Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 8, 2009

In case you cannot read the newsletter in Cyrillic please click on the link www.BulgariansinDetroit.com and read the newsletter online.
Ако имате проблем с разчитането на този е-майл или форматирането на вестника е промемено от вашата е-майл програма, отворете вестника директно от www.BulgariansinDetroit.com тук.

ИЗБОРИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ДЕТРОЙТ

Завидна активност показа българската общност в Детройт по време на провелото се гласуване за политически сили, които ще влязат в 41-то Народно събрание. С цели 224 гласоподаватели, избирателната секция в нашия щат зае трето място по активност в Район Чикаго, към когото принадлежеше. Избирателната секция в Commerce бе удобно разположена в близост до магистрала, което улесни максимално желаещите да дадат вота си. Начело с председателя на избирателната комисия г-н Бойко Бончев, организаторите на събитието се постараха то да премине в гостоприемна обстановка: наред с българското знаме, помещението бе украсено със снимки, текстове и други реликви, свързани с историята на родината ни. Членовете на комисията с готовност отговаряха на всички въпроси и помагаха с информация на нуждаещите се. Отличната организация спомогна изборният ден да премине безпрепятствено и се  превърна в повод за поздрави към членовете на комисията. Със специален поздрав към тях от България се включи и фолк звездата Биляна.
От своя страна, българите от Детройт се включиха в гласуването с ентусиазъм и надежда. Немалко от тях бяха пътували часове, за да могат да дадат своя глас и използваха повода да поговорят и обменят впечатления помежду си.
Ето и резултатите от гласуването на българите в Детройт:

1. РЗС – 7 бюлетини
3. ГЕРБ - 151
4. ДПС – 5
5. Атака - 19
6. Коалиция за България – 8
8. НДСВ – 5
10. Българска Лява Коалиция – 1
19. Синя Коалиция – 28

Пълен списък на избраните народни депутати можете да видите на сайта на Централната избирателна комисия www.cik2009.bg.

Анелия Петрова

"Единственото, което мога аз да кажа е, че трябва да благодарим на организаторът Бойко, който направи това гласуване възможно в Мичигън. За мен беше удоволствие да работя с него като председател на комисията, както и с останалите членове (Нели Асенова, Деян Кожухаров, Стойчо Гочев, Юрий Митев, Чавдар Иванов), с които прекарахме около 14 часа и дадохме една неделя от живота си, за да може българската общност в Мичигън да изяви гласа си за народни представители в родината".

Мариана Жулиет, член на комисията

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ДЕТРОЙТ
Детройт, разположен в северната част на Средният запад е един от най-големите градове на територията на САЩ. Основан на 24 юли 1701 г. от французина Антоан де ла Мот Кадилак, града е разположен на брега на река Детройт на север от Уиндзор, Канада.
Познат като световноизвестен автомобилен център, Детройт е синоним не само на американската автомобилна индустрия, но и на богато музикално наследство. Оттам идват два от най-популярните “прякора” на града -  The Motor City и Motown. Сред останалите известни прозвища на Детройт са Rock City (идващо от песента на Kiss DetroitRockCity), The D, D-Town, Hockeytown (по случай успешните изяви на детройтския хокеен отбор RedWings) и The 3-1-3 (телефонен код за избиране номера в града).
Детройт

През 2008 г. Детройт се класира единайсети по брой на населението град в държавата със своите 916,952 граждани. Своят пик по брой на населението Детройт достига  1950 г., когато е поставен на четвърто място в страната, но впоследствие се налага дълготрайна тенденция на разпръскването на населението му по крайните квартали.
Началото на Детройт като населено място е свързано с любопитна история. Пътувайки по река Детройт на кораба Le Griffon през далечната 1701 г., отец Луи Хенепин забелязва, че северният бряг на реката е идеално място за почивка от дългото плаване. Точно там пътуващия на кораба френски офицер Антоан де ла Мот Кадилак заедно с 51 свои съмишленици построява лагер, който кръщава Fort Ponchartrain du Detroit. Скоро французите започват да предлагат безплатна земя на семейства, които желаели да се преселят там. Така населението на Детройт достига 800 души през 1765 г., а това го превръща в най-големият град на територията между Монреал и Ню Орлеанс. Междувременно след победа върху войските на френския  командир Франсоа Пико, града преминава в ръцете на британската армия на 29 ноември 1760 г., която съкращава името на форта на Детройт. Скоро региона се превръща във важен търговски център с основна дейност търговия на кожи. Френското влияние обаче е запазено и до днес, а флагът на Детройт го символизира.
По време на Индианската война, започнала през същата година, няколко индиански племена предвождани от водача си Понтиак, родом от Отава, започват Въстанието на Понтиак, чиято цел е завземането на пристанището. В резултат на успешното въстание, през 1763 г. британците налагат ограничения на собствените си войски върху индиански територии. След подписването на Jay Treaty през 1796 г. Детройт се включва в Съединените Щати на Америка. Само няколко години по-късно огромен пожар разрушава по-голямата част от града. Единствено оцеляват склад, разположен на брега на реката и неколцина тухлени комина на дървените къщи.
От 1805 до 1847 г. Детройт е столица на щата Мичигън. С разширяването на града, управниците следват плановете за нова инфраструктура, разработена от Аугуст Б. Удуард. През 1812 г. Детройт попада отново в британски ръце, но само година по-късно американските войски си връщат територията.
През следващите десетилетия Детройт се утвърждава като голям административен център. Със специален акт датиращ от 5 август 1824 г., в града се създава Общ Градски Съвет, в който влизат пет члена, кмета на града и секретар. До 1857 г. броят на членовете се увеличава до 20, а нов закон преустановява членуването на кмета и секретаря в Градския Съвет.
Разрастването на Детройт по територия и население е често съпътствано с размирици. Първият голям бунт в града е на расова основа и избухва на 6 март 1863 г. Въпреки бързото потушаване на бунта, равносметката от него е сравнително сериозна: двама убити, стотици ранени и 35 опожарени сгради.
Голямата промяна в Детройт обаче идва след 1899 г., когато Хенри Форд основава първия си автомобилен завод в Highland Park, който по онова време се счита за независима територия в близост до Детройт. Индустриалните изобретения на Форд са скоро адаптирани от неговите конкуренти Дженерал Мотърс, Крайслер и Американ Мотърс. Всяка една от тези компании разполага управленческите си офиси в Детройт, създавайки имидж на града като световна автомобилна столица.
Разрастващата се автомобилна промишленост води до масирано нарастване на индустриалното производство в града. Това от своя страна води до нарастване на нуждите от работна ръка, което води до преселението на десетки хиляди емигранти в щата Мичигън. Най-голяма е групата на пришълците от Централна Европа. Преброяване проведено през 1930 г. посочва, че броят на поляците в щата е над 66 000. По това време възнаграждението на работниците в заводите на Форд е почти двойно от средното за страната. И докато този факт скандализира тогавашните капиталисти, Форд решава, че това е необходима стъпка към постигането на крайната му цел – масово производство на достъпни коли за работещите хора. Отварянето на нови работни места и липсата на дискриминация в автомобилните заводи е основна причина за миграцията на хиляди цветнокожи работници от южната част на страната. Само за в периода между 1900 и 1930 г. населението в Детройт нараства от 265 000 на над 1,5 милиона човека. Това от своя страна води до промени в градоустройствения план на Детройт. Известен със своите паркове и красиви улици град придобива работнически вид, а изгледът към реката и канадския бряг е закрит от фабрики и други промишлени сгради. В същото време центърът на Детройт се радва на интересна архитектура благодарение на архитект Алберт Кан, под чието ръководство и дизайн се издигат няколко Art Deco небостъргача. В града се засилва културното развитие с основаването на Detroit Institute of Art и други културни институции.
Автомобилната промишленост замира по време на Голямата Депресия - ера, която полага началото на работническите синдикати, но се възстановява бързо през Втората Световна война, когато производството на тежката военна продукция е съсредоточено в Детройт. От 1942 до 1945 г. производството на леки автомобили замира напълно, а автомобилните заводи произвеждат танкове М5,  военни автомобили и бомбардировачи B-24. Известният Guardian Building е превърнат в контролен център за военна продукция. Бомбардировача В-24 Liberator, все още считан за най-произвежданият в историята, променя посоката на военните действия. Допреди започването на войната, авиационната индустрия в страната е в състояние да произведе такъв бомбардировач за един ден работа в самолетен завод. През 1943 г. заводите на Форд успяват да произведат по един самолет всеки час и 600 бройки на месец при денонощно производство. Свидетели разказват, че групи от военни пилоти са спели в складовете на заводите, чакайки да се качат на новопроизведените бомбардировачи. Огромните заслуги на града по време на военните действия му спечелват прозвището Арсенал на Демокрацията.
През 60-те и 70-те години на миналия век мнозина от жителите на Детройт се преселват в покрайнините на града. Строежът на магистрална мрежа улеснява предвижването между града и неговите покрайнини и в резултат на това населението на Детройт спада до 1,7 милиона човека в края на 60-те.
Тенденциите на преселване в по-крайни райони се засилва още повече след бунта от 1967 г. Безредиците започват сутринта на 23 юли след като полицаи нахлуват в нелегален бар, разположен в западната част на града. Конфронтацията между посетителите на бара и служителите на реда прераства в бунт  срещу властта, продължил пет дни. Безредиците спират след като президентът Линдън Джонсън изпраща войски, с чиято помощ местните власти установяват ред. Равносметката на размириците включва 43 убити, 467 ранени, около 7200 ареста, над 2 000 опожарени сгради и задълго разрушена добра репутация. Безредиците са широко отразени в националната преса, а Detroit Free Press печели престижната награда Пулицър за отразяването на проблема.

форд т
фокс

Бунтът, както и порочната система на записване на децата в училищата по расова принадлежност, а не по местоживеене, са основните причини за постепенното отдръпване на бялото население от града. В началото на 70-те години на миналия век чернокожото население наброява половината от живущите в града, а първият чернокож кмет, Колман  Йънг, застава начело на градската администрация през 1973 г. Въпреки добрата си репутация сред афро-американския сегмент на населението (Колман Йънг служи четири мандата като кмет на Детройт), кметът е непопулярен сред белите жители в района, които продължават да напускат града.
Въпреки опитите за възстановяването на Детройт да датират от средата на 70-те години, когато е построен известният Renaissance Center, реалните стъпки към промяна започват едва двадесет години по-късно. След щатски референдум през 1996 г. е взето решение за построяването на три нови казина в централната част на Детройт. Целта на  MGM Grand Detroit, Motor City Casino и Greektown Casino е не само привличането на туристи, но и циркулацията на пари между местните казина и тези в Уиндзор, Канада.
През 2000 г., Park Comerica се превръща в новия “дом” на бейзболния тим Detroit Tigers, а през 2002 г. Ford Field води обратно в Детройт футболистите от Detroit Lions, които до този момент играят срещите си в Понтиак. Откритата през 2004 г. Compuware Center е първата голяма офис сграда в Детройт за последното десетилетие. Множество сгради, свързани с изкуството – Fox Theatre, Detroit Opera House, Gem Theatre – са напълно реставрирани и осъвременени.
Петима са удостоените с ключ на града през последните десетилетия. За особените си постижения в различни сфери с почетното отличие са удостоени актьора Джеймс Ърл Джоунс, неврохирурга д-р Бенджамин Карсън, футболната звезда Джером Бети, бизнесмена и собственик на спортни отбори Крис Илич и бившият иракски президент Саддам Хюсеин, удостоен в знак на признателност за редовните му големи дарения на църквата.
АНЕЛИЯ ПЕТРОВА

Материалът е поместен по молба на наши читатели от България, които искат да знаят повече за историята на град Детройт. Бележка на редакцията.

ПИСМО ДО РЕДАКЦИЯТА

"Жената, за която ще ви разкажа се казва Виолета - много добър човек! Гласът й е на добър човек, усмивката й е на добър човек, животът й е на добър човек. Много хора в Wixom са й благодарни за работата си и за това, че с удоволствие стават сутрин и отиват с желание в хотела, където тя е проверяваща. И както на всеки добър човек, са й се "отблагодарили" подобаващо.
Преди няколко години е станала гарант на новопристигнало семейство (без кредитна история) за купуването на кола. Няма нужда да обяснявам и да повтарям всичките обещания и гаранции, които вярвам, че дори не са били необходими на Виолета, за да се съгласи да помогне. (С това не искам да разбирате, че Виолета е неразсъдлива - просто наистина иска да помага, истински добър човек е - няма да спирам да го повтарям). Сигурно вече се досещате, че тези хора са спрели да плащат за колата, продължили да я използват и дори не сметнали за необходимо да споделят с Виолета. Сега тя плаща за кола, която не й е необходима и не е искала. Кредитната й история е ужасна, а това е важно за Виолета, защото е тук сама, синът й учи в американски университет и всички знаят колко много пари са нужни и се разчита на кредити. Виолета сега трябва да плаща чужд кредит и не може да получи кредит за училището на сина си, заради една БЪЛГАРКА, която и в момента е колежка на Виолета.
Това може би е тривиална история, ще ме извините, но просто не мога да търпя и не мога да си намеря място, когато видя или чуя за неправда и подобна "отплата" за доброто. Благодарение на помощта на добрите хора, аз и моята дъщеря имахме възможността да останем в САЩ след внезапната смърт на съпруга ми. Притеснението ми е, че заради подобни неблагодарници, хората ще спрат да помагат на тези, които наистина имат нужда и заслужават да им се помогне.
Не съм сигурна точно как може да се помогне на Виолета - със съвет, с пари (макар да не е честно да се плащат чужди сметки), но ми се иска всички да научат името на жената, която така се е отблагодарила на Виолета и поне останалите българи да са предупредени какво може да ги очаква ако ДАРИНА от Гоце Делчевско, живееща в Wixom, ги помоли за услуга".

Кристина Стоянова

Потърсихме за коментар Дарина и ето какво сподели тя в телефонен разговор с Даниела Начева.
Дошли са в САЩ преди пет и половина години. След една година си купуват новата кола. Понеже нямат достатъчно кредитна история, Виолета им става гарант. В продължение на 3 години семейството на Дарина плаща редовно вноската, която не е никак малка - $500 плюс $100 за застраховка. През февруари т.г. Дарина спира да плаща, тъй като не може да си го позволи. Съпругът й се е върнал в България, а тя трябва да се грижи сама за две деца на 7 и 13 години със заплата на чистачка в хотел. През април й взимат колата. След като стои без кола известно време си купува кола на старо. Според Дарина тя е споделила за проблемите си пред Виолета, предлагала е да се рефинансира заемът, който е бил сключен при високата лихва от 23%. Поради недобро владеене на английски Дарина не отива сама до банката. Според думите й, Дарина съжалява за случилото се.      

Публикуваме тази история с надеждата, че всеки може да вземе нещо от нея. Далеч сме от идеята да осъждаме, поучаваме или петним нечия репутация. Кредитната история е много важна част от американската система на финансиране и изисква добро познаване и разбиране. Затова съветваме читателите си да обмислят инвестициите си внимателно и при нужда, да търсят съвета на един или повече специалисти. Информация по различни финансови въпроси може да бъде намерена сравнително лесно, а консултациите при финансови специалисти са обикновено безплатни. Добра идея е и да потърсите различни начини за финансиране, които ще ви позволят да изберете най-добрия за вашата ситуация вариант.


Стенописи и витражи, изваяни от Александра

Винаги е приятно, когато в сивото ежедневие видиш нещо красиво, а стенописите на Александра определено привличат погледите. Когато разбереш, че тя е само на 23 г., ти става още по-интересно. Оказва се, че Александра живее в София, а сега е на гости на приятеля си Георги Петров от Wixom.
Алекс е родом от Велес, Македония. Завършва гимназия със специалност „Рисуване” в Скопие, а през 2004 г. е вече студентка на Националната Художествена Академия в София. Харесала си е за приятел момче-българче, който изцяло подкрепя приятелката си и е поел рекламата, компютърната обработка и всичко друго, което нейният труд изисква. Бих казала, че двамата се справят много добре. Стенописи на Александра могат да бъдат видяни в Белгия, България, Македония и Сърбия. Неотдавна хотел в Брюксел, Белгия, организира конкурс за студенти от Академиите по изкуства в Европа, които да изрисуват една от стаите. От България участниците са двама и Алекс е една от тях!
Предполагам, че много детски усмивки са предизвикали рисунките на младата художничка и по стените на детска градина „Златното пате” в София. На Алекс се паднал вторият етаж, където са спалните. Пингвини, делфини, мечета и причудливи форми превръщат стаята в магически кът за децата. Това “изпитание” е било част от дипломната работа на Александра.   
А какво ще кажете за стенописа на сградата на Центъра за защита на Драгоманското блато? Като че ли ей-сега ще чуете пискливите звуци на белите чапли! Александра се включва активно в дейността на Центъра и изнася лекции, когато има групови посещения от ученици. Все още няма предпочитания, но като всеки художник е щастлива, когато има проект и свободата да го изпълни. Последната поръчка е витраж за унивеситет в Битоля. Можете подробно да разгледате нейни творби на интернет страницата www.vidanmurals.com.
Какво очаква от бъдещето Александра?  „Пътища много”, както е казал народът. Засега на първи план е завършване на магистърска степен в Нов Български Университет в София. Пък догодина може и сватба да има. Родителите на Алекс живеят в Щипско, Македония, София е добре позната, а пък Америка е добро място за изява.

`

Ако ви харесва какво творят Александра и Георги, подкрепете ги! С тяхна помощ вашият дом или бизнес сградата, където работите, могат да станат уникални и красиви. Обадете им се на телефон 248-787-8019 или им пишете на info@vidanmurals.com. Сигурна съм, че ще останете доволни от направеното от това талантливо момиче.  

Даниела Начева 

БЪЛГАРСКО БЕБЕ

 бебе Алекс
Най-малкото българско бебе се казва Алекс
(6 lb 12 oz, 51 см.) и се роди на 30 юли в семейството на Милена и Иво Петкови от Sterling Heights. Първа помощничка на мама е 4 годишната Рени, станала вече кака.

ПОКАНА

Свети Климент

Църквата „Свети Климент Охридски” ви кани на 5-тия етнически фестивал на:
15 август (събота) от 11:00 докато се стъмни
16 август (неделя) от 12:00 до 20:00 часа  

Ще има томбола с много награди, оркестър, който може да изпълни всяко музикално желание, традиционна храна от Балканите, македонска бира, продажба на книги и видео-филми, игри за децата.  
Адресът е: 19600 Ford Rd, Deaborn, MI 48128. Паркингът е безплатен. Телефон за повече информация (313) 271-3110.

ОБНОВЕНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО

От 17 август до 30 август 2009 г. включително Луфтханза и Еър Франс имат значително ниски летни цени $950.00 – $970.00 за голям билет и $820.00 – $845.00 за детски билет, с включени летищни такси.
Тези цени са валидни, ако закупите билетите до 12 Август 2009. След това те не са гарантирани.

За повече информация и резервации:
Тел. (248) 939-0401 Илияна Георгиева /24 часа – 7 дни в седмицата/
Е–mail: ilianadtw@hotmail.com

ДАВАМ ПО НАЕМ

Давам апартамент по наем на 2-рия етаж с 2 спални, Madison Heights (11 mile и John R.) Цена $480.
Може да живеят и двама души, които да делят наема. За контакти: (313) 485-7307 Венко.
Е-мейл:
smileey42@yahoo.com
The Bulgarian Connection Show - Българско DJ шоу

Четиринадесет от най-добрите Български DJ-и ще представят свои оригинални произведения от 11 Юли до 22 Август, 2009 г. по най-престижното и най-слушано интернет радио за електронна и клубна музика, Proton Radio. Шоуто е организирано и подготвено за Proton от DJ Emmo от Ann Аrbor (представяне на 15 Август) и DJ Steve Good от Бургас .  Слушайте на живо всяка Събота от 9 PM EST или по всяко време on demand  на адрес: http://www.protonradio.com

ПРЕВОЗ НА ЛИЧНИ ВЕЩИ ДО БЪЛГАРИЯ

TranSphere Inc. е утвърдена компания от Детройт с 20 години опит в международни и местни превози на лични вещи. Мотото на фирмата е „От врата до врата – навсякъде по света – вашият багаж ще бъде третиран като наш личен”. Transphere разполага с 23 000 крадратни фита закрити и отоплени складови помещения с 23 фута височина, докове за товарене и разтоварване.

Адресът на фирмата е
5800 COMMERCE DRIVE 
WESTLAND, MICHIGAN 48185.
Интернет-страница: http://www.transphereinc.com
Телефон за връзки: (734) 727-1307
Попитайте за президента на фирмата - С.К.

transphereinc.com

Transphere транспортира автомобили – нови и стари, антикварни коли, коли за изложби, лодки и други транспортни средства за развлечения, както и тежка строителна техника. Фирмата също предлага транспортиране на личен багаж на студенти. Transphere е лицензирана за внос и износ на бизнес товари.
Ако поръчате контейнер за пренасяне на вашия багаж:

 1. вашите лични вещи ще бъдат професионално опаковани;
 2. товарът ще бъде качен на стоманен контейнер, специално проектиран за пътуване по вода;
 3. екип от специалисти изготвя надлежно и коректно нужните документи; 
 4. контейнерът се запечатва и изпраща към посочената дестинация;
 5. контейнерът ще пристигне в посоченото от Вас пристанище в най-кратки срокове
 6.  Ако сте избрали услуга „Врата до врата”, фирмата ще се погрижи за митническата проверка и багажът Ви ще бъде доставен на посочения адрес;
 7. Стоките ще бъдат разтоварени на посоченото от Вас място.

За транспортиране на автомобили предлагаме два метода:
1. RO/RO (Roll Оn Roll Off) – колата ще бъде качена на кораб и на определеното място ще бъде застопорена за пътуването.
2. Превоз с контейнер – колата ще бъде натоварена в контейнер заедно с другите Ви лични вещи или пък оставена самостоятелно. Четирите колелета ще бъдат блокирани и колата здраво закрепена.
Transphere предлага различни видове застраховки и консултации по управление на риска, включително карго застраховки за превози по море, суша и въздух.

ЗАСТРАХОВКА ЗА ЛОДКИ И ЯХТИ

Ако сте от хората, които обичат риболова, сигурно имате и лодка за риболов, защото в САЩ е трудно да се ходи на риболов без лодка. Независимо от това каква лодка имате, може би знаете, че трябва да закупите застраховка за тази лодка. Видът застраховка, от която имате нужда, зависи много от това каква лодка имате. Нека започнем с покритието за лодки, включено в застраховка “имот”.

Застраховка “Имот”
Застраховка “имот” предлага покритие за самата лодка, както и за гражданска отговорност. Покритието за лодката е с лимит $1 500. Той покрива лодката, ремаркето, оборудването и двигателя на лодката. От друга страна обаче, тази застраховка не предлага покритие за следните щети:

 • Кражба на лодката, когато е извън границите на имота;
 • Щети от вятър (изключение е, когато лодката е прибрана в сграда).

Покритието за гражданска отговорност при дейности с лодката е много малко. Застраховка “имот” предлага покритие за гражданска отговорност само за следните ниско-рискови лодки:

 • Платноходка с дължина до 26 фута;
 • Моторни лодки под 25 конски сили, които са собственост на застрахования човек;
 • Моторни лодки под 50 конски сили, които застрахования човек взема под наем.

Както виждате, покритието за гражданска отговорност, предложено от застраховка “имот”е само за много бавни и малки лодки. Ако имате по-голяма лодка, можете да я застраховате с отделна застраховка за лодки или със застраховка за яхта.

Застраховка за лодки

Застраховката за лодки може да бъде закупена от повечето компании, които правят застраховки “имот”. Тази застраховка е предназначена за лодки, които могат да бъдат теглени на ремарке от семейния автомобил. Някои от тях са платноходки, средни лодки за риболов, малки моторни лодки и други лодки с непокрити кабини, които са по-малко от 26 фута на дължина.

Имущественото покритие за лодките, предложено от тази застраховка е следното:

 • Покритие за самата лодка, двигателя, ремаркето, оборудването и други аксесоари, описани в индивидуалната ви полица. Лимитите за тези покрития също ще са описани в полицата;
 • Някои застрахователни компании плащат за изтеглянето на потопена или заседнала лодка;
 • Покритието за лодки е най-пълно, ако закупите застраховка “All-Risk”. Това означава, че лодката е покрита за щети, причинени от почти всички събития. При това условие, вие сте покрит, ако причината за щетите не е конкретно описана в графата на изключени от покритието щети.

Случаите, когато щети на имуществото са изключени от стандартната застраховка за лодки, са следните:
-  когато са повредени kамери, лично имущество и всякакви спортни и риболовни принадлежности;
-  когато лодката е  използвана за бизнес дейности или за състезания с моторни лодки (с изключение на състезания с платноходки );
-  при щети причинени от война, ядрени и механични аварии.

С това имуществените покрития за лодки се изчерпват. Както споменах, застраховката за лодки предлага и покритие за гражданска отговорност. Покритието е следното:

 • Покритие Гражданска Отговорност (Liability Coverage) – Това покритие заплаща за телесни и имуществени щети, причинени на други хора. Покритието също заплаща за загуби, причинени от член на семейството, който живее с вас, или от човек, на когото сте разрешили да използва лодката ви. Покритието заплаща и за съдебни разходи, ако някои ви осъди след инцидент. Това покритие е разделено на две части:
  • Телесни Щети (Bodily Injury) – покрива разходи за телесни щети или смърт на други хора ако вината за инцидента е ваша. Също покрива спътниците Ви при положение, че не са членове на вашето семейство.
  • Имуществени Щети (Property Damage) – покрива разходи за щети на лодката, с която сте се сблъскали, както и за друго имущество.
 • Покритие срещу незастраховани шофьори (Унинсуред Моторист Bodily Injury Coverage) – покрива разходи за вашите телесни щети, както и за щетите на застраховани членове на вашето семейство и всички пътници във лодката, причинени от избягал човек или от човек, който е виновен за инцидента и няма застраховка.
 • Медицинско покритие (Medical Паъменц) – покрива медицински и погребални разходи за вас или за вашите cпътници, наранени или убити при инцидент във вашата лодка.

Това обобщава покритието за лодки в застраховката за лодки. Ако обаче имате лодка, която е прекалено голяма, за да се впише в условията на тази застраховка, можете да закупите застраховка за яхти.

Застраховка за яхти

Тази застраховка е за по-големите лодки със затворена кабина, спалня и дори кухня. Тези лодки трябва също да имат спасителни лодки, пожарогасители и сигнални ракети. Застраховката за яхти предлага всички покрития, които са предложени от застраховката за лодки плюс няколко допълнителни. Едно от допълнителните покрития е “Workers’ Compensation” за капитана на лодката, както и за обслужващия персонал, ако има такъв. Другото допълнително покритие е за лодката с гориво, придружаваща яхтата, ако има такава.

Ако все още не сте сигурни как да застраховате лодката си и какви покрития получавате в момента, консултирайте се със застрахователен агент.

Деян Кожухаров, AIS, AAI, ARM
Kozhuharov Insurance Agency
Е-mail: deyan@kozhuharovagency.com
Телефон: (269) 441-5158 или безплатен номер (877) 205-0051
Работното време: от понеделник до петък от 8:00 до 17:00 часа

ЛЮБОПИТНО ОТ БЪЛГАРИЯ

Българско и европейско знаме, всяко с площ от 279.5 кв. метра, бяха развети във Варна на внушителни конструкции с височина 52.6 метра (приблизително височината на 18-етажна сграда). Гигантското съоръжение се намира на сп. „Почивка” (в подножието на паметника) в морската столица. Пилоните, изградени по проект на Мининстерството на държавната администрация и административната реформа, са най-високите на европейския континент.

Информацията изпрати Красина Егова, Варна

знамена

ПИСМО ОТ АМЕРИКА

Америка не е далече –
седем часа сме напред.
Общуваме на живо вече
/или почти/, но в Интернет.

Получих писъмце и снимка.
И послание – загадка.
Как спомени, кила, годинки
ни мачкат, казано накратко.

Юнакини и юнаци.
Прикрити чувства.
И мераци.
Усмихната графиня с такт
прегръща мъркащ котарак.
И девойчица, ама голема
котарака гали по корема.
До него тя е като птичка
готова да кълве самичка.
А на последната редичка
брадясва бащино съчувствие:
на кацналата до марока птичка
дай, Боже шанс.
И самочувствие.

Това е хванал фотографа
на този героичен фон.
Към него спада и масрафа
за многолюдния купон.

На снимката се вижда също
най – важното послание:
от Америка са по–могъщи
нашите желания.

Но времето им взима мярката –
по овчи сме съгласни –
щом с нас полегнал във кошарката
денят смирен и кротък гасне.

Асен Дипчев, София


пролетно парти
Емилия (Графинята) и Митко Димитрови ни изпратиха тази снимка- загадка "Познай кои сме ние?" към техния приятел, с когото не са се виждали от 20 години.

Можете да коментирате статиите от вестника на нашия форум тук.

Броя подготвиха: Анелия Петрова, Росица Димитрова, Даниела и Велеслав Начеви

Авторите носят отговорност за съдържанието на материалите. Изказаните мнения е възможно да се различават от становището на редакционната колегия.

ww
w.BulgariansinDetroit.com,
e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Благодарим за финансовото съдействие на:

Мати Болгария


Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128. e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Фирма "Биляна" (248) 939 0401 - Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес: info@bulgariansindetroit.com

телевизия