Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 7, 2009

In case you cannot read the newsletter in Cyrillic please click on the link www.BulgariansinDetroit.com and read the newsletter online.
Ако имате проблем с разчитането на този е-майл или форматирането на вестника е промемено от вашата е-майл програма, отворете вестника директно от www.BulgariansinDetroit.com тук.

ИЗБОРИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 5 ЮЛИ

В съответствие с Указ № 110/28.04.2009 г. на президента на Републиката и съгласно чл. 41, ал. 8, т. 1 от Закона за избиране на народни представители на 5 юли 2009 г. (неделя) в Детройт ще бъде открита избирателна секция за гласуване за Народно събрание на Република България на адрес: 1001 Welch Rd. Unit 101, Commerce, MI 48390.

В деня на изборите може да упражните правото си на глас с валиден български паспорт или лична карта, без предварително да сте се регистрирали, във всяка една от избирателните секции. При изтекла валидност на паспорта, с удостоверение от съответното консулство, че сте подали молба за издаване на нов паспорт.

С реда и условията за гласуване на българските граждани в чужбина, изготвянето на избирателните списъци и образуването на избирателните секции за изборите за народни представители на 5 юли 2009 г. може да се запознаете от текста на Закона за избиране на народни представители и от Решение № НС-18 от 10 май 2009 г. на Централната избирателна комисия, които са публикувани на Интернет страницата на Посолството на Република България във Вашингтон http://www.bulgaria-embassy.org.

Генерално консулство на Република България в Чикаго

ИЗБОРИ 2009

Общо 57 346 са емигрантите, които са подали заявления за гласуване в различни държави, според съобщение на Външно министерство. 44 174 души в Турция са обявили, че ще пуснат бюлетина на вота на 5 юли. В Испания са подадени 2 091 заявления, в САЩ – 1 642, в Германия – 1 387.
Изборите за 41-то Народно събрание ще се проведат за първи път по смесена система. 31 народни представители ще бъдат избрани по мажоритарна система в едномандатни избирателни райони. За избран се смята кандидатът, който е получил най-много гласове. 209 народни представители ще бъдат избрани по пропорционална система с кандидатски листи на политически партии или коалиции, регистрирани в многомандатни избирателни райони. За разпределение на мандатите се използва методът на Хеър-Ниймайер на национално ниво. В разпределението участват партиите и коалициите, получили повече от 4% от действителните гласове.
От Централната избирателна комисия съобщиха, че за българите, гласуващи в чужбина, е подготвена отделна бюлетина. В чужбина няма да се гласува за мажоритарни кандидати и за партийни листи, а само за партии.
Общо на парламентарни избори избираме 240 депутати. Техните мандати се разпределят между 31 административни единици - това са 31 многомандатни избирателни района (МИР). Критерият за разпределението им е броят на гласоподавателите с постоянен адрес на територията на съответния МИР. Минималният брой мандати за един МИР е 4.
Благоевград - 10 мандата, Бургас - 13 мандата, Варна - 14 мандата, Велико Търново - 9 мандата, Видин - 4 мандата, Враца - 7 мандата, Габрово - 4 мандата, Добрич - 7 мандата, Кърджали - 5 мандата, Кюстендил - 5 мандата, Ловеч - 5 мандата, Монтана - 6 мандата, Пазарджик - 9 мандата, Перник - 5 мандата, Плевен - 10 мандата, Пловдив град - 10 мандата, Пловдив област - 11 мандата, Разград - 5 мандата, Русе - 8 мандата, Силистра - 4 мандата, Сливен - 7 мандата, Смолян - 4 мандата, София 23  МИР - 13 мандата, София 24 МИР - 11 мандата, София 25 МИР – 12  мандата, София област - 8 мандата, Стара Загора - 11 мандата, Търговище - 4 мандата, Хасково - 8 мандата, Шумен - 6 мандата, Ямбол - 5 мандата

Според Централната избирателна комисия (www.cik2009.bg) регистрираните  мажоритарни кандидати са 357, а кандидатите от пропорционалните листи са 4 295. Още информация за изборите може да намерите на www.izbori2009.com.
Това са партиите, за които можете да гласувате на 5 юли:

1 - "Ред, законност и справедливост"
2 - ПП "ЛИДЕР"
3 - ГЕРБ
4 - ДПС "Движение за права и свободи"
5 - Партия АТАКА
6 - КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ
7 - СЪЮЗ НА ПАТРИОТИЧНИТЕ СИЛИ "ЗАЩИТА"
8 - НДСВ
9 - Регистрацията е анулирана с решение на ЦИК № НС-160
10 - "БЪЛГАРСКАТА ЛЯВА КОАЛИЦИЯ"
11 - Партия на Либералната Алтернатива и Мира (ПЛАМ)
12 - ПП ЗЕЛЕНИТЕ
13 - "СОЦИАЛДЕМОКРАТИ"
14 - Регистрацията е анулирана с решение на ЦИК № НС-159
15 - П.П. "ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ"
16 - ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ (ОБП)
17 - Политическа партия "Национално движение за спасение на Отечеството"
18 - Български Национален Съюз - НД
19 - "Синята коалиция"
20 - "За Родината - ДГИ-НЛ"

Приканваме всички българи от Метро Детройт да упражнят конституционното си право на гласуване на 5 юли 2009 г. от 8.00 до 18.00 часа в избирателната секция на адрес: 1001 Welch Rd. Unit 101, Commerce, MI 48390.   

В края на вестника ви представяме мнението на д-р Иван Гаджев, емигрант от 41 г., за политическата ситуация в България.
От Редакцията

ИЗЛОЖБА НА ЛИДИЯ СИМЕОНОВА

Името на талантливата художничка Лидия Симеонова се превръща във все по-чест повод за гордост през последните няколко години. Сънародничката ни, която живее в Метро Детройт, откри самостоятелна изложба на 24 май в New Brunswick, щата Ню Джърси. Изложбата е част от културния фестивал “Български сезони 2009”, организиран от Alfa Art Gallery ( www.alfaart.org). Собственици на галерията са Галина и Веселин Куртеви, които наскоро са получили специална награда от кмета на града за упоритата културната дейност, която от години развиват.
В откритата от българския консул в Ню Йорк изложба, Лидия представя 43 картини и 10 скулптори. Според самата Лидия „рисунките са отражение на моя живот. Аз прожектирам върху платното добрите и лошите моменти. Моето изкуство се изменя така, както и аз се променям. Картините ми разказват моята лична и творческа история.”
Лидия Симеонова е родена в Пловдив и завършва „Изобразително изкуство” във Великотърновския Университет. От 1983 г. участва в международни изложби пълния лист на които може да намерите на нейната интернет страница: http://www.lidiasimeonov.com/.

Като човек със свободен дух и желание да разкрива непознати светове, Лидия се мести със семейството си (има две деца) първо в Чехословакия, а след това и в Германия. Скоро художничката подготвя и представя няколко успешни изложби в Германия и Франция. През 1994 г. Лидия пристига в САЩ, където намира един различен свят – този на компютрите. Новите интереси на талантливата българка скоро намират поприще в ученето и работата й като графичен дизайнер, а впоследствие и като склуптор за Дженерал Мотърс. В САЩ Лидия открива много възможности за представяне на изкуството си, оценено високо от различни организации. През 1993 г. тя е наградена със сребърен медал за илюстрация на конкурс в Италия, а през 1994 г. печели първото място на изложба във Франция. Особено успешна за Лидия е 2007 г., когато получава 4 различни отличия: първо място на Международен конкурс по изкуство в Австралия, 3-то място на изложбата "Силата на портрета" в Рим, почетна диплома от Medial 2 Art Biennial, HonorableMentionза участие в 10-тия международен конкурс, организиран от Art Interview Magazine. Последните й постижения са признанията Best of Show в тазгодишната Международна изложба и Художник на годината 2010 в галерия Boxheart, Питсбърг, щата Пенсилвания. Лидия вече е получила покана от галерията за самостоятелна изложба през февруари 2010 г.  

earth normal

Със своя екзотичен и провокиращ стил, Лидия успява да предаде различните емоции на хората, които е наблюдавала. Творбите й не следват традиционния Европейски стил. В нейните портрети може да се открие лиричен синтез между стария и новия художествен свят, а артистичните й виждания провокират интереса на ценители от различни демографски групи.
Пожелаваме на Лидия Симеонова още много творчески успехи. Неотлъчно до нея е бил винаги съпруга й, скулптор, който помага с рамкирането на картините и пренасянето им. Може би не е случайно, че децата им също са се насочили към изкуството. Лично аз се чувствам горда, че познавам българка, която живее в Shelby Township и е талантлив художник, оценяван високо по цял свят.
            Ако желаете да се докоснете до артистичният свят на Лидия, посетете нейната интернет страница http://www.lidiasimeonov.com/, където ще намерите не само пълна творческа хронология, но и интересни факти за самата художничка, с която може да контактувате на електронен адрес: simeonov1@comcast.net.

Даниела Начева

 

Български имена начело в американските класации

Искаме да поздравим нашите две прекрасни дъщери – Биляна и Ивелина, по случaй края на учебната година. Биляна завърши с отличие първи клас, а нейната по-голяма сестра се дипломира като  Medical Assistant с отличен успех 100% GPA. Желаем им много здраве, успех на Ивелина в новата й работа, а на Биляна - щастливо лято с весели игри.

На 12 юни 2009 г. Биляна получи голяма награда - красиво колело! Училището, в което учи, William Grace – Farmington Hills, я награди за успехите й по четене, примерното поведение и отличното й представяне през годината. Бяха дадени само 4 такива награди за над 150 ученика в училището. Биляна започна първи клас без никаква предварителна подготовка и Директорката на училището беше скептично настроена: дали ще се справи и няма ли да има нужда да се върне в подготвителния клас? Нашето момиче беше много трудолюбиво, постоянно в подготовката си и най-вече – всяка сутрин тръгваше с желание на училище. Затова, тя получи голямата награда и грамота за положения през годината труд като „Звезда и отлична ученичка”.

Надяваме се всяка година по това време, очите ни да се пълнят със сълзи на радост и сърцата ни гордо да туптят, когато чуваме нейното име.

Очакваме скоро и дипломирането на нашия син - Христо със специалност Computer Science!
Гордеем се с вас деца  и много ви обичаме!

Семейство Георгиеви

 

Ако искате да поздравите ваши близки или приятели, пишете ни на адрес info@bulgariansindetroit.com
Поздравите са безплатни.
От Редакцията


`BiliANA

ГОДЕЖ ПО БЪЛГАРСКИ

сватба е
Егови

Семейството на Гинка и Сашо Егови от Clawson се увеличи с още един човек - те си имат кандидат-зет Георги, който грабна малката им дъщеря Красина. На годежа на 15 юни, родителите почерпиха за хубава новина. По стар сливенски обичай годеницата трябваше да е на бяло магаре, но и колелото свърши работа. Танцьори в народни носии поизпотиха момчето, но накрая той извади жълтиците и си купи момичето. Честито!
От приятелите  

НАСТРОЕНИЕ, УПРАЖНЕНИЕ И ОЩЕ НЕЩО

хоро Ако от жегата не ви се прави нищо, ако имате нужда от раздвижване, ето един приятен начин за добро настроение. В Метро Детройт има група ентусиасти, които всеки петък и понеделник се събират и танцуват народни хора. Групата се казва OLD WORLD DANCE CLUB и си има интернет-страница www.detroitfolkdancing.com.
В понеделник мястото на срещи е Mahany Senior Center в Royal Oak. Обикновено се събират 8-14 човека и танцуват всичко – български, румънски, израелски, гръцки, цигански, унгарски и какви ли още не танци. Танцува се от 20.00 до 22.00 ч. са с малки почивки. Таксата е само $3. Много от участниците ходят на специални курсове из цялата страна, купуват си видео касети и учат танците. Просто е учудващо желанието им да знаят имената на танците, за какво се пее, да обичат тази музика! В петък групата обикновено e по-голяма и срещите са в St. James Church, Ferndale.

Таксата от $7 включва безалкохолни напитки и вкусотии, домашно приготвени. Танцува се от 20.30 – 23.00 часа. Всеки път, когато отида на техните сбирки, се играят много български хора и ти става драго да чуеш как американците играят и викат «А, сега де». Жалкото е, че българи почти няма.

Опитайте, може да потанцувате, може да погледате, пък ... току ви харесало!

Даниела Начева 

ОБНОВЕНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО

Най–нетърпеливите наши сънародници, както и много деца и ученици, вече отпътуваха за Родината. А за тези, които още правят планове и имат желание да пътуват през лятото или есента, това са цените в момента:
Oт 1 юни до 30 август 2009 е летният сезон и с най-добри цени и удобни връзки от Детройт до София е Германската - Луфтханза. Полетите от София за сега са само рано сутрин. В най-добрия случай цената е $1125 за билет за възрастен и $935 за детски билет.
С подобни цени и директни полети от и до Детройт е и aвиокомпанията Еър Франс, но с повече престои на летищата.
Есенните цени започват от 31 август до 25 октомври 2009. За билет за възрастен цената е $880, а за детски – $790.
Това са крайни цени, без уикенди, с включени летищни такси. Но пак, всичко зависи от датите на Bашето пътуване и свободните тогава места.
За зимата добри оферти още няма.
Тези цени са валидни, ако закупите билетите до 15 юли 2009. След това те не са гарантирани.
Не забравяйте, добрата цена зависи от свободните места и датите, които сте избрали за вашето пътуване!
Петък, събота и неделя се смятат за уикенди и има допълнително заплащане от $30 в едната посока. Направена резервация, важи за 7 или 14 дена. Cлед издаването на билета, за всяка промяна на датите, има глоба от $225. за отказване на билета преди пътуването глобата е $270. Тази глоба може да бъде отменена само в случай на заболяване или смърт, при представяне на валиден документ от лекар и болничното заведение, или смъртен акт. Връщане на сумата, след задържане на глобата, правят всички авиокомпании с изключение на Northwest и KLM. При тях клиентът не получава обратно сумата за билета, а тя остава като кредит за следващо пътуване в рамките на една година със същата авиокомпания.
Обмислете спокойно и внимателно датите на пътуването си, съобразете отпуските си с това  и тогава поръчвайте билета!
От фирма "Биляна" може също да закупите билети за ваши близки и роднини, пътуващи от България до САЩ. Цените са по-добри от тези, които се предлагат в страната ни в момента. Билетите са електронни, което е много лесно, бързо и удобно.

За повече информация и резервации:
Тел. 248 939 0401 – Илияна /24 часа – 7 дни в седмицата/
Е–mail : ilianadtw@hotmail.com
/За спешни случаи и належащо пътуване, не се притеснявайте да звъните през нощта, рано сутринта или в събота и неделя! Ако трябва да промените датата на вашето пътуване докато сте в България, и имате проблем там, или не знаете какво да направите, свържете се с мен и аз ще се погрижа за това оттук./
Благодаря на всички мои клиенти за доверието и дългите години работа заедно!

КАКВО ДА ПРАВИМ ПРЕЗ ЛЯТОТО В ДЕТРОЙТ

  • Хайде за череши - http://www.westvieworchards.com/u-pick.asp
    Черешите най-после узряха и в Мичиган. Използвайте хубавото време и посетете някоя от местните овошни градини. Удоволствието сам да си набереш череши и да ядеш до насита е неповторимо! Повечето дървета са ниски и достъпни дори за малки деца. Westview Orchards (30 миля и Van Dyke) предлага детска площадка, хранене на домашни животни, сладоледен магазин, пресни тестени изделия, плодове и зеленчуци.
  • Влакчетата в Royal Oak отново се движат за забавление на малки и големи. В хубав и сенчест парк, любители са направили релси и малки влакчета, с които возят безплатно деца и възрастни. Можете да видите влакчетата през първия уикенд на всеки месец: 4 и 5 юли, 1 и 2 август и т.н. от 12.00 до 16.00 часа. Мястото е Starr Jaycee Park, Royal Oak (на 13 миля, между Main и Crooks). За повече информация посетете http://geocities.com/largescale.geo/.
  • Летни музикални вечери в Зоологическата градина
    През юли и август в зоологическата градина в Royal Oak ще се проведат традиционните музикални вечери. Концертите са всяка сряда от 18:30 до 10:00 часа в района Main Picnic Grove. Ще бъдат представени различни музикални групи, между които детски, джас, поп, фолк и блус. За повече информация и други събития посетете www.detroitzoo.org. Вземете си одеало за сядане, а ако искате и нещо за хапване. Храна, бира и напитки могат да се закупят и от павилионите в Зоологическата градина. Концертите са безплатни ако имате закупен билет. По време на музикалните вечери зоологическата градина ще бъде отворена до 20.00 часа.
  • Станете сътрудници на вестника – журналисти или не, хора, които имат какво да кажат, да се похвалят, да се оплачат... Пишете ни как минава вашия ден и нощ или с една дума: „Как я карате?”   
    Станете наши фоторепортери - не забравяйте да вземете фотоапарата, където ходите и щракайте - все някой път ще стане. След това изпратете снимките на: info@bulgariansindetroit.com.

ЗАСТРАХОВКА ЗА МОТОЦИКЛЕТ

Изборът на правилната застраховка за мотоциклет е почти като изборът на правилния мотоциклет – бихте искали тези две неща да подхождат на начина ви на живот и в същото време да не са много скъпи. Въпреки че в повечето щати “liability” покритие с минимален лимит е задължително, останалите покрития могат да се закупят по избор. Винаги питайте вашия застрахователен агент или компания какви са законовите изсквания във вашия щат. За да научите кои покрития са най-добри за вас, трябва да сте добре информиран за всички видове и тяхното значение. Ето и различните покрития:

bike

“Liability” покритие
“Liability” покритието заплаща за телесни и имуществени вреди, които бихте могли да причините на други при инцидент. Това покритие е задължително и не покрива вас или мотоциклета ви. Минималният задължителен лимит е 20/40/15. Това означава, че покритието ще заплаща $20 000 за телесни вреди на човек, $40 000 за телесни вреди на група от хора и $15 000 за имуществени вреди. “Liability” покритието не подлежи на “deductible”.

Покритие за медицински разходи
Това покритие плаща за телесни вреди на шофьора на мотоциклета. Покритието не е задължително и не подлежи на “deductible”. Най-ниският лимит, който можете да изберете, е $1 000. Някои застрахователни компании предлагат покритие за телесни вреди на хората, които возите на мотоциклета си.

 

“Collision” покритие
Това покритие плаща за щетите на мотоциклета, ако претърпите пътно-транспортна злополука. Застрахователната компания ще плати за щетите на мотоциклета, след като се приспадне “deductible”, ако се блъснете с друго превозно средство или с неподвижен предмет. Покритието обикновено плаща реалната стойност на мотоциклета преди инцидента.

“Comprehensive” или “Other Than Collision” покритие
Това покритие плаща за щетите на мотоциклета, които не са причинени при сблъсък с друго превозно средство или неподвижен предмет. Примерни причини за щети от това покритие са пожар, кражба, вандализъм и много други от този вид. Застрахователната компания ще плати за щетите минус “deductible”. Покритието обикновено плаща реалната стойност на мотоциклета преди инцидента.

Повечето “collision” и “comprehensive” покрития покриват само стандартните части на мотоциклета, инсталирани в завода. Ако желаете да добавите допълнително оборудване на мотоциклета си, трябва да закупите покритие за допълнително оборудване.

Покритие за изтегляне до автосервиз
Това покритие плаща, ако закъсате някъде с мотоциклета си и Bи се наложи да извикате влекач, да ви отведе до най-близкия автосервиз. Покритието също плаща, ако закъсате на пътя поради проблеми от типа на изтощена батерия, спукана гума, недостатъчно моторно масло и други проблеми от този вид. При тези случаи можете да се обадите за помощ и застрахователната компания ще заплати разходите до определения лимит.

Покритие срещу незастрахован и недостатъчно застрахован шофьор
Това покритие плаща за телесни вреди на вас и всички застраховани шофьори на мотоциклета, ако сте наранени от шофьор, който няма застраховка или няма достатъчно висок “liability” лимит. Това покритие обикновено плаща за медицински разходи, пропуснати заплати и други щети. Покритие за мотоциклета Bи за щети причинени при същите обстоятелства също може да бъде закупено.

След като разгледахме различните покрития, които можете да закупите за мотоциклета си, нека видим как бихте могли да спестите пари от застраховката. За да знаете как да спестите пари от застраховката си, трябва да знаете каква информация е използвана от застрахователните компании, когато те определят цената за застраховката на мотоциклета ви. Компаниите използват следната информация:

1.         Вашият мотоциклет – застраховката ще струва повече ако имате чисто нов лъскав мотоциклет, отколкото ако имате по-стар, обикновен мотоциклет.
2.         Вашата възраст – както при автомобилната застраховка, колкото по- възрастни сте, толкова по-евтина ще ви е застраховката. Но дори и да сте възрастен, застраховката ви ще е малко по-скъпа, ако току-що о сте си взели книжката за управление на мотоциклет.
3.         Вашият адрес – почти винаги, фактор в определянето на цената на застраховката, е адресът ви. Ако живеете в опасен район, или в район, където се случват много пътни произшествия, цената на застраховката за мотоциклета ви ще е по-скъпа, отколкото тази на човек, живеещ в безопасен район.
4.         Вашата кредитна история – колкото по-добра кредитна история имате, толкова по-ниска ще е цената на застраховката за мотоциклета ви.
5.         Вашето шофьорско досие – всички ваши инциденти влияят на цената на застраховката ви. Дори вашите инциденти с автомобила ви влияят върху цената на застраховката на мотоциклета. Следователно, колкото по-малко инциденти и нарушения имате, толкова по-евтина ще е застраховката.
6.         Вашата работа – ако сте строител и карате мотоциклета си и го паркирате до строежа, където работите, цената на застраховката ви ще е по-висока.

След като се запознахме с основната информация, която компаниите използват, за да определят цената на застраховката, нека разгледаме няколко начина да намерите по-евтина застраховка:

1.         Проверете цените на различни застрахователни компании – цената на застраховката може да варира с различните компании. Отделете около един или два
дена да проверите цените с различни компании – това може да ви спести доста пари.
2.         Обезопасете мотоциклета си – паркирайте мотоциклета в гаража си. Сложете му аларма или някакво друго устройство за защита.
3.         Не закупувайте застраховка с прекалено високи лимити – запомнете, че ако нещо стане с мотоциклета ви, ще получите само реалната му цена преди инцидента – високите лимити няма да ви осигурят по-голямо заплащане.
4.         Дистанция – ако карате мотоциклета си само няколко дни в седмицата за удоволствие, можете да получите по-ниска цена на застраховката – опитайте се да карате под определен лимит мили годишно.
5.         Специално обучение за управление на мотоциклет – има специални курсове за пътна безопасност и управление на мотоциклети, които ще намалят цената на застраховката ви. Просто дайте копие от удостоверението за завършването на такъв курс на застрахователната си компания.

Няма никаква причина да плащате висока цена за застраховката на мотоциклета си на една компания, когато друга ви предлага ниска цена – просто бъдете внимателни!

Деян Кожухаров, AIS, AAI, ARM
Kozhuharov Insurance Agency
Е-mail: deyan@kozhuharovagency.com
Телефон: (269) 441-5158 или безплатен номер (877) 205-0051
Работното време: от понеделник до петък от 8:00 до 17:00 часа

Mнение за новата българска емиграция след 10 ноември 1989 г.

Последната вълна от български емигранти премина 1-2 години преди падането на комунизма в България, като резултат от случващото се в Полша, Чехословакия, Унгария, Румъния и Източна Германия. Началото започна с летовниците от България, тръгнали със самолети на почивка в Куба. При зареждането на самолетите в Канада с гориво, за да продължат за Куба, мнозина от тях  дезертираха на и впоследствие търсеха политическо убежище в Канада.
В първите месеци на 1990 г. обаче, когато граничните войски преустановиха охраната на границите и българите получиха разрешение да пътуват на Запад, се започна масово емигриране, напълно различно по причини, възрастов и културно-образователен състав в сравнение с предишните две емиграционни вълни. Първата масова вълна беше след Илинденското въстание в Македония, а втората - след окупацията на Източна Европа от комунистите според предварителните разговори между съюзниците в Ялта през януари-февруари 1945 г. Новата, трета, вълна от емигранти започна след падането на комунизма в Източна Европа.
Аз лично приех в дома си неколцина от новите млади емигранти и това, с което те ме учудиха, беше пълната липса на обич и уважение към българското. Някои от тях идваха с по 50-60 хиляди доларa, зашити в долното бельо на жените. Други дори бяха продали апартаментите си, особено живущите в София, за да имат пари в първите години като емигранти в Америка. С тази си постъпка те се бяха осигурили с пари, за да започнат живота си в Америка, но бяха разрушили всякакви мостове след себе си с продажбите на жилищата, в които са живели. Мнозина споделяха с мен, че са взели солидни суми от близки и приятели, за да могат да се установят на Запад, суми, които те по-късно, когато си „стъпят на краката” ще трябва да връщат.
Новата емиграция показа пред очите ми, че се смущава да ходи на църква. Разбира се, това явление беше резултат от 45-годишното атеистично възпитание в българските училища, гимназии, университети и контрола на преподаватели и организации като „Септемврийче”, Комсомол, както и на органите на Държавна Сигурност. При редките контакти в черквата между новата и старата емиграция излизаха налице факти, които бяха причина старата емиграция да се изненада, разочарова и изгуби доверие в новата емиграция. Забелязани бяха хвалбите на новите и проявената на известна арогантност към старите, както и едно специфично качество на българина в чужбина – да критикува властта в САЩ и посочва грешки в политиката на държавата. Това не се хареса на старата емиграция и затова новата не беше посрещната така, както аз и другите бяхме посрещнати през 50-те и 60-те години на миналия век.
В САЩ черквата е институция, която събира българската емиграция около себе си в неделния ден. След черковната служба, когато е прието да се пие кафе, се водят важни опознавателни разговори между старата и новата емиграция. Тук хората се опознават и преценят отделния характер, култура, възпитание и политическа ориентация на новодошлите. Аз пиша това като пряк свидетел на такива срещи, като човек приел при себе си цяла дузина нови емигранти, търсил работа и квартири за тях, разговарял с тях като с родни братя и сестри. Всеки може да приеме или отхвърли моето мнение; казано е, че при демокрация всеки има право на мнение. При моите оценки за качеството на новата емиграция аз ползвам доказани случки като пример. Тук ще спомена само няколко от тях, започвайки от изборите през януари 1992 г. в Детройт.
Когато за първи път в историята на българската емиграция се проведоха избори за президент на Република България, аз бях назначен да ръководя изборите в щата Мичиган, служба, която получих чрез Външното министерство и по-конкретно посланик Пишев. Тогава, както и сега, се пускаха безотговорни слухове, че по това време в щата Мичиган сме имали 30-хилядна емиграция с две черкви, български организации, български радиочас и пр. Говореше се, че тук са дошли над 2 хиляди нови емигранти. Слухове, които днес са характерни за Чикаго. Според тях, в Мичиган имало над 100 хиляди нови българи, цели квартали от български емигранти, ресторанти, културен дом, радио и телевизионни часове. Какво се оказа положението при това гласуване? В изборите участваха само 42 от новодошлите емигранти и 4 от старите емигранти. Това е истината от протоколите, подписани от избирателната комисия начело с мен.
Друг пример за отношението на старата емиграция към новата е неприятният случай през 2000 г, когато група новодошли емигранти се опитаха да станат черковни членове в Българската православна черква „Св. Павел” в Диарборн Хайтс. Членството им беше направо отказано, защото никой от тях не е показал убедително, че е религиозни и им беше препоръчано да минат религиозен курс под ръководството на свещеник Джеймс Джонгерсон в Епархията на Кирил Йончев.  Случаят се повтори и с новопристигнали емигранти в черквата „Св.Климент Охридски”, на които беше предложен договор за 1 г. за безплатно ползване веднъж месечно на едно от черковните помещения за българско училище. Целта на начинанието беше децата да идват на училище, а родителите им да участват в черковните служби, покажат подкрепа на черковната общност. След изтичането на девет месеца, на 2 февруари 2009 г. родителите и техните деца получиха писмо, че повече не могат да ползват сградата като причина за отказа е липсата на участие и подкрепа към черквата от страна на родителите.
Аз бих могъл да посоча десетки такива примери за разликата, недоразуменията и липсата на доверие между старата и новата емиграция в щата Мичигън. И това не е само в този щат. Качеството и държанието на новата емиграция е същото навсякъде. Това, което пишат емигрантските вестници, особено в Чикаго, е чиста пропаганда, каквато беше пропагандата в България в продължение на 45 години, през които израстнаха днешните нови емигранти, намиращи се в САЩ. Следният факт илюстрира това недоразумение: според твърдения, в Чикаго има 4-5 български вестника, започнали дейността си около 2000 г. В Ню Йорк през 1994 г. започна да излиза вестник „Неделник”. Разбира се, аз имам всички броеве, подвързани в Института по история на българската емиграция в Северна Америка чрез филиала му в гр. Гоце Делчев, България. Последният му брой е с дата 10 октомври 2008 г. Такава ще бъде съдбата на българските вестници навсякъде в Америка след десетина години. По този път минаха поне 50 други български вестника недооценени от емиграцията тук. (виж Том 1 от книгата ми „История на Българската емиграция в Северна Америка 1860-1944 г.).
Българската емиграция в Америка се прояви в годините до 10 ноември 1989 г. като партизанска – това означава нещо като баснята за Орела, Рака и Щуката. Бяхме разделени на ИСТИ- Монархисти, Михайловисти, Комунисти, Геме-висти, Авантюристи, Анархисти и пр. Доживяхме до момента на началото на третата вълна, която си е чисто гурбетчийска, каквато е имало още по времето на турското робство. Сега на мнозина от младите емигранти им се е сторило, че ‘гурбетчийство’ е груба дума, която се опитват да заменят с по-престижното „миграционна емиграция”. Мога смело да заявя, че след 41 години живот като емигрант аз лично такова животно не познавам. Всеизвестно е, че емиграцията се дели на два вида. Първият от тях е политическата емиграция, каквато е била емиграцията дори и след Септемврийското въстание от 1923 г. Тогава доста комунисти бягат от България и тук, в САЩ, основават Българската комунистическа секция към американската комунистическа партия. Особено интересни по този въпрос са спомените на Георги Зайков Пирински.
Другият вид емиграция е гурбетчийската, възпята в песни, разкази и други произведения на народната мъдрост. Този тип емиграция води началото си още от турско време. Колкото до Антикомунистическата емиграция, такава разновидност на българската емиграция не съществува. Това е политическата емиграция на изгнаниците, към която се числя и аз. Точно тези нови теории на новата емиграция, обаче, говорят за интелекта и културата на онези, които делят емиграцията ни на „пионерска”, „полическа”, „икономическа”, „антикомунистическа”, „миграционна” и развиват празните си твърдения за „организирана българска общност”, която имала „ускорена адаптация”, както и „нормална адаптация”.  На бизнес и културни общества, които четат такива „открития” на доценти и професори, старите емигранти, строили в Америка българските черкви, ще кажат: ”Ела чедо да ме научиш какъв емигрант съм аз – пионерски, миграционен или подгонен от турци, Титовисти и Антон Юговци. Ти ли бе, келеме, ке ме учиш каков емигрант съм? Азе ке ти кажам – аз сам български емигрант. Твоята кяфорица и това не е разбрала”. Аз лично съм бил свидетел на такива сцени по македонските конгреси в Америка през последните 41 години.
След дългогодишно наблюдение на дейността на новата емиграция в Мичигън, а също чрез приятели, електронни сайтове и вестници и размяна на писма, стигам до нерадостното заключение, че много рядко емигрантите забравят или се отказват напълно от лошите черти на българите – завист, злоба, клеветене, клюкарства зад гърба на приятелите и познатите си. Те не могат да схванат, че веднъж дошли в демократична държава, тяхното основно правило трябва да бъде уважение към авторитета и чувствата на събеседниците. Не прави на хората това, което не искаш хората да правят на тебе. Не налагай насила на събеседника си твоите възгледи и мнения пo разискваните въпроси, особено по политически теми. Винаги помни, че “езикът кости няма, но кости троши”. Никога не допускай, дори когато спориш и чувстваш, че си прав да удряш с юмрук по масата, на която разискваш теми с приятели или опоненти. Иначе ще си останеш един неспособен да разбереш демокрацията българин и няма да спечелиш уважението и приятелството на новите си съграждани в Америка.
Никакви опити на българските управници няма да успеят да контролират емиграцията, понеже тя е разнородна политически, икономически, образователно и патриотически. В България синовете на онези, които управляваха в продължение на 45 години и които сега се опитват да управляват, разбират този факт и затова само на думи се интересуват от емиграцията, особено преди избори. Те не смеят да създадат Министерство за българските изселници, понеже такова Министерство би организирала „Другата България”, която по брой е повече от българите, останали в България. А организираната емиграция под ръководството на избрани от между себе си лидери ще е сила, от която се плашат настоящите български управници. В този контекст, трябва добре да се разбере защо Ахмед Доган, който неведнъж е заявявал, че Българската Държавна сигурност е неговото семейство и в продължение на години е доносничил против събратята си турци, сега управлява България с друг един агент „Гоце” Първанов, с комуниста Станишев и унгаpския внук на Кохари-Кобуртготски-Симеон. Доган е в тази група само, защото организира българските турци, получаващи български пенсии да гласуват и дадат 300-400 хиляди гласа за настоящата тройна коалиция. И отгоре на това „Гоце” Първанов го награди с ордена „Стара планина”!
Какво би се случило, ако “Другата България” се организира в свое министерство на изселниците, които са 7 милиона и избере свой министър? Чрез наше парламентарно мнозинство в Народното събрание, с нашия опит, събран чрез общуването ни с населението на развитите западни държави, с нашата решимост, амбиция и енергия, ние лесно бихме могли да изградим нова демократична България, която да спасим от остатъците на бившата агентура (340 агента са минали през Народното събрание след 10 ноември и до днес създават законите, по които грабят страната ни). Като емигранти, независимо от групата, в която съзнателно се опитват да ни разделят ние преди всичко сме БЪЛГАРСКИ ЕМИГРАНТИ – ЧЛЕНОВЕ НА ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ, без никаква закрила или уважение от сега управляващата тройна коалиция, която всъщност е коалиция от трима хайдути-ортаци, лъжeщи и грабещи българските глупаци.
Ние трябва да разберем, че сме една голяма сила, пръсната и неорганизирана по света, която може да бъде добрe организирана от самите нас в името на бъдещето на двете Българии – едната в Европа, а другата все още пръсната и неизползвана доcега за бъдещето на родината. Преди 10 ноември ние бяхме съзнателно делени чрез провокации, агенти-дезинформатори на «наши» и «чужди» - изменници на Родината и предатели. Знаейки миналото си, трябва да изберем пътя към бъдещето си: път на взаимно доверие, патриотизъм и вяра, че сме нация с 13 века история. Трябва да намерим начин да представим най-накрая себе си в политическия спектрум в България и да имаме представители, към които да се обръщаме и които да носят отговорност за нас. Засега на нас ни липсва политически и парламентарен начин да противодействаме срещу административния произвол и несъстоятелността на днешните управници, довели България до дъното на всички показатели, по които се преценяват държави и нации.
Не трябва да забравяме, че освен всичко останало, ние сме финансовата сила, която изпраща в България по 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА ГОДИШНО, за да могат нашите родители, братя, сестри и близки да преживеят кризата в резултат от управлението на тройната коалиция. Предполага се, че истинската сума, която българската емиграция изпраща на близките си в България е двойно повече от официалната статистика по въпроса понеже повечето суми се предават от ръка на ръка. На фона на този факт може да се анализира безхаберието на настоящите управници в България и така наречената от тях «нова политика», която предлага българите, осигуряващи прехраната на близките си да се върнат в България и да оставят всичко, което са постигнали на Запад, за да станат отново роби каквито са били преди да тръгнат в чужбина. Кой и как ще компенсира нашите родители и близки с 2 милиарда долара, които те получават от българските емигранти, ако те се върнат пак там, от където са били принудени да бягат? Кой доброволно ще се върне в мафиотска страна с огромна престъпност, в каквато превърнаха България политиците от тройната коалиция? Кой български емигрант живял 20 години в истинска демокрация ще реши да се върне в страната си доброволно, в която има 139 «народни представители», доказани секретни сътрудници-доносници на ДC? Кой български емигрант ще си позволи да се върне в родния си град или село, след като е прочел официално обявените в пресата имена на 460 бивши агенти, кандитати за кметове и кметски съветници на населени места в България? Какъв морал показат българските политици, след като голяма част от българските депутати в Европейския парламент са бивши сътрудници, щатни офицери и доносници от всички отдели на българската Държавна Сигурност, начело с Евгени Кирилов – бивш служител в българското посолство във Вашингтон преди 10 ноември 1989 г.?
Кой български емигрант ще разговаря с настоящият председател на президиума на Народното събрание - Георги Пирински – син на депортирания Георги Зайков Пирински за антиамериканска дейност през 1949 г., който се е обявил за югославянин по националност, македонец по раса и заявил, че е «гражданин на света»?! И като се знае от веки веков, че крушата не пада по-далеч от дървото, можем да си представим какъв е синът на баща-«гражданин на света». Какво показва факта, че Държавната агенция за българите в чужбина вече повече от година няма председател, а бюджетът е недостатъчен дори да се изпрати по едно писмо годишно на всеки български емигрант в Америка? Дали това е израз на «новата политика» на Станишев към българската емиграция? И затова ли за заместник-председател на комисията е назначен действащият офицер на органите на МВР – Йордан Янев, известен с омразата си към българските политически емигранти от преди 9.9.1944 год.?
Хората в България, както и емигрантите ни извън нея, трябва да разберат, че единственият път за промяна на плачевното положение на българите е МАСОВОТО ГЛАСУВАНЕ НА ВСИЧКИ ИЗБОРИ. Революциите и бунтовете, водещи до кръв и жертви, са останали като примери от миналото. Само чрез масово гласуване е възможно да се правят промени, особено в страните - членки на Европейската общност. Трябва да разберем, че най-голямото наказание на умните хора, които отказват да вземат участие в политиката и в дейността на едно правителство, е да намират извинения, за да не отидат масово да гласуват и така да останат да живеят и да бъдат управлявани и контролирани от по-глупави от тях в самото правителство. Онези от българските емигранти, както и онези българи в България, които не упражняват конституционното си право да гласуват на изборите за представители на българското управление и които странят от политическия живот, нямат моралното право да се оплакват от мизерията, в която се намират и да критикуват политическата система. Българите трябва да разберат, че България не може, пък и не трябва да си внася политици отвън, както допусна това с приемането на Симеон Сакcкобурготски и неговите избранници от Лондон, а да си подбере свои, честни и лоялни синове и дъщери, които да служат честно на България.

Д-р Иван Илиев Гаджев,
(Откъс от подготвената за печат книга Том Трети от «История на българската емиграция в Северна Америка 1860-2009 г.)

Можете да коментирате статиите от вестника на нашия форум тук.

Броя подготвиха: Даниела и Велеслав Начеви, Анелия Петрова, редактор Росица Димитрова

Авторите носят отговорност за съдържанието на материалите. Изказаните мнения е възможно да се различават от становището на редакционната колегия.

ww
w.BulgariansinDetroit.com,
e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Благодарим за финансовото съдействие на:

Мати Болгария


Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128. e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Фирма "Биляна" (248) 939 0401 - Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес: info@bulgariansindetroit.com

телевизия