Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 4, 2009

Ако имате проблем с разчитането на този е-майл или форматирането на вестника е промемено от вашата е-майл програма, отворете вестника директно от www.BulgariansinDetroit.com.

Великден

Великден или Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни. Мнозина евангелски текстове споменават, че приживе Иисус Христос многократно предсказва кончината си на кръста и възкресението си след три дни. Според древните текстове, когато Мария Магдалена отива с други жени в гробницата на третия ден след погребението, за да намаже тялото с благовонни масла според юдейската традиция, намира гробницата празна.
Понеже Христовото възкресение се е случило в дните около еврейския празник Пасха, честването на Великден е свързано с еврейския празник. Тъй като поради връзката си с лунния календар Пасхата е “подвижен” празник, съответно и Великден променя датата си ежегодно. Според древни правила, Великден не се празнува заедно с еврейската Пасха, а в неделните дни около нея и винаги след деня на пролетното равноденствие. В резултат на препоръките, отправени от духовните глави по време на Първия вселенски събор през 325 г. Великден да се чества в един ден от всички християни, възниква правилото празника да се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Защо се разминават празниците на католици и православни?
Православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а Католическата църква – според Грегорианския. Юлианският календар е по-неточен и изостава с тринадесет дни спрямо астрономическото време. На Запад  изчисленията за празника започват от 21 март – деня на действителното пролетно равноденствие, докато за Юлианския календар този ден е тринадесет дни по-късно. Когато пълнолунието след астрономическия ден на пролетното равноденствие се падне след 4 април, на Изток и Запад честват Великден на една дата, но ако пълнолунието се случи между 21 март и 4 април, католиците празнуват Великден много по-рано от православната църква. Понякога тази разлика достига цял месец.
Друга причина за различните дати е и обстоятелството, че на Запад празнуват Великден дори ако неделята след пълнолунието на пролетното равноденствие съвпадне с еврейската Пасха, докато в този случай на Изток определят за дата на празника следващия неделен ден. Съвпадението  на календарите през 2007 г., поради което всички християни по света честваха Великден на един и същи ден, възроди интереса към опитите да се намери обща дата за честване на християнския празник всяка година, съобщиха от Световния съвет на църквите.         Всъщност проблемът за установяване на обща дата за честване на Великден занимава църковните лидери от десетилетия. През 1975 г. Римокатолическата църква предлага датата да не се мести из петседмичния период, а да бъде фиксирана на "неделята след втората събота на април". Тази идея обаче не среща подкрепата на мнозина духовни лидери и бива изоставена. През 1997 г. на среща в Алепо, Сирия, представители на всички църкви достигат до съгласие, че датата трябва да бъде определяна на базата на първоначалния принцип, като се използва точна астрономична информация за определяне на датата на пролетното равноденствие. През следващите 20 години датите за честване на Великден съвпадат още шест пъти.

До ден днешен възкресението е повод за празненства в християнския свят.
Приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица, наричана Страстна седмица. Вечерта преди полунощ в събота в църквите се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите “Христос Возкресе”. След обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си, след като обиколят църквата три пъти начело със свещеника.
Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта в неделя всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с “Христос Возкресе”. Младоженците през този ден гостуват на своите кумове, родители и на девера. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца. Посрещат ги с богато подредени трапези.

Какво символизират шарените яйца?
До ден днешен не е известно кога за първи път започва обичаят с боядисването на яйцата. От древни времена много култури асоциират яйцето с вселената. Персите например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. През 4-ти век консумирането на яйца по време на постите е забранено. През пролетта обаче кокошките снасят най-много. Тогава хората започнали да варят яйцата, за да ги запазят по-дълго. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.
Според различни исторически източници, яйца са се боядисвали и подарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Гърция и Китай. Евреите от своя страна са имали обичай да даряват домакина, когато отиват на гости. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отива в Рим да се срещне с римския император, следвайки обичая, тя му подарява обагрено червено яйце, което символизира кръвта на Христос. Оттогава навлиза обичая християните да си подаряват червени яйца за Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.
В Германия зелени яйца са се консумирали в четвъртъка преди Великден, а в Гърция първоначално яйцата са боядисвани само в червено. В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с фразата “Христос Возкресе”, а най-здравото яйце се обявява за “борец”. В католическия свят шарените яйца се крият от децата, които трябвало да ги намерят по Великден, което пък дало началото на търсенето на великденски яйца. Във втория ден на Великден според западноевропейска традиция се търкалят яйца. От 1878 г. датира традицията деца от Вашингтон да търкалят яйца на моравата пред Белия дом.
Най-известното декорирано яйце в света е създадено от Петер Фаберже. По поръчка на руския цар като подарък за жена му през 1883 г. той изработва специално яйце инкрустирано със скъпоценни камъни, полагайки началото на световноизвестна колекция от декорирани яйца.
Великденските яйца се боядисват обикновено на Велики Четвъртък или в събота. Първото се оцветява задължително в червено от най-възрастната жена в къщата. Докато то е още топло, тя чертае кръст по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се слага пред домашната икона, в сандъка с момински чеиз или се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка. На Велики Четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из различните краища на България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Най-популярната Великденска пита е козунака, приготвен за първи път през 17 век във Франция. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, на девера и на роднини. Яйце се дарява и на всеки гост, прекрачил прага по време на Великденските празници.

Защо на Великден се яде агнешко месо?
Агнето е важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. То представя Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Иисус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.         
Най-старата молитва за освещаване на агнешкото месо датира от 7-ми век и се намира в ритуална книга, съхранявана в Бенедиктския манастир Бобио в Италия. Двеста години по-късно Рим признава благословията, с която папата започва да благославя Великденската си вечеря, в която основно място заема печеното агне. След десети век, цялото агне се заменя от готвени парчета агнешко месо по трапезите на християните.
През изминалите векове, се е считало за щастлива поличба да видиш живо агне по време на Великденските празници. Според християнските вярвания, дяволът, който можел да приема формата на всички животни, не можел да се превръща единствено в  агне поради светостта на животното.

Как се ражда традицията на Великденският заек?
Традицията на Великденския заек датира още от езически времена, когато хората са принасяли зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Естра (от нейното име носи названието си на английски католическият празник Easter или Великден). По това време се е организирал ритуален лов на зайци. В днешно време ловът е все още част от Великденския празник  при много народи, но никой не го възприема като свещенодействие.
За първи път Великденският заек се споменава в немска приказка от 15-ти век. Там се разказва за заек, който криел в градината шарени яйца от децата. В американския фолклор Великденският заек е привнесен през 17-ти век от немски заселници в Пенсилвания. Децата там вярвали, че ако бъдат послушни, Великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца. От 18-ти век в Германия започнали да произвеждат фигурки на великденски зайци от захар или шоколад.
Според друга легенда, Великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на богинята Естра. Веднъж тя  превърнала птицата в див заек, но тя продължила да снася яйца.  И тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

Анелия Петрова, West Bloomfield

Църква

Служби по време на Великата седмица в църквата "Свети Климент Охридски" в Dearborn
11 април (събота) Лазаровден – 18.00 часа
12 април (неделя) Връбница - Цветница - 10.30 ч.
15 април (сряда) Велика Сряда - Велик Малосвет - 19.00 ч.
16 април (четвъртък) Велики Четвъртък-Василиева Литургия - 10.30 и 19.00 ч.
17 април (петък) Велики Петък - Изнасяне на плащаницата -  19.00 часа
18 април (събота) Велика Събота - Възкресение Христово - 23.15 ч.
19 април (неделя) Великден (събиране на Великденски яйца) - 11.00 ч.

Пролет

Прибягват тръпки над невестата-земя,
април като жених пристъпя с властни стъпки
и вятърът от юг гальовен, мил повя
и топла длан погалва студените пъпки.

Марин Жечев (1914 - 1989 г.)

На снимката: поляна в имението-музей на Едсел Форд (Edsel & Eleanor Ford House, Grosse Pointe Shores)
На 11 април (събота) от 10.00 ч. музеят организира празник с парад на деца, снимки с Великденски заек, децата ще могат да погалят домашни животни и да събират яйца, пълни с лакомства. Вход: $8. Телефон: 313-884-4222.

Пролет

Занятия на Школата за български език, традиции и изкуство през април

През април Школата "Аз съм българче" навършва 1 годинка. Заповядайте заедно да празнуваме рождения ден на Школата! Ще има подаръци, почерпка, а на най-активните и редовни ученици – награди.
Новото при априлските занятия е, че за първи път децата ще бъдат разделени на две групи: група на малките и група на по-големите деца. В първата група ще се състои от деца на възраст от 3 г. до 6-7 г., а групата на големите - от 8 г. до 13 г. По-напредналите деца, макар и по-малки (например на 5 г.), могат да се включат в групата на големите и обратно. В заниманията на по-големите ще се акцентира повече на езикови занимания (съставяне на изречения, диктовки, четене на текстове от самите деца), история и георгафия на България, както и запознаване с български обреди и обичаи. Разбира се всичко ще бъде поднесено интересно, за да не става скучно и еднообразно за децата. При по-малките занятията ще преминават под формата на игри, в които и чрез които ще се учи българската азбука, обичаи и празници в българския календар, популярни песнички и стихчета.
Моля, родителите да определят в коя група искат да запишат своето дете и да ми пишат.
Сбирката на големите деца ще е на 5 април (неделя) от 13.00 до 15.00 часа в библиотеката в Wixom. Адресът е: 49015 Pontiac Trl., Wixom, 48393.
Сбирката на малките деца ще е на 12 април (неделя) от 13.00 до 15.00 часа в дома на Емилия и Митко Димитрови в Dearborn. Адресът е: 422 Cherry Lane, Inkster, 48141.

Диана Чолакова, Grand Blanc

Покана за концерт на Гинка Ортега

Ha 17-ти април (петък) от 20:00 часа почитателите на музикалното изкуство ще имат възможност да се насладят на програмата Flute Spectrum представяна от флейтистката Гинка Герова Ортега. Програмата на талантливата музикантка включва изкуството на музиката, балета и филма съчетавайки различни видове музика – класическа, фламенко и джаз. В програмата ще се включи  интернационална група от артисти, представящи 12 различни националности.


Място: Oakland Community College – Orchard Ridge Campus, Smith Theatre, 27055 Orchard Lake Road, Farmington Hills, MI 48334
Билети: $20 ($18 за пенсионери). Можете да закупите билети на интернет-страницата www.oaklandcc.edu/entertainment или на телефон (248) 341-2270.

 

Гинка Ортега

Литературен конкурс за деца и юноши от българските общности по света

Държавната Агенция за българите в чужбина обявява тринадесетото издание на Детско-юношеския литературен конкурс «Стефан Гечев 2009» на тема: „ДА СЕ ЗАВЪРНЕШ В БАЩИНАТА КЪЩА…” – КЪДЕ СЕ ЗАВРЪЩА БЪЛГАРИНЪТ, КОЙТО ЖИВЕЕ В ЧУЖБИНА?

Краен срок за получаване: 30 април 2009 г.  
Резултатите ще бъдат обявени след 15 май 2009 г.
Каним да участват деца и юноши на възраст от 6 до 19 г. (от І до ХІІ клас) от всички български общности в чужбина.
Няма жанрови и видови ограничения - всеки участник може да напише върху тази тема есе, пътепис, разказ, стихотворение или жанрово неопределено съчинение.
Писмата с литературните творби трябва да съдържат следната информация за автора:
- лично и фамилно име, точен адрес, учебен клас и навършени години, учебно заведение, телефон и електронна поща за контакт.

Предпочитаме да ни изпращате вашите работи по електронната поща. Ако това не е възможно, използвайте обикновената поща или факса.

Мария Гарева, Държавна агенция за българите в чужбина
Бул."Дондуков" 2а, София 1000, Bulgaria
Телефон: +359 2 935 06 57
Телефон/факс: +359 2 935 06 51
Е-mail: m.gareva@aba.government.bg

Школата "Аз съм българче" става на 1 година!

През месец април тази година, единствената по рода си детройтска Школа за български език, традиции и изкуство, навършва една година. Честита годишнина! Наред с поздравленията си за успешното “прохождане” на това чудесно българско начинание, аз ви пожелавам непресъхващ ентусиазъм, жажда за нови знания и нестихващ интерес в очите на учениците. Наслука!
Анелия Петрова – журналист, отразявал активно живота на Школата
************************************************************************
Сърдечни поздравления, по случай годишнината, на Школата “ Аз съм българче”, на ръководителката  й  Диана Чолакова и на всички участници. Това  е уникално и благородно дело, полезно за младите български семейства, които желаят децата им да отраснат с традициите, културата и изкуството на България. Сигурни сме, че всяка следваща  година, Школата ще обогатява знанията на децата,  ще развива писмената им и езикова култура. Така, те няма да растат като  дървета без корен - ще остане натрупаното от родители, роднини и от училището.
Вярваме, че след няколко години тази Школа ще постави Мичигън на  културната карта на България, защото имаме една много амбициозна, талантлива и можеща всичко Диана.  Успех и на добър път! Още много рождени дни ви пожелаваме от сърце.
Мариана  Тончевапедагог, дългогодишен учител в България и в Мичигън, наградена от Министъра на образованието в България за най-добър учител, кръстница и консултант на Школата “Аз съм българче”.
Проф. Владо ТончевМТУ, Houghton, Michigan

************************************************************************

Мили приятели от Школата по Български език, традиции и изкуство,
Вашата първа година съществуване ви донесе много предизвикателства, но и много радостни моменти и поводи за гордост. Вашето желание и вяра ще ви крепят и занапред по вашия труден път да съхраните и градите любовта към България, българското, родният ни български език, традициите и българското изкуство. Пожелавам ви успех от все сърце!
Диана Копринкова - Журналист,SBS, Австралия

школа снимка 1

 

школа снимка 2

 

На гости на Вера Бунева-Николова и Борис Николов

За българите, които живеят в Детройт от много години, имената на Вера Бунева-Николова и Борис Николов са познати, но за мен - емигрант от 10 г. - това бе среща с непознати, предизвикана от любопитство и историческа любознателност. Заредена с желанието да науча повече за тези достолепни българи, на 20 март пристигнах пред тяхната къща в Garden City и останах с приятно впечатление, когато на вратата се появи самата Вера Бунева: 92 годишна  усмихната дама, зарадвана, че посреща гостенка-българка. Не бих и дала повече от 75 г. От дума на дума времето минаваше бързо, а домакините ми показваха снимка след снимка на семейството и на хората в църквата. На срещата дойде и синът й  Никола.   
Вера Бунева-Николова е съпруга на покойния свещеник Георги Николов, с когото дошли в Детройт през далечната 1936 г. Борис Николов е третият поред син в семейството. Преди него са близнаците Климент и Никола, а най-малка е сестрата Мария-Ана.
Вера е родена в Тетово, в семейството на Ана и Никола Буневи. Баща й е бил кмет на Тетово и семейството живяло богато, в къща на три етажа. Вера има три сестри – Мара, Надежда и Елена, и двама братя – Борис и Лазар.Вера се запознава със съпруга си Георги в София. Тя е изпратена в България от семейството си с намерението да се запише да учи. По това време брат й Борис  служи в българската войска, но поради членството си във ВМРО бива изпратен в затвор. За Вера, едва 18 годишна,  се грижат семейни приятели, които я запознават с Георги. По това време той получава писмо - покана да стане свещеник в Детройт. Георги Николов е завършил духовно училище, но е работил като журналист. Само след няколко седмици, Вера и Георги сключват брак и пристигат заедно в Съединените Американски Щати по Коледа на 1935г. с кораба Majestic.  Баба Вера сподели, че никога няма да забрави първото си впечатление от Статуята на Свободата. Отец Георги Николов отслужва литургия в цъквата в Детройт през януари 1936 г. Близо 10 години това е единственият български свещенник в САЩ. Отец Николов е активен член на Македонската Патриотична Организация (МПО) в Детройт, пише статии за вестника "Македонска трибуна" и говори в радио-предавания на "Гласът на Америка". Българската християнска енория е основана през 1927 г. от около 25 семейства, а църквата „Свети Троица” е построена през 1929 г. (малка сграда на 25-та улица, близо до Michigan Ave).

Вера Бунева

Борис Николоф

През 1934 г. името е променено на „Свети Kлимент Охридски”. Поради кризата през 30-те години, църквата е пред банкрут. През 1935 г., положението се подобрява, а с идването на свещеник Николов броят на хората в църквата се увеличава и заемът е изцяло изплатен през следващата година. Броят на членуващите в църквата надминава 400 семейства.
Вера Николова е неотлъчно до съпруга си в тези трудни години. Тя е диригент на църковния хор. В началото семейството е живяло в много малка стая до църквата, където тя се е грижила за близнаците-момчета, родени през 1937 г. Към църквата се създава и училище с първи учител самият свещеник. По-късно учители са Александър Димитров и Атанас Илиев. От своя страна, младата попадия учи жените от енорията как да бродират. Някои се оплаквали, че е трудно, но тя им отговаряла, че и за нея е било трудно, но се е научила. На снимката се виждат носиите, ръчно изработени от жените под ръководството на Вера Николова. Представяли са много пиеси, като сред най-популярните е била „Македонска кървава сватба”. Поп Николов написва пиеса за Мара Бунева, като главната роля се играе от сестра й Вера. Мара Бунева е българка, член на Македонската Революционна Организация и е известна с това, че през 1928 г. убива сръбския следовател Велимир Прелич. По това време е имало движение срещу насилствената политиката на Сърбия да асимилира българите в Македония. По заповед на Прелич са били арестувани и изтезавани студенти с българско самосъзнание. Мара (тогава 26 годишна) причаква Прелич на каменния мост над река Вардар в центъра на Скопие, застрелва го и след това се самоубива. За тази смела постъпка е знаела само сестра й Надка, която умира скоро след случилото се. Днес в Скопие има паметна плоча на Мара Бунева.
През 1944 г. семейството на свещеника се премества в нова къща, закупена от Тед Тодоров, богат българин от Детройт, собственик на фирма за таксита. Християнските семейства се увеличават и скоро църквата се оказва тясна. През 1947 г. към църквата се построява голяма зала за събирания.
От даренията, през 60-те години е закупена земя за построяване на нова църква. Това е сегашната църква в Dearborn „Свети Климент Охридски” (на Altar Rd), която е завършена през 1966 г. Там започва да служи отец Памуков.
През 1970 г. е построена църквата „Свети Павел” (St. Paul Macedonian Bulgarian Orthodox Cathedral) в Dearborn Heights и отец Николов работи там до пенсионирането си през 1991 г. Иконите са нарисувани от синът му Борис Николов. Отец Николов умира през 1997 г. на 90 години. Неговите архиви се пазят в Bentley Historical Library към University of Michigan.  
В края на срещатата ни, Вера Бунева с гордост ми показа медал, получен от Президента на България по случай 100 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.
Още много може да се научи от баба Дия, както я наричат пра-внуците, което идва от „попадия”. Ако искате да се срещнете с тях или да им зададете въпроси, пишете ни на info@BulgariansinDetroit.com.

Даниела Начева, Sterling Heights

Сем Николоф

Вера и Георги Николови, 1995 г.

Български клас

 

Български клас към църквата "Св. Климент", 1940 г.

Обновена информация за полетите до България

Ако още не сте направили планове за вашата ваканция през пролетта и лятото или не сте закупили билети за вашето пътуване, побързайте! Местата са вече доста ограничени и възможността да намерите билети на добра цена става все по-малка!
От 3 април до 31 май 2009 г. е преходният период, преди най-скъпия /летния/, който за повечето Авио Компании е от 1 юни до 30 август 2009 г.
Работя с всички авиокомпании, но до 31 май с най-добри цени от Детройт до София е Германската - Луфтханза. Полетите от София за сега са само рано сутрин. В най-добрия случай цената е $885.00 за билет за възрастен и $765.00 за детски билет. Това са крайни цени, с включени летищни такси. Всичко зависи от датите на вашето пътуване и свободните тогава места.
За летния сезон Луфтханза остава също с най-добри цени – $1120.00 за голям билет и $935.00 за детски. Това е ако пътувате в периода от 1 юни до 31 юли 2009 г. За месец август цените са по–високи.
Тези цени са валидни, ако закупите билетите до 30 април. След това цените не са гарантирани и може да бъдат по-високи.
Не забравяйте, добрата цена зависи от свободните места и датите, които сте избрали за вашето пътуване!
Петък, събота и неделя се смятат за уикенди и има допълнително заплащане от $25 в едната посока. Резервацията важи 14 дни. За всяка промяна на датите след издаването на билета има глоба от $225, а за отказване на билета преди пътуването глобата е $270. Тази глоба може да бъде отменена само в случай на заболяване или смърт при представяне на валиден документ от лекаря и болницата или смъртен акт. Всички авиокомпании възстановяват сумата след задържане на глобата с изключение на Northwest и KLM, където клиента не получава обратно сумата за билета, а кредит за следващо пътуване в рамките на една година със същата авиокомпания.
Обмислете спокойно и внимателно датите на вашето пътуване, съобразете вашите отпуски с това и тогава поръчайте билета!
Може също да закупите оттук билети за ваши близки и роднини, пътуващи от България до САЩ на по-добри цени от тези, които се предлагат в страната ни в момента. Билетите са електронни, което е много лесно, бързо и удобно.

За повече информация и резервации :
Тел. 248-939-0401 (24 часа – 7 дни в седмицата), Е–mail: ilianadtw@hotmail.com
/За спешни случаи и належащо пътуване, не се притеснявайте да звъните през нощта, рано сутринта или събота и неделя! Ако трябва да промените датата на вашето пътуване, докато сте в България и имате проблем там или не знаете какво да направите, свържете се с мен и аз ще се погрижа за това оттук./
Благодаря на всички мои клиенти за доверието и дългите години работа заедно!

Илияна Георгиева

Заверяване на документи

Ако имате намерение да извадите Единен Граждански Номер (ЕГН) на детето си, започнете с подготовката на документите навреме. Оригиналното свидетелство за раждане трябва да се завери с апостил. За целта свидетелството се изпраща до Lansing, като целият процес може да отнеме до две седмици. Таксата е само един долар! Има и посреднически фирми, които извършват същата услуга на много по-висока цена, така че внимавайте. Оригиналното свидетелство за раждане трябва да се завери от нотариус и да се изпрати на адрес:
Michigan Department of State
Office of the Great Seal
7064 Crowner Drive
Lansing, MI  48918

В писмото включете чек за $1 написан до State of Michigan. Трябва да напишете, че документът ще бъде ползван в България. Включете и адресиран плик с марка, в който ще ви върнат завереното свидетелство. По същия начин се заверява свидетелство за брак, развод или смъртен акт. Ако имате допълнителни въпроси, може да се обадете на телефон (517) 335-8656 или на уеб сайта http://www.michigan.gov/sos/0,1607,7-127-1638_8734---,00.html.
Можете да заверите документите и на място в тези офиси:

Office of the Great Seal
108 South Washington Square, Suite 1
Downtown Lansing

Clinton Township Super!Center
37015 Gratiot Avenue
Clinton Township

Detroit New Center Super!Center
Cadillac Place Building
3046 West Grand Boulevard, Suite L650
Downtown Detroit

Flint Area Super!Center
5512 Fenton Road
Flint

Grand Rapids Super!Center
Centerpoint Mall 6-B
3665 28th Street SE
Grand Rapids

Livonia Area Super!Center
17176 Farmington Road
Livonia

Marquette County PLUS
2025 U.S. 41 West
Marquette

Oakland County Super!Center
1608 N. Perry Road
Pontiac

Бележка на редакцията: Публикуваме тази информация отново (виж бр.3/2008 г.) поради проявен интерес от нашите читатели.

Специални видове застраховки

В наши дни в САЩ почти всичко трябва да е застраховано по закон или за сигурност. Най-известните видове застраховки са автомобилна застраховка, застраховка имот, медицинска застраховка, застраховка живот и бизнес застраховка. Тук ще разгледам няколко по-специални видове застраховки от типа на мortgage застраховка, застраховка за наводнение и туристическа застраховка.
Mortgage застраховка
Mortgage застраховката е допълнителна застраховка, която банките могат да поискат от хора, които взимат заеми за жилища на стойност най-малко 80% от стойността на жилището. С други думи, тази застраховка се изисква ако вземете заем за жилище и платите по-малко от 20% като начално плащане за жилището.
Mortgage застраховката позволява на хора с по-ниски доходи да могат да закупят жилище. Тя също защитава банката срещу загуба ако се окаже, че притежателят на заема не може да плаща. Когато 80% от заема са изплатени и ако притежателя на заема е правил плащанията си всеки месец на време, банката няма да изисква mortgage застраховка. Оттук нататък обаче, отговорността за следене на баланса на заема пада изцяло върху притежателя на заема. Ако забравите да кажете на банката да премахне mortgage застраховката, може да се окаже, че плащате ненужни пари за тази застраховка ( цената на този тип застраховка варира между $250 и $1,200 годишно).
Застраховка за наводнение
Стандартните застраховки имот не покриват щети от наводнение. Можете да поръчате това покритие директно от застрахователния си агент. То обаче е предоставено от Федералната Застрахователна Програма за Наводнения (“Federal Flood Insurance Program (FFIP); 888-179-9531; http://floodsmart.gov).
С това покритие вашата къща се оценява по метода “replacement cost” при евентуална загуба от наводнение. Това означава, че ще ви платят достатъчно пари за поправка на къщата. Вашите лични вещи обаче се оценяват по метода “actual cash value”. Това означава, че ако сте закупили телевизор за $2,000 през 2005 година, който сега е на стойност $1,000, вие ще получите само $1,000 ако телевизора ви е унищожен от наводнение. В някои случаи вашите лични вещи в мазето дори не са покрити. Трябва да проверите вашата застраховка за различните покрития.
Застраховка за наводнение се предлага както на собственици на имот, така и на наематели на апартаменти. Накратко, ще имате нужда от тази застраховка ако живеете в територия обозначена като рискова за наводнения. Наводнение може да се случи и в необозначена рискова територия. Имайте впредвид застраховката ако домът ви може да бъде наводнен от топящ се сняг, преливаща река или езеро, или от проливни дъждове. Не изчаквайте началото на сезона на наводненията  преди да закупите това покритие, защото то влиза в сила чак 30 дни след като закупите полицата.
“FFIP” предлага само частично покритие. Ако имате нужда от по-голямо покритие с по-високи лимити, трябва да се обърнете към специална застрахователна компания и да закупите полица наречена допълнителна застраховка за наводнение или “excess flood insurance”. Според това какъв лимит ще поръчате с тази полица, тя ще покрие щети, надхвърлящи вашите лимити с “FFIP”. Това покритие е на база “replacement cost” за сградата и “actual cash value” за личните ви принадлежности.
Допълнителна застраховка за наводнение може да се закупи във всички райони на САЩ – както във високорискови зони по крайбрежието и край реки, така и в нискорискови зони, където се предлага и държавната програма. Тази застраховка може да бъде закупена от специална застрахователна компания или от стандартна застрахователна компания от агента, от който сте закупили застраховката си имот (при условие, че тази компания предлага застраховка за наводнение; много компании не предлагат това покритие).
Застраховка за Нотариални Актове
Застраховката за нотариални актове
предпазва срещу проблеми с нотариални актове на имущество. Преди да закупите дадена къща, тя може да е имала няколко собственика преди вас. Ако има неплатени такси или други дългове, можете да се окажете задължен да ги изплатите като нов собственик. За разлика от други видове застраховка, които предпазват от бъдещи загуби, тази застраховка продължава за неопределен период от време в миналото. С други думи, тя ви предпазва от загуби случили се преди датата на полицата и приключва в деня, в който полицата е издадена.
Застраховка за пътуващи
Преди да заминете на ваканция, закупете си добра застраховка. Понякога ваканциите могат да струват хиляди долари, затова е добре да имате качествена застраховка в случай, че туристическата агенция банкрутира или в случай, че ви се наложи да отмените пътуването си поради здравословни причини.
Съществуват четири основни вида застраховки за пътуващи, въпреки че можете да закупите няколко вида като пакет - тези видове могат да включват покритие за отмяна на пътуването, загубен багаж, медицински разходи, зъболекарски разходи, незабавна евакуация, 24-часова помощ, забавяне на багаж, забавяне на пътуването и покритие при инцидентна смърт. Някои полици дори имат “collision” покритие за автомобили под наем.
Застраховка за отмяна на пътуването е полица, която ще ви обезпечи ако туристическата агенция банкрутира. Тя също ще ви осигури ако ви се наложи да отмените пътуването си поради здравословни причини или други внезапни ситуации. Също така, ако вие или друг член на семейството ви се разболее или е наранен по време на пътуването и ви се наложи да се приберете, повечето полици ще ви платят за разходите за пропуснатите ваканционни дни.
Цената на тази застраховка обикновено е между 5% и 7% от цената на ваканцията. Следователно ако ваканцията ви е $5 000, цената на застраховката ще е между $250 и $350.
Застраховка за отмяна на пътуването е много различна от “Cancelation Waiver”, предлаган от много туристически агенции. “Cancelation waiver” обикновено струва около $40-$60. Този вид полица ще ви послужи ако ви се наложи да отмените пътуването си, но има много ограничения. Тя трябва да се поръча, когато правите резервацията за ваканцията си и обикновено не обнхваща деня на пътуването (периода, в който повечето хора отменят пътуванията си) или периода от време след като сте поели на път. Не забравяйте, че тези “cancellation waivers” не са застраховка. Това означава, че ако туристическата агенция банкрутира, ще загубите “cancellation waiver” полицата и няма да бъдете обезщетен.
Застраховка за багаж – тази полица покрива багажа ви ако е загубен, откраднат, или повреден. Застраховката за багаж на стойност $1,000 за една седмица струва около $50 годишно. Преди да закупите това покритие обаче, проверете какво покритие за багаж предлагат самолетната ви компания и туристическата ви агенция. Също така, проверете вашата застраховка имот или “renters” застраховка – те обикновено предлагат покритие срещу кражба на лична собственост извън дома ви.
Ако пътувате със скъпо оборудване, бижута или спортни инструменти, може да се окаже по-евтино да поръчате допълнително покритие за тези вещи към застраховката си имот или “renters” застраховка. Застраховката на пръстен за $1,000 ще ви коства между $10 и $40 годишно. Това ще ви осигури пълно покритие за пръстена навсякъде по света за една година.
Покритие за спешна медицинска помощ – тази полица предлага обезщетение за евентуални медицински разходи на пътуващият. Полицата ще ви покрие ако се наложи да ви отведат от планината до болницата, например. Ще бъдете осигурен и при случай на превоз от чуждестранна лечебно заведение до болница в САЩ ако се разболеете сериозно или сте тежко ранен, или сте престояли твърде дълго в чуждестранната болница. Някои самолетни компании изискват сериозно болни хора да платят за около 10 места в самолета, за да могат да бъдат превозени. Цената за това би била около $10,000.
Умен ход преди закупуването на тази полица е да направите справка със собствената си здравна застраховка за покритието, което имате ако пътувате извън страната както и вашите лимити. Проверете също така дали при спешен медицински случай здравната ви застраховка покрива транспортирането ви до САЩ или друга държава с първокачествени медицински услуги.
Застраховка за инцидентна смърт е вид полица, която предлага покритие ако вие или член на семейството ви почине по време на ваканцията. Ако имате добра застраховка живот обаче, тази полица може да ви е излишна.
Добра идея е да потърсите този вид застраховка от банка, където имате кредитна карта. Също можете да поръчате застраховка за пътуващи от туристическия си агент или директно от застрахователна компания, специализираща в този вид застраховки.

Продължава в следващия брой.

Деян Кожухаров, AIS, AAI, ARM
Kozhuharov Insurance Agency
Е-mail: deyan@kozhuharovagency.com
Телефон: (269) 441-5158 или безплатен номер (877) 205-0051
Работното време: от понеделник до петък от 8:00 до 17:00 часа

  • Всички български видео филми по поръчка се безплатни.
  • По желание на клиентите са включени нови два канала Ринг ТВ, и ТВ2 в реално българско време.
  • Инсталирайте версия 73 на софтуера, за да
    • Намалите времето за смяна между каналите.
    • Не получавате съобщението "Press OK to continue watching".
  • Продава се нова версия на устройството за телевизията М50 на цена $89.
  • Програмата за препоръки все още е в сила и за всеки записан ваш приятел ще получите един безплатен месечен абонамент. Нужно е той да спомене вашето име или номера на сметката ви при абонамента.

телевизия

 

$19.95 на месец $29.95 на месец $35.95 на месец
Канал 1, Фен Тв, 7 Дни. 11 Български Тв канала 17 Български тв канала и още нещо

Можете да коментирате статиите от вестника на нашия форум тук.

Броя подготвиха: Даниела и Велеслав Начеви
Редактор: Анелия Петрова

Авторите на статиите носят отговорност за съдържанието на материалите. Изказаните мнения може да се различават от становището на редакционната колегия.
www.BulgariansinDetroit.com, e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Благодарим за финансовото съдействие на:

Мати Болгария


Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128.
e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Фирма "Биляна" (248) 939 0401 - Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес: info@bulgariansindetroit.com