марти и Джошуа:

            На 17 май (неделя) от 13.00 до 15.00 часа в Highland Park Baptist Church в Southfield се проведе последното занятие за годината за малките българчета на Школата за Български език, Традиции и Изкуство.
Миналият месец се навърши една година от основаването на Българското училище в Детройт “Аз съм българче”. Не бяха напразни труда и многото часове изпълнени с енергия на ръководителката на школата Диана Чолакова, както и на всички останали сънародници, които милеят за родната реч и култура и се стараят да ги съхранят далече от родината ни.
Малките ученици вече не само сричат и четат, но умеят и да пишат имената си на български език. Под формата на игра и забавление те научиха много за различните български обичаи и традиции, пяха песни и танцуваха. Заниманията са така добре подготвени и толкова интересни, че дори и моя 1.5 годишен син проявяваше желание да пише буквите, а неговият татко американец вече пее за приспивна песен така добре измислената от Диана „А-Б-В–Г....” песничка с мелодията на „Зеленчуци, който не яде”. 
            Заниманията през лятото продължават у дома - след като няма да има занимания в школата през идните месеци аз помолих Диана да ни донесе софтуерни програми от България – Буквенка и Писменка, с които да практикуваме наученото вкъщи. 
Нека поздравим всички родители и деца, които бяха част от тази школа през изтеклата година. Браво на ентусиастите, които се заеха с това дело и доведоха Българското училище в Детройт до такъв успех! Искам да изкажа огромни благодарности на Диана Чолакова и нейните помощници – Дария и Боян, както и на хората, които помагаха с материали и обучение, на Еми и Митко Димитрови, щедро отворили дома си за занятия и празненства на школата, на Сева и нейният съпруг, които уредиха место в тяхната църква за занятия на малките, на Даниела и Вили Начеви, отразяващи всички новини за школата в този вестник, както и на всички останали, които не познавам и не съм срещала, но знам че ви има и сте направили много за  съществуването и успеха на българската школа.
Сърдечни поздравления на ръководителката Диана, на децата и родителите за завършването на първата учебна година на Школата! Всяко дете получи диплома за завършената учебна година, както и прекрасен подарък.
Наред с изненадата и радостта от подаръците обаче, най-ценния дар е факта, че сега децата ни знаят много повече за българския език и родните традиции и изкуство отколкото преди една година. А това е безценно!Мариана Джулиет

 Не на последно място са и думите на г-жа Диана Чолакова, без чиято упоритост, амбиция и любов към родното, Школата за Български Език, Традиции и Изкуство не би съществувала:

             Подаръците, раздадени на децата за края на учебната година бяха осигурени от Българско Национално Радио в лицето на г-жа Анелия Кряндева.
            Благодаря на всички деца и техните родители за всеотдайността, упоритостта и амбицията да се учат на български език и традиции! Много от тях се научиха да четат и пишат, а други проговориха и започнаха да разбират българска реч. Желанието ми е да продължим и през следващата учебна година да се учим, забавляваме и творим заедно. Защото, според мен, има две важни неща, които трябва да дадем на своите деца: корени и криле.

 Диана Чолакова, ръководител на Школата

Потърсете през ваканцията в България

Българската фирма Виксис ООД предлага три детски мултимедийни програми за изучаване на български език. Това са компютърни образователни игри, чрез които децата могат сами да учат българските букви. И трите програми са много интересни. "Буквенка" е за по-малките деца, които сега започват да учат буквите - да четат и пишат. Програмата е одобрена от Министерство на образованието и науката като учебно помагало по български език за предучилищна подготовка. "Писменка" е за тези, които познават буквите, пишат и четат на елементарно ниво. Тази програма ще помогне за учене и затвърждаване на българската граматика. В "Цифренка", с динамични приключения с познатите герои от другите игри Мечо, Ежко, Зайко и Костенурката, децата обогатяват и упражняват своите познания по математика и английски език. Малките палавници се забавляват и едновременно с това броят, събират, изваждат, усвояват показанията на часовника, боравят с геометрични фигури и цветове, сортират предмети по признаци, ориентират се в сложни пътечки, "аранжират" музика, слушат и пеят весели песнички. По всяко време, когато детето желае, героите могат да покажат, как би звучала текущата реплика на английски език и обратно, от английски - на български език. Всички реплики се изписват на екрана, което стимулира децата да четат.
Игрите са с музика, а героите-животни говорят, задават гатанки, дават виртуални лепенки при всеки верен отговор, които детето събира в специален албум. Ако желаете да имате тези компютърни игри, но няма да пътувате до България, може да ги поръчате на Диана Чолакова (пишете й на е-майл d_cholakova@yahoo.com).

КРАЙСЛЕР ПО ПЪТЯ ЗА НИКЪДЕ

Само преди месец автомобилният гигант Крайслер обяви банкрут под съдебна защита от кредитори по прословутата Глава 11 от американската конституция. През последните няколко години компанията понесе огромни загуби в резултат на лошо стопанисване, глобалната икономическа криза и спада на търсенето на американски автомобили. Доскоро собственик на компанията беше американският инвестиционен фонд Серберъс, който преди две години плати $ 7,4 млрд. за 80,1% от компанията на гиганта Даймлер. В началото на тази година Серберъс закупи и останалите 19,9 %.
Крайслер

Автопроизводителят отдавна има проблем с издръжката на бизнеса си и единствената причина да не обяви фалит още миналата година бе субсидията от $ 9 млрд., предоставена от държавната администрация. През месец февруари тази година компанията получи ултиматум до края на април да предостави план за преструктурирането си, ако иска да ползва допълнителни държавни фондове. По това време се заговори и за продажбата на Крайслер на италианската автомобилна компания Фиат, но до този момент сделката между двете компании все още не е осъществена.
Държавната администрация във Вашингтон дълго спекулираше с фалита на Крайслер, но преди месец стана ясно, че автогиганта не е в състояние да намали дълговете си на стойност $6,9 млрд. Белият Дом реши, че компанията не може да оцелее сама, а администрацията ще помогне на Крайслер с $3 до 3,5 млрд. в случай на обявяване на фалит.
Според финансови анализатори фалита на Крайслер ще позволи на компанията да остане на пазара и да се раздели с губещи производства, чрез което ще намали дълговете си. Според настоящите планове, 35% от акциите на концерна ще бъдат продадени на Фиат, който ще поеме и оперативното управление на Крайслер. Предвижда се и старта на производство на малки автомобили, за чиято база ще бъдат използвани прототипите на Фиат 500, Фиат Панда и Фиат Пунто. Освен това Фиат получава достъп до американския пазар за продажба на свои автомобили чрез изграждане на широка дистрибуторска мрежа. Съвета на директорите на Фиат заяви желание да разгърне усилията си за спасяването на Крайслер като сключи съюз с немската компания Опел – собственост на Дженерал Мотърс - в борбата за оцеляването му. 
Сред предприетите стъпки за реорганизация е и прехвърлянето на 55% от ценните книжа на Серберъс на профсъюзите на автогиганта, като така служителите ще избегнат поемането на задължения по социалните осигуровки на настоящите си служители. По този начин профсъюзът на автомобилните работници се превръща в главен съсобственик на Крайслер, който ще бъде в състояние да диктува определени условия на останалите съсобственици с по-малък процент акции: Фиат (35% от акциите), правителствата на САЩ (8%) и Канада (2%).
Според наблюдатели основна причина за новото преразпределение на акциите на Крайслер е огромното влияние на профсъюза във Вашингтон благодарение на мощни политически дарения. От години профсъюза дарява милиони долари в подкрепа на Демократическата партия. Редица политолози считат, че политически лоялният Крайслер ще застане зад кандидатурата на Барак Обама и през следващите президентски избори през 1912 г.
Въпреки мощните рекламни кампании в подкрепа на автомобилите на Крайслер през последните няколко месеца, мнозинството потребители предпочитат да не инвестират пари в продукти на наскоро фалиралият автогигант.  В навечерието на банкрута на компанията бяха оповестени данните от автопазара за април. Те показват, че всички корпорации през април тази година са продавали по-малко автомобили, отколкото през април миналата година, но най-лошият показател (минус 48%) е за Крайслер. За сравнение – Тойота е с минус 42%, Нисан с минус 38%, Дженерал Мотърс – минус 33%, а Форд – минус 31% и т.н. Сред 15-те най-купувани през април модели няма нито един на Крайслер.
Най-тежкият аспект на обявеният фалит на Крайслер са освободените от работа служители на компанията. Броят на пряко застрашените от уволнение работници е 54 000, а стотици хиляди ще понесат косвени последствия. Малкото служители, които ще останат на работа през идните месеци, ще работят на минимално работно заплащане. Все още е невъзможно да се каже с точност кога и колко от затворените фабрики на Крайслер ще отворят врати отново и дали това ще се случи изобщо. Според условията на банкрута, крупни инвеститори могат да купуват части от заводи или цели промишлени територии по техен избор. Мнозина анализатори подозират, че съветниците на президента Обама по автомобилопромишлените въпроси начело с финансовият инвеститор и мултимилионер Стивън Ратнър са препоръчвали банкрутирането на Крайслер, за да може най-ценните и печеливши звена на компанията да преминат в ръцете на частни инвеститори. В този случай новите купувачи биха се облагодетелствали чрез купуването на най-печелившите заводи, оставяйки в същото време безперспективни “части” от компанията като пенсионните и здраво осигурителните задължения към 125 000 настоящи служители и пенсионери на гиганта в ръцете на съдилища, чиито дела и решения ще се точат в продължение на години.
На специална пресконференция след обявяването на фалита, Обама описа ситуацията като “животоспасяваща за компанията” и единствен начин за спасение на “десетки хиляди работни места.” Според президента, процеса на банкрутиране ще бъде “бърз и кратък - между 30 и 60 дни” и няма да се отрази по никакъв начин на “живота на хората, работещи за Крайслер, техните семейства и всички останали, зависещи от тях”. Само няколко часа по-късно обаче, след като Крайслер обяви затварянето на повечето от заводите си и спирането на производствените процеси за неопределено време, плановете на президента за “бърз и кратък” преход бяха обявени за несъстоятелни и неотговарящи на реалната ситуация. Според New York Times, “Банкрутирането на Крайслер позволява на компанията да се “отърси” от нежелани договори с автокъщи, доставчици и не на последно място от стотици скъпоструващи съдебни дела срещу компанията от бивши работници за нарушаване на работните договори и лоши условия на труд. Затова е възможно правителството да използва претекста със задълженията на гиганта като драматична, но много необходима стъпка към банкрутиране”.
Фалита на Крайслер – основан през 1925 г. и свързван с изобретения като хидравличните спирачки и конструкцията на цяло купе – е символичен за спада на американският капитализъм и загубите му на глобално икономическо влияние. През 50-те години на миналия век “Големите Три” автомобилни компании – Крайслер, Форд и Дженерал Мотърс – произвеждат четири от всеки пет коли в световен мащаб. Днес те контролират едва 40% от американския пазар, на който значително присъствие отбелязват японските и европейските марки автомобили.
Банкрутът на компанията е емблематичен и по отношение на разделянето на индустриалния сектор в САЩ, който започва преди три десетилетия. В продължение на години този процес е насочен срещу социалните позиции и жизнените стандарти на работническата класа в държавата и бива придружаван от финансови спекулации и административен паразитизъм, в който натрупването на богатство от финансовият елит на страната е в остър контраст със създаването на продукти с реална стойност. Кулминацията на този процес е настоящата финансова криза, довела до колапс на световната икономика.
Само преди тридесет години, Крайслер отново е на ръба на огромни финансови загуби и бива “откупен” с държавни пари. В замяна на финансовите инжекции, автогигантът се съгласява да затвори част от заводите си и намалява размера на почасовото заплащане на работниците си. В резултат на преструктурирането, хиляди работни места биват запазени, а държавната администрация спасява иконата на американската индустрия.
За разлика от тогавашната ситуация, днес мнозина обвиняват администрацията на Обама и водещите финансисти на Уолстрийт в двойни стандарти. Днес държавната администрация продължава да харчи милиони долари от данъкоплатците за “откупуването” на банки без да изисква особени задължения срещу финансирането им, а в същото време използва кризата, провокирана от Уолстрийт, за да реструктурира автомобилната индустрия с цената на милиони загубени работни места с цел да предостави на финансовият елит нов печеливш източник на инвестиции. Според редица анализатори, това е сериозен сигнал за фундаментално преразпределение на американският капитал и взаимоотношенията на класите в държавата. Ситуацията с автомобилните работници, които винаги са били сред най-високо платените индустриални работници в страната, е знак за бъдещи атаки върху заплатите и договорите на работници в други сфери. Още по-тревожно е и участието на профсъюзите в тази критична ситуация. Вместо да поемат ролята на лидер в опозицията срещу фалита на компанията, работническите профсъюзи биват използвани като инструмент на държавната администрация в преговорите със служителите на компанията. Под заплахата от фалит, само един ден преди фактическото му обявяване, профсъюзите на компанията ратифицираха нов – и според мнозина, срамен договор с държавната администрация. Според условията в него, Крайслер замразява заплатите на служителите си, увеличава използването на минимално заплатени и ниско квалифицирани работници, премахва раздаването на бонуси, компенсации и платени почивки, както и намалява продължителността на почивките по време на работния ден. Договорът нанася щети и върху здравните осигуровки на пенсионираните работници, премахвайки изцяло техните застраховки за зъболекар и очен лекар. В замяна на това, профсъюзите получават 55% от акциите на загиващата компания. Логично е профсъюзите на автомобилните компании да бъдат видяни като най-големите врагове на техните работници.                  

Всеки опит за запазване на работни места и жизнени стандарти изисква усилия за изхвърлянето на тези анти-работнически организации извън фабриките и организирането на нови модерни независими сдружения, които да координират колективни акции.

Крайслер

 Сега е момента и за преразглеждане на подписаните от профсъюзите договори през последната година и пълното противопоставяне на затварянето на заводи и закриването на работни места. За целта, всеки работник свързан пряко или косвено с автомобилната промишленост трябва да бъде ангажиран в борбата за оцеляване на американската автомобилна промишленост дори ако това изисква масови демонстрации, стачки и окупация на заводи каквито Детройт помни от времето на Голямата Депресия, властваща в страната от 1929 до 1933 г.
Шовинизмът на профсъюзите, действащ под мотото “Buy American” в продължение на десетилетия трябва да бъде заменен с призив за съвместни действия на автомобилни работници в Мексико и Канада, както и в притежаваните от Дженерал Мотърс дивизии на Опел в Европа и служителите на Фиат в Италия. Точно както големите автомобилни корпорации по света координират своите бизнес операции, автомобилните работници трябва да координират на международно ниво своите усилия за запазване не само на работните си места, но и на жизнените си стандарти.
Разбира се, подобни мащабни действия трябва да бъдат предвождани от нова политическа философия, която да разпознае факта, че жизненият стандарт и правата на работническата класа в днешни дни са несъвместими с настоящата структура на класическият капитализъм – система, при която социалните нужди са подчинени на корпоративните интереси и акумулирането на огромни печалби от финансовия елит.        

Анелия Петрова

Какъв вид автомобил трябва да притежавате, за да получите ниска цена на автомобилна застраховка

Замисляте ли се за цената на автомобилната си застраховка преди да закупите мечтания от вас автомобил? Ако не сте от хората, които го правят, ви предлагам информация, която ще ви накара да се замислите преди следващата ви покупка. Института за Информация за Пътно-Транспортни Произшествия и Инциденти (The Highway Loss Data Institute) анализира разходите на застрахователните компании от кражби на автомобили, пътно-транспортни произшествия и телесни наранявания причинени при пътно-транспортни произшествия. Института базира данните си на фактори като цвят на автомобилите, брой на вратите, вид (седан, микробус) и т.н.
            Институтът за Информация за Пътно-Транспортни Произшествия и Инциденти е публична организация, тясно свързана и финансирана от Застрахователният Институт за Пътна Безопасност (The Insurance Institute for Highway Safety). Застрахователният Институт за Пътна Безопасност е напълно финансиран от застрахователни компании. Институтът за Информация за Пътно-Транспортни Произшествия и Инциденти събира, обработва и публикува данни за различните причини за инциденти и загуби при различните видове автомобили.
            Автомобили с четири врати имат 93% по-малък шанс да бъдат откраднати, отколкото автомобили с две врати. Ако закупите Buick LeSabre например, можете да сте спокойни, че едва ли някой ще го открадне. От друга страна, потенциала за кражба на Chevrolet Corvette е пет пъти по-голям от стандартния. По тази логика, Toyota Celica има 67% по-голям шанс да бъде открадната в сравнение с Toyota Camry.
            Lexus IS 300 произведен през 2002 г. е предпочетен за най-добър избор от Застрахователния Институт за Пътна Безопасност заради представянето си при тестове за пътно-транспортни произшествия. Същият модел автомобил от предишни години обаче се оказва, че излиза най-скъпо на застрахователните компании след инцидент. Всяка година институтът избира най-добрите автомобили и изброените по-долу са някои от най-добрите за 2008 г.

Големи автомобили: Audi A6, Acura RL – 2009 г., Cadillac CTS, Ford Taurus, Lincoln MKS, Mercury Sable, Volvo S80

Средни автомобили: Acura TSX, Audi A3, Audi A4, Ford Fusion, Honda Accord, Mercury Milan, Saab 9-3, Subaru Legacy, Volkswagen Jetta, Volkswagen Passat

Средни кабриолети: Saab 9-3, Volkswagen Eos –  2009 г., Volvo C70

Малки автомобили: Honda Civic, Mitsubishi Lancer, Scion xB, Subaru Impreza, Volkswagen Rabbit

Минивенове: Honda Odyssey, Hyundai Entourage, Kia Sedona

            Замисляли ли сте се за безопасността на тези автомобили? Ако не сте, сега е времето да го направите, особено ако имате деца. Някои от резултатите за безопасност могат да ви изненадат. Например, имате 67% по-малък от нормата шанс да бъдете наранени в Porsche 911. От друга страна, имате двойно по-голям от нормата шанс да бъдете наранени в Mitsubishi Lancer. За да разберете колко е безопасен вашият автомобил, обърнете внимание на следната информация за всички автомобили произведени между 2005 и 2007 година:

Най-често крадени модели автомобили: Cadillac Escalade four-wheel drive, Chevrolet Corvette Convertible, Lincoln Navigator four-wheel drive, Jeep Cherokee four-dorm 3 series

Най-рядко крадени модели автомобили: Buick LeSabre, Buick Park Avenue, Volvo V70 Station Wagon, Mercury Grand Marquis four-door

Модели автомобили, при които опасността за телесни наранявания в случай на инцидент е най-висока: Suzuki Forenza, Toyota Yaris, Mitsubishi Galant, Kia Spectra, Suzuki Reno, Nissan Versa, Kia Rio, Chevrolet Aveo, Scion tC, Hyundai Tiburon

Модели автомобили, при които опасността за телесни наранявания в случай на инцидент е най-ниска: Porsche 911 convertible, Porsche 911 Coupe, Porsche Boxster convertible, Chevrolet Corvette convertible, Dodge Ram 2500 4WD, Chevrolet Silverado 2500 4WD, GMC Sierra 2500 crew 4WD, GMC Sierra 1500 ext. 4WD, Chevrolet Silverado 2500 crew, Mercedes SL class convertible

Модели автомобили, които са най-скъпи за поправка след инцидент: Lotus Elise, BMW M5 4dr, Subaru Impreza WRX 4WD, Lexus GS 450h Hybrid 4dr, Cadillac CTS-V 4dr, BMW 6 series 2dr, Hyundai Tiburon two-door, Acura RSX, Porsche 911 Coupe

Модели автомобили, които са най-евтини за поправка след инцидент: GMC Acadia 4dr 4WD, Saturn Outlook 4dr, Jeep Wrangler 4dr, Lincoln MKX 4dr 4WD, GMC Acadia 4dr, Jeep Wrangler 2dr 4WD, Jeep Wrangler 4dr 4WD, Mini Cooper, Jeep Patriot 4dr 4WD, Ford Edge 4dr

            По-горните данни са предоставени от Институтът за Информация за Пътно-Транспортни Произшествия и Инциденти (The Highway Loss Data Institute), който е тясно свързан и финансиран от Застрахователният Институт за Пътна Безопасност (The Insurance Institute for Highway Safety). Надявам се информацията да ви е от полза при вашата следваща покупка на автомобил.

Деян Кожухаров, AIS, AAI, ARM
Kozhuharov Insurance Agency
Е-mail: deyan@kozhuharovagency.com
Телефон: (269) 441-5158 или безплатен номер (877) 205-0051
Работното време: от понеделник до петък от 8:00 до 17:00 часа

Можете да коментирате статиите от вестника на нашия форум тук.

Броя подготвиха: Даниела и Велеслав Начеви, Анелия Петрова

Авторите носят отговорност за съдържанието на материалите. Изказаните мнения е възможно да се различават от становището на редакционната колегия.

ww
w.BulgariansinDetroit.com,
e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Благодарим за финансовото съдействие на:

Мати Болгария


Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128. e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Фирма "Биляна" (248) 939 0401 - Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес: info@bulgariansindetroit.com

телевизия