Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 1, 2009

Ако имате проблем с разчитането на този е-майл, отворете вестника директно от www.BulgariansinDetroit.com.

"Нова година - нов късмет" е казал народът. Дано, ще се съгласим и ние и ще се помолим за успешна и щастлива година, работа за всички и весели игри за децата. След новогодишните празници идва време да почерпят именниците. Януари е натежал от именни дни - след Васильов ден (на 1-ви), да се готвят Йордан и Богдан (на 6-ти), Иван (на 7-ми), Таня (на 12-ти), Нина (на 14-ти), Антон (на 17-ти), Атанас (на 18-ти), Евтим (на 20-ти), Григор (на 25-ти). По традиция най-студеният ден в годината е 6-ти януари, Богоявление. На този ден се хвърля кръстът в реката (символизира кръщаване) и този, който го извади, се смята, че ще бъде здрав през цялата година. Четете повече за именните дни на първа страница на www.BulgariansinDetroit.com.
Новият дизайн на сайта и вестника е дело на Весела Вълчева от Waterford, завършила College for Creative Studies, специалност "Рекламен дизайн". Наскоро тя спечели награда " D Award" за една от рекламите, която тя и неин колега бяха направили за Detroit Area Council Boy Scouts of America. Очаквайте и други промени на сайта "Българите в Детройт". Браво Веси и благодарим!

Нова Година

В дванадесетият месец
В дванадесетият час
Нова Година идва за нас!
Милиони пламъчета по света горят!
Коледни дръвчета в домовете блестят!

Студ и лед тази нощ са разтопени,
Душите ни с любов и вино напоени!
Очите ни от тъга и радост замъглени.
Спомени и мечти горещи,
и много запалени свещи!

Всеки с Надежда към
Новата година поглежда.
Здраве и мир си пожелаваме
и с нищо да не прекаляваме!
Другото в Божите Ръце оставяме!

Честита Нова Година на всички българи в Детройт
и по света!

Даниела Дончева, Rochester
На снимката: Антония и Цветелина Балканджиеви

Още Новогодишни снимки на деца от Метро Детройт вижте на сайта тук.

Коледа

Кратки съобщения

На 26 януари (понеделник) от 19.30 до 22.00 часа ще има вечер на българските народни танци с Илиана Божанова.
Илиана е родена в Гълъбово, Старозагорско, и е завършила Музикалната Академия в Пловдив. От 1981 г. работи като хореограф с ансамбли за деца
и възрастни. Илиана е добре известен учител по български фолклор на танцови групи в New York, Washington DC, Maryland, Massachusetts, Connecticut, Ohio, California. Тя преподава фолклорни танци по време на лагери за изучаване на народни танци.
Можете да намерите повече информация на нейния уебсайт: http://www.ilianabozhanova.com/.

Елате заедно да потанцуваме. Тези, които не знаят – да се научат, а тези, които знаят – да се наиграят. Добре дошли са и участници, и публика. Организатор на събитието е Old World Dance Club. Вижте техния уеб сайт тук: http://www.detroitfolkdancing.com.
Вход: $10.
Място: църквата St. James във Ferndale (first light south of Nine Mile on southbound (exit Woodward from I-696 and go south). Gym is on the south side of the block the church is on; turn right at the light (Pearson), go around the back of the church and park between the two buildings).

Иляна Божаножа

22 февруари, 2009 - Ден на българската култура
По традиция, в края на месец февруари библиотеката в Troy е домакин на това културно събитие, организирано от пианистката Ангелина Пашмакова. В програмата е включена част от документалния филм за славянската азбука и българското слово на проф. Аксиния Джурова „За словото”. Филмът е на български език. Кратка лекция и материали на английски език ще бъдат изнесени от Димитрина Колева. Музикалната част включва класически песни от български композитори, изпълнени от мецо-сопраното Candace De Lattra, както и клавирно трио в състав: Sherri Magno - цигулка, Susan Joul – виолончело, Ангелина Пашмакова – пиано. Ще бъде изпълнена камерна музика от Любомир Пипков.
Място: Troy Public Library, 510 Big Beaver, Troy.
Време: от 14.00 до 17.00 часа
Вход свободен. 

Коледно тържество за децата

Последната за 2008 година сбирка на Школата за български език, традиции и изкуство се състоя на 14 декември в дома на Емилия и Митко Димитрови в Dearborn. Домакините отвориха дома си за малки и големи, жадни за българска реч. Както сподели Емилия, която изцяло подкрепя идеята за Школата, „Допуснахме грешка, че нашата дъщеря не знае добре български език, нека това не се получи с тези деца”. След преговор на наученото досега, заниманията преминаха в запознаване с традиционната Коледна трапеза. Малчуганите видяха и опитаха постни гозби. След това ръководителят на Школата Диана Чолакова им разказа за обичаите за Нова година. Децата се сурвакаха, ядоха баница с късмети и играха българско хоро. При веселата група дойде Снежанка и раздаде български книжки, закупени със средства, дарени от Деян Кожухаров, застрахователен агент. Родителите получиха по една българска книга от библиотеката на починалия свещенник Димитров от Толедо, чиято последна заръка е била книгите да се четат от българи.
Следващото занятие ще бъде на 11 януари (неделя) от 12.00 часа в дома на Диана Чолакова и Боян Димитров. Домакините канят на новогодишен празник децата и родителите им, спонсорите и всички, които са допринесли или искат да помагат на Школата да продължи да съществува. Адресът е: 6366 Rustic Ridge, Grand Blanc, MI 48439. Тези, които познават семейството се досещат, че тържеството ще бъде чудесно. 
Школата направи дарение на църквата „Свети Климент” в Dearborn в знак на благодарност за безплатното ползване на залата  към църквата през изминалата година.      

Даниела Начева, Sterling Heights

школа

школа

Отзиви от Новогодишния купон в Dearborn

Искам да отправя своята благодарност към Валентина и Емил Камберови за прекрасното парти, което организираха по случай Новата 2009 Година. От много години не бях виждала толкова много българи на едно място да се веселят и забавляват с добре избраната музика от DJ Емо. Искам да отбележа, че DJ Емо беше наистина отлично подготвен с различни стилове музика за вечерта и че тази година се представи много по- добре. Относно вечерята, лично на мен ми хареса. Като начало имаше зелена салата, след което по номера на масата всеки имаше възможност да си вземе колкото пожелае храна от направената шведска маса. Менюто бе разнообразно, имаше различни ястия за вегетарианци, също пиле и свинско месо, за тези които обичат да си хапват месце. Вечерята се сервира към 21:00 часа, а после имаше и сладолед за десерт към 22:00 часа. Дядо Коледа пак не забрави да посети партито и да раздаде подаръци на децата. И тази година имаше томбола, а наградите бяха много и съответно и печелившите бяха много. Шоуто на вечерта беше конкурсът “Танцувай с мен.” Неочаквано много танцуващи двойки се включиха в конкурса и надпреварата за първото място бе оспорвана. За съжаление аз и моя партньор не заехме първите места, но получихме утешителна награда, както и много други двойки. Първо място спечелиха Кирил и Люба, второ място спечелиха Наско и Галя и трето място спечелиха Мариета и съпруг, който като американец се справи много добре с българските народни танци. Специалната награда за танци спечелиха Мартина и Митко. Дансингът бе пълен през цялата вечер, а седящите бяха малко. Партито продължи до 3 сутринта с народни хора, чалга, диско и рок миксове подготвени от DJ Емо специално за вечерта.
Пожелавам на всички българи спорна Нова Година, много здраве, щастие, късмет и много любов.

Весела Вълчева, Waterford

Има сентенция, която казва, че човечеството се разделя с миналото смеейки се. Може би точно тя е валидна, за да се даде определение на новогодишното парти, организирано от Емо и Валя Камберови. Сякаш всички се радваха да изпратят в миналото една трудна в икономически аспект година и с радост и надежда да посрещнат новата 2009 г. На пук на ескалиращата рецесия тържеството се разгърна в цялата си пищност.
Тоалетите на някои от присъстващите дами бяха зашеметяващи със своя елегантен стил.
Мисля, че малко трудно би било за Йоан Риверс да намери недостатъци и да критикува стила на някои от българките. Пословичен е вроденият естетичен вкус на нашите жени и уменията им да създават красота около себе си.

Предполагам, че всички си дават сметка какъв къртовски труд стои зад една толкова перфектна организация на такова голямо парти. И тук е мястото да изразя своето възхищение към организаторите Емо и Валя, които се справиха блестящо.
Късметлиите в томболата получиха с вкус подбрани подаръци. Боян Димитров беше много забавен Дядо Мраз, а съпругата му Диана Чолакова една лъчезарна и много атрактивна Снежанка. Много добър беше замисълът да се изведат децата в отделна зала, за да могат да се налудуват на воля без да притесняват останалите гости. Диана Чолакова успя да им вдигне адреналина с много добре подготвените забавни игри. Особенно възторжени бяха детските смехове по време на гоненицата при играта на «сляпа баба».
На всички е известно, че настроението в залата до голяма степен зависи от уменията на диско водещия. В това отношение бих казала, че Емо е ненадминат, защото влага цялото си сърце и душа в тази дейност. Той просто усещаше в кой момент точно какъв вид музика да пусне, за да задоволи и най-капризните вкусове на меломаните. За това и масите през повечето време оставаха празни, а големият дансинг се оказа тесен, за да побере всички танцьори. Кулминацията на вечерта настъпи, когато се обяви конкурсът за най-добре танцуващи двойки. Какъв темперамент, каква техника и танцувални умения показаха нашите танцьори! Te достойно биха засенчили таланта на някои от участниците в Dancing with the stars. Нямаха умора тези хора! И независимо, че Емо ги тестваше във всички възможни стилове /почвайки от туист, та до ръченица/, те се справиха като професионалисти и заслужено получиха големи награди.
Мисля, че всички останаха доволни от чудесно прекараната вечер, като имам предвид колко смях и веселие се носеше из залата.
Бих искала да кажа на организаторите: браво Емо и Валя! Благодаря ви от името на всички присъстващи за удоволствието, което ни предоставихте.
Пожелавам ви и за в бъдеще винаги да се целите в луната, дори и да не улучите ще попаднете сред звездите.

Емилия Димитрова, Dearborn

Новогодишно парти в Commerce Township

Благодарим на Нели и Васко Асенови, организатори на Новогодишното парти в Commerce Township, за техния труд и старание да бъдем сити, весели и доволни в Новогодишната нощ!
Благодарим за богатата и разнообразна Новогодишна трапеза, за невероятните кулинарни умения, на които би завидял всеки готвач в реномиран и изискан български ресторант – за вкусните салати и предястия, за ароматната скара и деликатеси от Българската Национална Кухня, за домашната баница с късмети, за луксозното сладко удоволствие – торта „Гараш“. И всичко това, приготвено от самите организатори, сервирано на маси с бели покривки, стъклени чаши и порцелан. Плодове и шампанско имаше на всяка маса, а барът бе зареден с разнообразен алкохол, безалкохолни напитки, сокове и кафе в неограничено количество.
Най-малките получиха подаръци /осигурени от организаторите/ от любимия си Дядо Мраз и „очарователната“ му асистентка Снежанка, която грабна сърцата на всички мъже в залата.

За доброто настроение и веселбата, която продължи до
6 часа сутринта, се грижиха професионално и всеотдайно DJ Радо и  DJ Митко, които задоволиха всички музикални вкусове. Късметлиите спечелиха подаръци от Новогодишната томбола, а най-палавите и игривите се проявиха в конкурса за най-добра танцуваща двойка, където наградата грабнаха малката Биляна Георгиева и нейният партньор по танци Димо Димов.
Благодарим на Нели и Васко, че ни събраха заедно да се повеселим  и да  посрещнем Новата Година!
Нека изобилието и доброто настроение, което имахме в Новогодишната нощ ни съпътства през цялата 2009 година!
Наздраве и за много години!

Илияна и Митко Георгиеви, Farmington Hills

Новогодишна равносметка

2008 година мен лично ме накара да се замисля, че не мога да разчитам на работодател (колкото и престижна корпорация да е), държава (та било дори да е Великата САЩ), или който и да е друг да осигурява бъдещето на мен и на децата ми.
Аз поне си мислех, че моята кариера с клиенти като GM и Chrysler е доста добра, но икономиката днес и събитията с автомобилните гиганти ми показва как дори тези компании могат да закъсат. За да не закъсваме и ние край тях – аз и моя съпруг, (който от завършването на висшето си образование все работи за GM) – решихме да  започнем няколко собствени бизнеса, които ни носят доходи дори и като спим. За мен поне е много важно да мога да работя от къщи, по Интернет и телефон и да не прекъсвам работата си докато пътувам. През последните 4 години моят офис е бил само моят лаптоп – без никой да разбере от колегите и клиентите ми съм работила от плажа в Албена или Хонолулу, от ресторанти и кафета, но най-вече у дома край децата.
С удоволствие бих споделила тези онлайн модели за бизнес с всеки, който е заинтересован и споделя моите разбирания.
С пожелание за успешна и щастлива Нова година!
Мариана Джулиет, 734-644-0752

Най-малкото бебе за 2008

Дядо Коледа дойде малко по-рано при семейство Росица Димитрова и Георги Тодоров и им донесе момиченце Жана-Евгения. Тя се роди на 21 декември по време на дежурството на баща си, който добре, че е лекар в същата болница, та само сменяше етажите. Малкото бебе тежеше 3.110 кг и беше дълго 48.3 см. Според майката това е най-послушното бебе!
Пожелаваме Жана да расте здраво и усмихнато дете за радост на родители и приятели.

 

 

Жана

 

куче

Под елхата на семейство Георгиеви от Farmington Hills пък имаше не едно бебе, ами цели шест - 3 момченца и 3 момиченца. Това са кученца от породата пекинез. Те са родени на 28 ноември сутринта, само ден след Деня на Благодарността. Майката се казва Бейли, таткото Чочо, а малките са: Чочо Младши, Бейли Младши, Ембър, Брауни, Точица и Митко. Освен кученцата в къщата има зайче - Никол, голям аквариум с рибки и около 50 декоративни гълъба в гаража. Според стопаните, те са точно Full House в момента, толкова пълна, та чак се пука по кьошетата. 

Как се отразява кредитната история на живота ви?

Много хора не са сигурни какво точно означават термините кредитна оценка (“credit score”) и кредитна история (“credit history”). Формулата, чрез която се определят двете е много сложна и объркваща, затова ще се съсредоточа не върху нея, а върху това как вашата кредитна история се отразява на качеството на живота ви в Америка.

Каква е разликата между «кредитна оценка» и «кредитна история»?

Кредитната история представлява пълната информация, съдържаща се в кредитната оценка - информация като кредитни сметки, салда по тези и други сметки, подробности по ваши плащания по различни сметки. Тази информация се събира и обновява периодично от трите агенции “Equifax”, “Experian” и “TransUnion”. Кредитната ви оценка съдържа още информация за лични банкрути, просрочени дългове, просрочени ипотеки, права върху имущество и други. Когато подадете документи за заем или кредитна карта, упълномощавате организацията, в която сте подали документите да изтегли копие от вашето кредитно досие. По този начин се появат запитванията в кредитното ви досие.

Кредитната оценка е цифра, изчислена на базата на информацията в кредитната история. Позната още като “FICO Score”, тя се използва от различни организации, за да определят дали да одобрят кандидат за заем или кредитна карта. Кредитната оценка се влошава или подобрява в зависимост от това как се плащат сметките  и текущи салда по сметките, отправени ли са нови запитвания и много други фактори.

Как се отразява кредитната история на качеството на живота ви?

Кредитната ви история може да е както полезна, така и вредна за вас. Доказаната ви способност да се справяте с личните си финанси е признак за вашата зрялост и стабилност и може да отвори много врати. Потенциални работодатели, наемодатели, заемодатели и дори застрахователни компании възприемат стабилната ви кредитна история като признак, че ще изпълните задълженията си към тях. Лоша кредитна история може да бъде причина да не получите апартамента или работата, за които сте мечтали, или да плащате по-голяма лихва върху заемите и застраховката си.

Защо кредитната ви оценка се отразява на цената на застраховката ви?

Кредитните оценки се базират върху анализ на кредитна история. Застрахователните компании често генерират цифрова оценка, наречена застрахователна оценка (“insurance score”), която се основава на кредитната оценка. Те използват застрахователната оценка при изчисляване на цената за застраховката на всеки отделен индивид. Проучванията показват, че начинът, по който един човек води личните си финанси (което от своя страна е залегнало в застрахователната оценка) предсказва какви застрахователни загуби ще понесе въпросният човек. На базата на застрахователните оценки застрахователните компании определят каква е степента на риска при различните клиенти и съответната цена на застраховката. Като имигрант, който нямаше кредитна история в САЩ разбирам, че застрахователната оценка може да не е честна, но такава е реалността.

Как да изградите и поддържате добра кредитна история?

Доказаната ви способност да водите добри лични финанси и да плащате всичките си сметки навреме е в основата на кредитната ви оценка. Най-добрият начин да получите добра кредитна оценка е да плащате винаги всичките си сметки на време всеки месец. Целта е да изградите дълга кредитна история, която показва, че плащате всичко навреме и сте надеждни, когато става дума за финанси.
Друг начин да изградите добра кредитна оценка е да имате три или четири кредитни карти, които да използвате дълго време. Поддържайте баланса на картите си нисък и не използвайте повече от 30% от наличния им лимит. Това, разбира се, означава да се устои на изкушението да откриете нова кредитна линия, (1) когато получавате рекламни материали от различни банки с информация, че сте „предварително одобрени” за нова кредитна карта, (2) когато пазарувате и можете да получите солидно намаление, ако отворите кредитна карта с магазина, в който пазарувате. Три - четири кредитни карти са оптималният брой.
За да поддържате добра кредитна история, проверявайте кредитното си досие всяка година. Гледайте за грешки и ги поправяйте възможно най-бързо. Законът позволява да проверите кредитното си досие с всяка една от трите агенции (Equifax, Experian, TransUnion) веднъж годишно без да платите за това. На www.myfico.com можете да получите повече информация за кредитната си оценка. За годишна проверка на кредитната си история, посетете www.annualcreditreport.com.

Как се променя кредитната ви оценка, ако придобиете или закриете кредитна карта?

Финансовите специалисти съветват да не придобивате множество нови кредитни карти само заради кредитната история. Ако нямате дълга кредитна история, изградете я бавно. Започнете с една или две кредитни карти. С годините можете да придобиете още една или две, като се придържате към оптималния брой от четири кредитни карти. Не закривайте старите си кредитни карти. Дългата кредитна история, както и притежанието на кредитни карти с големи кредитни линии и нулеви баланси влияе положително върху кредитната ви оценка.

Как да намерите легитимен кредитен съветник?

Легитимните организации, които предоставят съвети във финансово-кредитната сфера, извършват следните услуги: съветват как да водите личните си финанси; помагат в разработването на бюджет и обикновено предлагат безплатни образователни материали и курсове. Техните членове са обучени и лицензирани в областта на потребителски кредити, воденето на лични финанси и създаването и поддръжката на бюджет.
Легитимните организации изпращат безплатна информация за предлаганите от тях услуги без да изискват от вас каквато и да било лична информация. Ако дадена организация не постъпи по този начин, приемете това като съмнитекен знак и потърсете друга. Когато търсите агенция за кредитни съвети, проверете дали:
•           Членовете на агенцията са лицензирани чрез независима организация;
•           Агенцията предлага различни услуги и не се опитва да ви продаде специфичен продукт от типа на “Debt Management Plan”;
•           Цената е предварително упомената и няма никакви скрити такси;
•           Големи и значителни потребителски оплаквания не са подавани срещу агенцията или членовете й. Можете да намерите такава информация чрез “Better Business Bureau”, “State Attorney General”, или местни агенции за защита на потребителите.

Пазете се от агенции, които гарантират, че могат да премахнат необезпечените ви дългове или че дълговете ви могат да бъдат изплатени с по-малко от дължимите от вас пари. Пазете се и от агенции, които изискват да им заплатите с процент от спестяванията си. Надеждните агенции помагат на клиентите си да се грижат за личните си финанси и при възможност да получат по-нисколихвени заеми. Те също така предлагат на клиентите си реалистични разплащателни планове за текущите им дългове, които евентуално биха спомогнали за тяхното изплащане. Те не са в състояние да поправят лоша кредитна история или да изплатят дългове за по-малко от дължимите суми.

Надявам се споделената от мен информация да е полезна. В следващия брой ще бъдат разисквани различни идеи за това как да изградим и поддържаме добра кредитна история и оценка.

Деян Кожухаров, AIS, AAI, ARM
Kozhuharov Insurance Agency
Е-mail: deyan@kozhuharovagency.com
Телефон: (269) 441-5158 или безплатен номер (877) 205-0051
Работното време: от понеделник до петък от 8:00 до 17:00 часа

телевизия

$19.95 на месец $29.95 на месец $35.95 на месец
Канал 1, Фен Тв, 7 Дни. 11 Български Тв канала 17 Български тв канала и още нещо

Можете да коментирате статиите от вестника на нашия форум тук.

Броя подготвиха: Даниела и Велеслав Начеви
Редактор: Димитрина Колева

www.BulgariansinDetroit.com, e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Вестникът на българите в Детройт се издава благодарение на доброволния труд на екипа, подготвил броя и се финансира от реклами. Благодарим за финансовото съдействие на:

Мати Болгария


Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128.
e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Фирма "Биляна" (248) 939 0401 - Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес: info@bulgariansindetroit.com