Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 11, 2008

If you cannot read the newsletter or cannot open the included pictures
view them online here: www.BulgariansinDetroit.com.

На 1-ви ноември в България се отбелязва един свят ден – Денят на народните будители. Преди 86 години Народното събрание приема закон, съгласно който: “Първи ноември да се празнува като всенароден празник на заслужилите българи….. Да стане един постоянен национален празник в памет на всички труженици за българското национално и просветно културно възмогване и преуспяване…”
Така България поставя в историческия си календар, редом с 24 май още един празник на духовността. Празнуването на Първи ноември е израз на идеята, с която отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий. Тя е продължение и развитие на 24 май, разширяване на неговия дълбок исторически смисъл, защото включва освен стотиците достойни люде на перото и онези непокорни, горди българи, които учеха как се обича България и как се умира за нея. Първи ноември е общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, отстоявано година след година през вековете на робство, насилия и народни страдания - дело на стотици и хиляди знайни и незнайни българи - книжовници, наставници и просветители, вдъхнали в мрака на чуждото потисничество вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото възстановяване на българската държавност.
Честит празник българи от страната и отвъд океана!

Елена Стайкова, учител, наш кореспондент от Павел Баня

НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ – НАЧАЛОТО

През 15 век в Италия възниква движение на будни мъже. Наричат ги будни, понеже те събуждали в хората интерес към науката и духовните ценности, извън общоприетите тогава канони на църквата. Разширявали кръгозора на своите сънародници. Те започнали да се интересуват не само от Бог, но и от особеностите на човека. Обърнали поглед към древната история. Възродил се интересът към науката и изкуството. Това движение продължило и през следващите 16 и 17 век. От историята знаем, че този период е наречен в Западна Европа – Ренесанс. На български тази дума означава Възраждане.
По нашите земи Възраждането започва чрез духовенството. Това е обяснимо, като се има предвид, че духовниците по това време са единствените образовани хора. България е част от Османската империя. Християнското население е в неравностойна позиция спрямо господарите, които изповядват Ислям. Това затруднява проникването на просвещенските идеи, но именно смелите мъже, които се наемат с тази задача, ние наричаме будители.
Народните будители обменяли мисли, книги и настроения със свои съмишленици из манастирите. През 1741 година Христофор Жефарович, роден в Дойран, отпечатал книгата “Стематография”. В книгата е включен българския герб с изправен лъв и допълнен със стих, който възхвалява българското царство. Това бил първият знак, с който българите заявили ясно, че не отстъпват на другите народи и желаят да възродят своето славно минало.
Друг известен от това време будител е Партений Павлович от Силистра. Той пътувал често из Европа. Освен духовник, той бил и добър книжовник. Писал е писма до европейски царе и държавници, като разкривал тежката участ на българите. Превеждал е книги, писал е стихове. Оставил ни е своята кратка автобиография. Подобно на Павлович и други духовници записвали своите истории. Така те постепенно трупали страници, в които описвали живи хора, а не само светии. Това било началото на духовно пробуждане, което наричаме Българско Възраждане.
Днес можем да се информираме за всички народни будители. Страниците на много книги и учебници са пълни с думи за Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Иларион Макариополски и много други. Моят любимец е отец Паисий Хилендарски. Четем за будителите, но мисля, че не ги оценяваме изцяло. Техният подвиг е тих. Те не носят мечове и ризници. Вместо пистолети носят пачи пера. Тяхната сила е в словото.
Този факт, че не успявам да оценя подвига на будителите ме смущава, но все се сещам за мъдрият ми дядо, който все опитва да ме успкои. Казва ми, че първо трябва да натрупам поне 50 годишен житейски опит, за да оценя подобаващо целия принос на народните будители. Твърди, че и мнозина възрастни ДНЕС ВЕЧЕ не правят разлика между “будител” и “будилник”. Разсмива ме, но за това ще ви разкажа друг път.

Стоян Стоянов, наш кореспондент от Ямбол

Започна новият футболен сезон за мъже над 30 години в залите на Total Soccer във Fraser. Без да претендират за професионалисти, нетърпеливите Николай, Митко, Ангел, Вили, Георги, Милко и Велизар облякоха спортните фланелки и показаха, че България е футболна страна. С такова силно българско присъствие нямаше как отборът да не победи. В подкрепление на татковците бяха техните деца, съпруги, баби и приятели - група от 15 души! Успешен сезон момчета!
Все още не е пълен отборът за мъже над 40 год. Срещите започват на 6 ноември (четвъртък) в 8:15 или 9:15 вечерта. За записвания се обадете на: 586-219-8710.
Български футболисти

Кратки съобщения

Президентски избори в Америка - 4 ноември, 2008 (вторник)
Ако сте се регистрирали да гласувате в предстоящите избори за американски президент, не забравяйте да гласувате на 4 ноември (вторник). Можете да проверите в коя секция трябва да гласувате и работното им време на уеб сайта https://webapps.sos.state.mi.us/mivote/.

Семинар
На 23 ноември (неделя), в библиотеката в Wixom ще се проведе семинар "Необходимост от нотариална заверка на документи и важността на застраховките в Америка", организиран от Деян Кожухаров и Пламен Ковачев. Виж цялата обява тук. Можете да изпращате въпроси към Деян и Пламен на е-майл: кozhuharovkovatchevseminars@yahoo.com.

Школа за български език
Следващата сбирка на Школата за български език, традиции и изкуство е на 9 ноември (неделя) от 12 до 13.30 часа в църквата "Свети Климент Охридски".

Готови ли сте да танцувате?
Ако искате вашето дете (или самите вие) да се научите да танцувате българските хора, ето един начин да го направите. Жулиета Малинова (с 15 годишен опит в танцов състав Перник) има желание да сформира група от деца, които да се запознаят с основните стъпки на българските хора. Занятията ще се провеждат в Clinton Township, в петък вечер. За регистрация изпратете е-майл на julieta_2001us@yahoo.com.

Покана
Църквата „Свети Климент Охридски” ви кани на тържество по случай деня на Свети Климент в неделя,23 ноември, веднага след литургията.

Специални гости на тържеството са Митрополит Йосиф и свещенник Славчо Панев.
Меню: риба, печено пиле, картофи, зелен боб, салата, десерт, кафе и безалкохолно.
Музика на живо от оркестъра на църквата.
Цена: $20 възрастни, деца 5-12 години - $10, деца под 4 години – безплатно. Предплатена маса за 8 души - $150.

За резервации: София Иванов 248-227-9234 или офиса на църквата 313-271-3110.
Билети се продават и всяка неделя след литургията. Можете да поръчате вашите куверти до 16 ноември.

Ясна представа, а не мълчание
Така е озаглавен благотворителния концерт-вечеря за събиране на средства за предотвратяване на самоубийствата. Концертът ще бъде на 22 ноември (събота) в Mirage Banquet Hall, 16980 18 Mile Rd, Clinton Township. За повече информация посетете сайта www.noresolve.org.

Новогодишен купон
DJ Еммо и Валя Ви канят да отпразнуваме заедно Новата 2009 година
на 31-ви декември от 8:00 часа в залата Стефан Banquet Hall в Dearborn Hights. Разнообразни ястия в неограничено количество; open бар без ограничения; отново традиционната томбола  и конкурс за най-добре танцуваща двойка; богата новогодишна програма с много музика от DJ Емо и разбира се отново Дядо Коледа ще раздаде подаръци на най-малките. За подробности и резервации: Валя 734-355-7716, Емо 734-274-1102

Новогодишно парти
Ако сте се затъжили за вкусна българска кухня, ако ви се танцува и лудува до зори, моля заповядайте на нашето Новогодишно парти, което ще се състои на 31 декември от 7.30 вечерта в залата на адрес: 2270 Evergreen Rd, Southfield.
В Новогодишната вечер ще има забавни игри за малки и големи, като например "Танцувай с мен". Ще има и много награди. Първа награда - фотоапарат. Дядо Мраз ще пристигне и при нас в Новогодишната нощ с голям чувал подаръци. Децата да подготвят песнички, стихотворения и танци за Дядо Мраз.
Ще има музика за всички възрасти. Меню по избор:
Салата: букет /краставици, домати, кьопало, млечна, руска, апетитка/
Предястия: студени - луканка, филе "Елена", топли - панирано шкембе, език в масло, селска луканка.
Вечеря: мешена скара /пържола, шишче, кебапче, кюфте, кърначе с гарнитура/, вретено-пилешко, свинско, печено агнешко, кавърма, скумрия на скара, салмон.
Десерт: торта "Гараш", Тирамису
За всички ще има домашно приготвена Новогодишна баница с късмети. Ще има плодове и шампанско на всяка маса. Масите ще са с по 10 места. Кувертът е $38.
Това е от нас организаторите. Заповядайте - нека всички заедно да посрещнем Новата 2009 година.
Нели 248-802-6947, е-мейл: nassenova@yahoo.com

телевизия

$19.95 на месец $29.95 на месец $35.95 на месец
Канал 1, Фен Тв, 7 Дни. 11 Български Тв канала 17 Български тв канала и още нещо

 

Българчета

Две българчета проплакаха за първи път през октомври.

На 19-ти се роди Росен, 3.500 кг, 53 см. Около него неуморно бдят баткото, мама Вили, тате Влади, баба Роси и дядо Данчо. Честито!

На 23 октомври се появи и Симеон, първа рожба на Теодора и Цветелин Асенови. Той е тежал 3.300 кг, 52 см, но бързо наддава за радост на цялата фамилия. Честито!

На снимката: Росен с батко Влади

Росен на баба Роси

Застраховка живот (Whole Life Insurance)

Всички видове застраховка живот предлагат заплащане на семейството на застрахования в случай на смърт. Основните видове застраховка живот са три: Застраховка за Цял Живот (Whole Life Insurance), Периодична Застраховка Живот (Term Life Insurance) и Универсална Застраховка Живот(Universal Life Insurance). Разбира се, има други видове застраховка живот, но тези са най-известните и най-често купуваните.

Цената на всички видове застраховка живот зависи от три фактора: възраст и здравословно състояние на застрахования при закупуване на застраховката, както и лимит на застраховката. Следователно, колкото по-възрастен е застрахованият по време на закупуване на застраховката, толкова по-скъпа ще е тя. По същия начин, колкото повече  здравни проблеми има застрахования при закупуване на застраховката, толкова по-скъпа ще тя.
Тези фактори са отразени различно в трите основни вида застраховка живот. Темата на настоящата статия е Застраховка за Цял Живот (Whole Life Insurance).
Застраховката за цял живот е една от трите основни вида. Тя е постоянна за целия ви живот (докато я плащате). Първото, което прави впечетление при тази застраховка е, че тя е по-скъпа от периодичната застраховка (Term Life Insurance). Цената на застраховката за цял живот обаче е винаги постоянна, докато цената на периодичната застраховка се увеличава всеки път, когато трябва да бъде подновена. В замяна на по-високата цена, застраховката за цял живот предлага следните предимства:

  • Покритие за цял живот;
  • Натрупване на  парична сума;
  • Константна цена.

Нека разгледаме тези предимства по-обстойно.

Покритие за целия живот
Застраховката за цял живот е ефективна до настъпване на смъртта за разлика от периодичната застраховка, която трябва да се подновява периодично. Цената на застраховка за цял живот е по-висока от тази на периодичната застраховка, тъй като застрахователната компания се задължава да изплати сумата, КОГАТО застрахованият човек почине. При периодичната застраховка застрохователят се задължава да плати, АКО застрахованият човек почине. С други думи, компанията не застрахова вероятността, че застрахованият може да почине, а факта, че ще настъпи смърт.

Например, Иван (на 40 години) има периодична застраховка, която изтича когато той навърши 65 години. Според статистически данни, продължителността на живота на Иван е 72-годишна възраст и следователно никога няма да получи пари от застраховката. От друга страна обаче, Иван все някога ще почине и ако има застраховка за цял живот, той (или по точно неговото семейство) ще получи пари от тази застраховка. Следователно, застраховката за цял живот все някога ще бъде изплатена, докато периодичната застраховка може и да не бъде. Поради тази причина Иван ще плати по-висока цена за застраховката за цял живот.

Натрупване на  парична сума
Застраховката за цял живот натрупва гарантирана парична сума през годините, през които е ефективна. Тази парична сума е като отделна инвестиционна сметка, натрупваща се от парите, които плащате за застраховката и от лихва, натрупана върху плащаните от вас пари, които застрахователната компания е инвестирала. Сумата започва да се натрупва през втората година от закупуването на застраховката. След като започне да се натрупва, тази сума ще достигне лимита на застраховката ви, когато достигнете 100-годишна възраст.

Например, Иван купува застраховка за цял живот с лимит $100,000 през 2008 година. През 2010, застраховката му ще започне да натрупва парична сума, която ще достигне $100,000, когато Иван навърши 100 години.
Тази парична сума може да бъде изтеглена по две различни причини, които са:

  • Ако Иван реши да прекрати застраховката си за цял живот, той ще получи паричната сума, която се е натрупала до момента;
  • Иван може да тегли заеми от натрупаната в застраховката парична сума. Максималната сума, която той може да изтегли е ограничена както от натрупаната сума, така и от няколко други фактори. Този заем разбира се е като всеки друг заем и трябва да бъде изплатен обратно към застрахователната полица. Ако Иван почине преди да е изплатил заема си, семейството му ще получи сума равна на лимита на застраховката минус неизплатения заем.

Цената никога не се променя
Едно от най-важните предимства на застраховката за цял живот е, че премията е установена доживотно. Това означава, че цената, за която сте закупили застраховката си никога няма да се промени.
Когато човек закупува застраховка живот, той/тя може да избере три опции за плащане:

  • Единично плащане на цялата сума;
  • Изплащане до определена възраст;
  • Месечно плащане.

Единично плащане на цялата сума – Най-лесният начин да закупите застраховка живот е да изплатите цялата застраховка наведнъж. Този вид плащане си има недостатъци и предимства. Например, Иван купува застраховка живот днес и я плаща наведнъж. Петьр също купува застраховка живот днес, но плаща само за един месец. Ако Иван и Петьр починат утре, Иван ще е платил за своята застраховка живот много повече от Петьр. Ако обаче Иван и Петьр живеят до най-малко 85-годишна възраст, паричната сума в застраховката за цял живот на Иван ще нараства много по-бързо от тази на Петьр, тъй като Иван е предплатил цялата си застраховка.

Изплащане до определена възраст – С този план застраховката се купува и се изплаща за определен период. Най-често използваните периоди са: изплащане за период от 20 години; изплащане до 65-годишна възраст.

Месечно Плащане – Този план е най-често използваният. Застраховката живот се закупува, като премията се плаща всеки месец.

На кратко, застраховката за цял живот покрива застрахования докато той/тя почине. Цената никога не се променя през годините и застраховката натрупва парична сума. В следващия брой ще разгледаме Периодична Застраховка (Term Life Insurance).

Деян Кожухаров, AIS, AAI, ARM

Е-mail: deyan@kozhuharovagency.com
Телефон: 269-441-5158 или безплатен номер 877-205-0051.
Работното време от понеделник до петък от 8:00 до 5:00 следобед

Есен

Едри капчици дъжд заваляха
бързо и тихо падат листата.
Червен, жълт, един от друг по-красив,
е всеки последен откъснал се лист. 
Прекрасно и диво е сега в гората,
играят навън още децата!
А вятърът, като че ли ревнува.
Започва яростен да лудува.
Духа силно дървета и клони
с облаци мрачни в небето се гони.
Мечтае си слънцето да уплаши.
Иcка всеки нощем да го чува,
но от вятър - кой се страхува?.
Камината в къщи запали
и на Есента се наслади!

Даниела Дончева, Rochester Hills

есен

Дедите ни са оцелели защото са се смели

Сред най-интересните заглавия на българския книжовен пазар през тази година е сборника “Пропаганда” на издателство “Фама”. В него издателите публикуват някои от най-смешните лозунги, плакати и агитационни надписи от времето на социализма. Утвърдени от Сталин скоро след преминаването на власт, лозунгите се превръщат в основно агитационно средство на управляващите в България веднага след 9 септември 1944. В началото лозунгите у нас стриктно следват съветския прототип, но с годините авторите се опитват да налагат и свой собствен стил. Основната цел на лозунгите е да мобилизират населението за неуморен труд в изграждането на комунизма. Авторите на лозунги целят да постигнат това чрез кратки и ясни послания, които да подтикнат към действие вместо “излишно” мислене. За съжаление, точно този стремеж към лаконизъм често поражда двусмислия, които биват помнени дълго след тяхното оповестяване. Ето и някои от най-интересните творения на комунистическата пропаганда:

“При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното”
“От тебе, партийо, се учим”
“На партията – вярност, на народа – чиста вода”
“Да строим социализма с подръчни средства”
“Повече кожи за партията!” (В кожарска фабрика)
“След глад и мизерия – тежка индустриализация”
“Да живее българо-съветската дружба между народите!”
“Който не познава Сибир, не познава СССР”
“Рейган – враг номер едно на Тутраканската селищна система”
“Не ни е страх от атомната бомба”
“Народната милиция – биещото сърце на Партията”
“От тебе, Партийо, се учим!” (Надпис в затвор)
“Да живее 10 септември, ден на Народната милиция – единствената опора на народната власт!” (Надпис на гара Пазарджик)
“Народната милиция – биещото сърце на Партията” (В районен участък на МВР)
“В чест на 9-ти септември да озъбим целия български народ!” (В стоматологичен кабинет)
“Да влезем в комунизма с лъснати обувки!” (Във ваксаджийница)
“Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ!” (В болница)
“Всички комунисти – под земята!” (В рудник)
“Всяко кебапче – куршум в сражението срещу световния империализъм!” (В кебапчийница)
“Всяко яйце – бомба, всяка кокошка – летяща крепост срещу агресорите!”
“Всеки набран домат – кабърче в леглото на Кенеди!” (В ТКЗС)
“Всеки палет готова продукция – гвоздей в леглото на империалистите!” (В консервен завод)
“25 години народна власт – 25 години цирк!” (Светлинен надпис на купола на цирка по случай 25-ата годишнина от 9-ти септември 1944)
“25 години плодотворна размяна на циркови номера между СССР и България” (В цирк)
“25 години обикновен локум” (На кутии локум по същия повод)
“С всички сили – пет за четири!” (Призив да се изпълни петилетният план за четири години)
“Цехът за бързи услуги р дело на Партията”
“Всяка ръка на крак!”
“Повече камъни за народа!” (В каменна кариера)
“Копаем въглища – строим социализъм!” (В Твърдишкия проход)
“Час по-скоро да приберем хляба на народа!” (В АПК)
“Да не оставим неодрусана слива в нашето село!” (В АПК)
“Да покрием всички кобилки в наше село” (В ТКЗС)
“Във всеки дом – добитък!” (Призив към членовете на ТКЗС. Плакат, издаден от “Наука и Изкуство”)
“Един допуснат брак – беда за целия колектив!”
“Всяко яйце над плана – тухла в строителството на социализма!”
“Всеки кооператор – свиня! Всеки комунист – две!”
“Всички луди – на борба за мир и световен комунизъм!” (На агиттабло в клиника за душевно болни)
“Всяка наша двойка – приятел на нашите врагове!” (В училище)
“Всеки комсомолец – пример за хулиганите!” (Надпис на заводска ограда)
“Да изучаваме културните потребности на народа и да задоволяваме първите на последния!”
“Да впрегнем науката в полза на пожарогасенето!” (В научен институт)
“Задача на задачите е да обуздаем подпалвачите!” (В районно управление на МВР)
“Мързелът е гавра с труда!”
“Българско значи висококачествено, а Тополовградско – отлично” (На входа за Тополовград)
“Точността на попадението е толкова голяма, колкото по-голяма е вероятността за попадение в целта” (На полигон в казарма)
“Водачи, бъдете осторожни! Секунда невнимание, а после - цял живот мъртъв!” (В КАТ)
“Другарю, помни, че всяка изгубена минута струва 0,05 ст.” (В завод)
“При директора се влиза само по голяма нужда” (Надпис на врата на директорски кабинет)
“Дръж маркуча си в изправност!” (Призив към пожарникари)
“Събличай се бързо, и други чакат след теб!” (В обществена баня)
“Не слагай чужди неща в устата си!” (В поликлиника)
“Граждани, гответе се за отпадъци!” (Призив за събиране на вторични суровини)
“Селянино, изми ли си яйцата?”
“Правим обувки с кожа на клиента” (В обущарница)
“Днес баклавата с орехи е с фъстъци” (В сладкарница)
“Във връзка с ремонта на столовата храната ще се приема през задния вход” (В казарма)
“ Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен” (В обществена баня)
“Теляшка бригада за комунистически труд “Н.В.Гогол” (В обществена баня)
“Пътуването с експресните влакове е пестене на време и удоволствие” (На гара)
“Лекарите се борят за мир, защото те най-добре знаят цената на човешкия живот” (В болница)

Статията подготви Анелия Петрова

Можете да коментирате статиите от вестника на нашия форум тук.

В брой 10 бяха допуснати следните технически грешки: В статията "Писмо до редакцията", името на църквата да се чете "Свети Климент Охридски". В съобщенията за Школата, името Викторио да се чете Витторио Василев. Редакцията се извинява за допуснатите грешки.

Броя подготвиха:
Даниела и Велеслав Начеви, Димитрина Колева

www.BulgariansinDetroit.com, e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Вестникът на българите в Детройт се издава благодарение на доброволния труд на екипа, подготвил броя и се финансира от реклами. Благодарим за финансовото съдействие на:

Мати Болгария


Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128.
e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Фирма "Биляна" (248) 939 0401 - Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес: info@bulgariansindetroit.com