Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 12, 2008

If you cannot read the newsletter or cannot open the included pictures
view them online here: www.BulgariansinDetroit.com.

Месец декември е месецът на студовете и снеговете. Природата е съблякла цветните си одежди, хора и животни се гушат на топло. Започват зимните празници - толкова очаквани, богати и весели. Зареждат се Никулден (6-ти декември), Игнажден (на 20-ти), Бъдни вечер (24-ти), Коледа (на 25-ти), Стефанов ден (на 27-ми) и Нова година - все хубави празници, посрещани край трапезата с вкусни гозби и червено вино.

Весела Коледа и Щастлива Нова Година!
Нека жарката Коледна звезда да грее в сърцата ви
и да е пътеводна светлина през идната година!
Нека дните ви да са изпълнени с топлина и разбирателство,
грижовност и любов!
С пожелание за здраве, радост и късмет ви поздравяваме
с настъпващите празници!

Поздрава изпрати: Бистра Макнева, Troy
Ела

Празнични служби в църквата "Свети Климент":
24 декември - Бъдни вечер - 13.00 ч.
25 декември - Рождество Христово - Коледа - 10.30 ч.

Весело посрещане на Новогодишните празници ви пожелава редакцията на вестника!

Кратки съобщения

На 26 януари (понеделник) от 19.30 до 22.00 часа ще има вечер на българските народни танци с Илиана Божанова.
Илиана е родена в Гълъбово, Старозагорско, и е завършила Музикалната Академия в Пловдив. От 1981 г. работи като хореограф с ансамбли за деца
и възрастни. Илиана е добре известен учител по български фолклор на танцови групи в New York, Washington DC, Maryland, Massachusetts, Connecticut, Ohio, California. Тя преподава фолклорни танци по време на лагери за изучаване на народни танци.
Можете да намерите повече информация на нейния уебсайт: http://www.ilianabozhanova.com/.
Елате заедно да потанцуваме. Тези, които не знаят – да се научат, а тези, които знаят – да се наиграят. Добре дошли са и участници, и публика.
Вход: $10.
Място: църквата St. James във Ferndale (first light south of Nine Mile on southbound (exit Woodward from I-696 and go south). Gym is on the south side of the block the church is on; turn right at the light (Pearson), go around the back of the church and park between the two buildings).

Иляна Божаножа

Школа за български език - промяна на мястото за среща!
Следващата сбирка на Школата за български език, традиции и изкуство е на 14 декември (неделя) от 12 часа в дома на Емилия и Митко Димитрови. Адрес:422 Cherry Lane, Inkster, MI 48141 (Кликни тук за карта ). Очаквайте изненади, свързани с наближаващите новогодишни празници, много игри и забавления за децата.

През месеците октомври и ноември занятията на Школата по български език се водиха от Вики Митрои. Малчуганите се радваха да научат нови букви, да оцветяват, да пеят и да играят народни танци. Занятията се проведоха в зала, предоставена безплатно от църквата „Свети Климент” в Деаборн. 
Както мнозина от нас, така и  църквата изпитва финансови трудности. Ръководството на църквата се обръща с молба към посетителите на Школата и всички българи за по-активно посещение на църквата. Залите на църквата могат да се наемат за различни поводи на изгодни цени.
Понастоящем месечните разходи на църквата са по-големи от приходите и ако това състояние продължи може да се стигне до затваряне на църквата.
Наближава големият християнски празник Коледа и нека това е повод да отворим сърцата си и направим дарение, така нужно на нашата църква.  Нека си спомним, че църквата е запазила и пази българския дух през векове и континенти. В забързаното си ежедневие с безброй задължения може да не остава време за църква. И само когато имаме нужда да кръстим децата си или да кажем последно сбогом, търсим свещеник. А нашата църква е там и ни очаква. Ако имате възможност, дарете в този труден момент.
Чекове могат да се изпращат на адрес:
St. Clement Orthodox Church
19600 Ford Rd.
Dearborn, MI 48128

Даниела Начева, Sterling Heights

Новогодишен купон

DJ Емо и Валя Ви канят да отпразнуваме заедно Новата 2009 година на 31-ви декември от 20:00 часа в залата Стефан Banquet Hall в Dearborn Hеights. Разнообразни ястия и напитки в неограничено количество; традиционна томбола и конкурс за най-добре танцуваща двойка; богата новогодишна програма с много музика от DJ Емо и разбира се Дядо Коледа отново ще раздаде подаръци на най-малките.
За подробности и резервации:
Валя  734-355-7716, Емо 734-274-1102 

Новогодишно парти

Ако сте се затъжили за вкусна българска кухня, ако ви се танцува и лудува до зори, моля заповядайте на нашето Новогодишно парти на 31 декември от 20:00 вечерта до зори. Адрес на залата:
Multi-Lakes Conservation Association
3860 Newton Rd.
Commerce Township, MI 48382
Меню по избор:
Салата: букет (краставици, домати, кьопоолу, млечна, руска, апетитка)
Предястия: студени - панагюрска луканка, филе "Елена", топли - език в масло, селска луканка в масло.
Основни ястия: 1. мешена скара (пържола, шишче, кебапче, кюфте, кърначе с гарнитура); 2. пилешко-вретено с гарнитура; 3. каварма по селски с гарнитура; 4. скумрия на скара с гарнитура.
Десерт: торта "Гараш"
Моля, изберете си по едно предястие,  основно ястие, салата и торта. Детското меню включва салата от зеле, едно кебапче, едно кюфте, кърначе с гарнитура.
Това е от нас организаторите. Заповядайте - нека всички заедно да се повеселим и посрещнем Новата 2009 година.
За контакти: Нели (248) 802-6947, е-мейл: nassenova@yahoo.com
Куверт за възрастни $38, деца над 13 години $16

цялата обява

50 годишен юбилей

В редакцията на вестника се получи писмо от Sandy Rochette, в което тя пише за 50 годишния юбилей от сватбата на нейните родители Драгица и Коста Димевски.
Присъединяваме се към пожеланията на семейството за още много щастливи години заедно за радост на всички, които ги познават!
Много са българите от региона, на които леля Драга и чичо Коста са помогнали и подали ръка при установяването на американска земя.
Да вдигнем чаши и кажем: "Наздраве и честито!"

От редакцията на вестника

Коста и Драга Димефски

С голямо уважение и обич съобщаваме, че на 23 ноември, нашите родители Коста и Драгица Димевски отбелязаха 50годишен юбилей от тяхната сватба. Тържеството  по този повод се състоя на 20 септември в Grosse Pointe Shores. Празненството започна още в петък вечер в дома на дъщеря им Sandy и зетя George Rochette, заедно с гостите, пристигнали отдалече.
Главното тържество беше в един красив есенен ден в яхт- клуба в Grosse Pointe Shores. Коктейлите и предястията бяха сервирани на терасата с гледка към езерото St. Clair, докато цигулар свиреше на гостите. Когато слънцето започна да залязва, всички заеха местата си за вечерята и партито започна с пълна сила. След молитва от архимандрит Пахомий от манастира Свети Сабас и тост от нашия чичо Chris Evanoff, беше сервирана вечерята. Децата и внуците бяха подготвили кратка програма, която завърши с присъединяването на родителите ни и танцуването на юбилейния валс. След това оркестър "Off Beats" започна да свири и се завъртяха кръшни хора. Всички гости се прегръщаха, целуваха, смееха и плачеха, ядоха и пиха, и танцуваха цяла нощ в чест на нашите родители/баба и дядо и техния изключителен пример за семейство и дълъг семеен живот.
Неделята дойде бързо и завършихме празненството със закуска в Royal Park Hotel в Rochester Hills. Бихме искали да изкажем благодарността си на всички роднини и приятели, които дойдоха от България, Македония, Канада, Калифорния, Южна Каролина, Мериленд, Индиана и Охайо, за да участват в това тържество. Чувстваме се наистина благословени с нашите родители.
Искаме да пожелаем на родителите си здраве и още много щастливи години. На многая лета!
           
Michael, Lisa, Molly and Jack Dimefski
George and Sandy Rochette

Какви фактори влияят на цената на вашата застраховка?

При разглеждане на молбата ви за застраховка застрахователните компании използват вашата потребителска застрахователна оценка (insurance score). Тя се изчислява чрез математическа формула, използвайки фактори от кредитното ви досие.
Тези фактори са от типа на размер на текущите ви дългове, личен банкрут (ако сте обявявали такъв) и колко пъти сте кандидатствали за кредит в последната година. Проучвания от независими изследователи са доказали, че има съотношение между кредитно ви досие и вероятността да имате някакъв вид застрахователен иск. Следователно, една ниска кредитна оценка би намалила вашата застрахователна оценка, а висока кредитна оценка би я увеличила.
Компаниите също използват база данни с информация за застрахователни загуби или тъй наречения доклад “CLUE Report” (Comprehensive Loss Underwriting Exchange). Компаниите имат достъп до тази информация поради съществуващото съотношение между предишни искове на потребителите и техните потенциални бъдещи загуби. "CLUE Report" съдържа вашата лична потребителска информация и застрахователна история като име, дата на раждане, номер на застрахователна полица, дати на всички загуби, вид на загубите, платени суми по тези загуби и опис на застрахованото имущество. Докладът съдържа информация за всеки човек, който някога е имал застраховка или на имущество, което е претърпяло някаква загуба за последните пет години.
Всеки човек има право да поръча копие от “CLUE Report”. Агенцията, от която можете да го поръчате е:
ChoicePoint Consumer Disclosure
PO Box 105108, Atlanta, Georgia 30348-5108
Безплатен номер: (866) 527-2600
След казаното до тук може би се питате дали кредитното ви досие ще попречи при закупуването на застраховка. Липсата на кредитно досие ви поставя в средна или обикновена рискова категория. Това означава единствено, че цената на застраховката ви би била по-висока отколкото при наличието на добро и многогодишно кредитно досие.
А дали ниска застрахователна оценка би ви попречила да закупите застраховка? Най-вероятно не, защото застрахователната оценка е само един от факторите, които компаниите използват при разглеждане на молба за застраховка. Ниска застрахователна оценка обаче би била причина за по-висока цена на вашата застраховка.
Други важни фактори, които компаниите вземат предвид при оценяване на молба за застраховка са:

За застраховка имот:

 1. Тип на структурата на сградата - застраховката за “frame” сгради е по-скъпа от застраховката за тухлени сгради.
 2. Възраст на сградата - повечето компании дават намаления за застраховка имот на нови сгради. Някои компании дори не застраховат сгради, които са над определена възраст.
 3. Цена на къщата - фактор в цената на застраховка имот е цената на къщата, особено цената за изграждане наново на дома. Цената на застраховката се повишава годишно с малък процент успоредно с повишаването на цената на вашия дом, дължаща се на инфлация (това е при положение, че вашата полица има “inflation guard”). Някой би се запитал дали цената на застраховката би се намалила в икономика като днешната. Отговорът е не. Цената на вашата полица няма да падне, тъй като инфлация винаги съществува, а и в лоша икономика стойността за построяване на сградата не намалява както пазарната й цена.
 4. Местна пожарна защита - разстоянието на вашия дом от пожарен кран и качеството на местната пожарна служба определят вашата защитна категория, която е един от факторите, използвани от застрахователните компании. Разстоянието от пожарната служба също е от голямо значение.
 5. Вашият адрес - адресът или районът имат значение за цената на застраховката. Статистиките сочат, че определени райони, квартали или пощенски кодове са свързани с по-голяма престъпност от други. Следователно, вашият адрес ще повлияе на цената на застраховката.
 6. Размери и специфични особености на къщата (големина, покрив, покритие на стените и други) - размерите и специфичните особености също имат значение за цената на вашата застраховка. Естествено, колкото по-голяма е къщата, толкова повече имущество трябва да застраховате. Цената на вашата къща варира също заради материалите, използвани за покрива и покритието на стените.
 7. Домашни приспособления (аларма, плувен басейн, ограда и други) -  аларми и огради намаляват цената на вашата застраховка имот, докато плувен басейн или джакузи ще я повишат.
 8. Кучета - вярвате или не, някои компании няма да ви застраховат, ако притежавате високо рискова порода куче. Често питбул, доберман, пинчър, и ротвайлер се считат за високо рискови.
 9. Покритие на вашите лични вещи - вещи като DVD, мебели, дрехи и бижута са покрити от вашата застраховка имот. Размерът на покритието, което изберете за личните вещи ще повиши или намали цената на застраховката.
 10. Покритие за гражданска отговорност - размерът на вашето покритие за гражданска отговорност също ще повлияе на цената на застраховката. Повече покритие ще означава по-висока цена, а по-малко – по-ниска цена.
 11. “Deductible” - колкото по-висока е сумата за “deductible”, толкова по-ниска ще е цената на застраховката. Обратното също е в сила.
 12. Намаления - много компании предлагат различни намаления, които влияят на цената на застраховката.

За авто застраховка:

 1. Закупени покрития - цената на вашата застраховка зависи от покритията, които решите да закупите.
 2. Модел на автомобила - преценете вашите авто-застрахователни нужди, когато купувате или продавате автомобил. Колкото по-скъп е автомобилът, толкова по-висока ще бъде застраховката.
 3. Район, в който шофирате - шофьорите в големите градове плащат повече за застраховка от тези в селата и провинцията, тъй като вандализмът, кражбите и инцидентите са много повече в големите градове.
 4. Колко карате - хора, които ползват автомобилите си за бизнес или шофират дълги разстояния до работа, плащат повече за застраховка от тези, които шофират по-малко.
 5. Вашата възраст, пол и семейно положение - процентът на инцидентите е много по-висок сред шофьори под 25 годишна възраст, особено млади мъже и ергени.
 6. Вашето шофьорско досие - шофьори, които причиняват инциденти, плащат за застраховка повече от тези, които не са имали инцидент няколко години.
 7. Липса на застраховка или изтекла застраховка - ако никога не сте имали застраховка, най-вероятно ще платите повече при закупване на такава. Ако позволите срокът на застраховката да изтече и не я подновите навреме, също ще платите повече, когато се опитате да я възстановите.
 8. “Deductible” - колкото по-висока е сумата за “deductible”, толкова по-ниска ще е цената на вашата застраховка. Обратното също е в сила.
 9. Намаления - много компании предлагат различни намаления, които влияят на цената на застраховката.

Деян Кожухаров, AIS, AAI, ARM
Е-mail: deyan@kozhuharovagency.com
Телефон: 269-441-5158 или безплатен номер 877-205-0051.
Работното време от понеделник до петък от 8:00 до 5:00 следобед

телевизия

$19.95 на месец $29.95 на месец $35.95 на месец
Канал 1, Фен Тв, 7 Дни. 11 Български Тв канала 17 Български тв канала и още нещо

 Ще дочакаме ли публичен транспорт в Мичиган?

Знаете ли, че... ние, жителите на Мetro Detroit, харчим повече от $20 милиарда на година само за това, че използваме лична траспортна система, т.е. караме автомобилите си. Според SEMCOG (Southeast Michigan Council of Governments), населението на Macomb, Wayne и Oakland, което е 3.5 милиона, изминава 39.6 милиарда мили на година. Според IRS, средната стойност за разход на миля е $0.585, която влючва бензин, изплащане на колите, обезценаването им, застраховки, регистрации, гуми, ремонт и др. Така, тези 39.6 милиарда мили струват $23 милиарда.
Имали шанс това да се промени? ТRU (Transportation Riders United) e неправителствена организация, която се занимава с транспортния достъп и придвижване в югоизточен Мичиган. Много усилия се полагат за изграждането на публичен транспорт в Детройт и околността. Проектите вкючват няколко нови бързи транзитни линии. Осъществяването им обаче е дълъг и сложен процес, който изисква съдействието на анализатори, проектанти, инженери, дизайнери, спонсори и други.
Първият проект е бърз пътнически влак, който ще свързва Detroit-Dearborn-Metro Airport-Ypsilanti-Ann Arbor. Влакът ще пътува по същите жп линии, които фирмата Amtrak ползва между Pontiac, Detroit и Chicago. Очаква се той да свързва пътниците с работните им места, университети, болници, спортни стадиони, театри и други важни дестинации по маршрута. Този проект се ръководи от SEMCOG (Southeast Michigan Council of Governments). Финасирането ще бъде от различни градски, федерални и други източници. От SEMCOG твърдят, че линията ще започне да функционира до края на 2010.
Вторият проект се нарича Detroit Transit/ Woodward жп линия. Той предвижда жп линия по продължението на Woodward Avenue. Консултанти от Отдела по транспорта в Детройт са анализирали редица възможни коридори въз основа на гъстота на населението, брой на роботните места, потенциални пътници, разходи и други фактори. Обсъждани са били коридорите Woodward, Gratiot, Michigan Avenue. През март тази година бе обявено, че най-добър избор е да се започне с линия по Woodward Avenue. Първоначалните оценки за разходите по предложения маршрут от осем мили са около $372 милиона. Федерални фондове ще покрият 50%-60% от разходите, а останалите ще бъдат финансирани от щатски, локални и други източници. Предполага се, че линията ще бъде открита през 2013.
Съществува още една идея за Woodward Avenue - жп линия, която ще тръгва от Hart Plaza в Детройт и ще достига до Grand Blvd/ New Center. Осъществяването й ще струва $103 милиона и ще бъде изцяло спонсорирана от местни бизнес организации и институции, които ще се възползват от правата си върху спирките и евентуалното поскъпване на имотите в тези региони. При условие, че не се нуждае от федерално спонсориране очаква се тя да започне да функционира през 2011. Ръководителите на двата проекта за Woodward Avenue обмислят вариантите, за да ги координират.
Има план за изграждането на жп линия от Ann Arbor до Howell. Тя значително би облекчила трафика по US-23. Влакът се нарича Wally и ще пътува първоначално по време на пиковите часове. За да проследите развитието на тези проекти можете да проверите www.detroittransit.org.

Статията изготви Севи Хърлева, Utica

Инвентарна книга на спомените

Да отидеш до телевизора и да го включиш от копчето на стабилизатора.
Да поставиш игличката на грамофона точно там, където започва новото парче.
Да си оставиш ключа под изтривалката, когато излизаш.
Да пишеш писма на руско другарче.
Да идеш на градска баня.
Да носиш лентите във фотото, за да ти ги проявят и после да чакаш да си вземеш снимките, за да ги видиш за пръв път.
Да позвъниш на съседката в неделя сутрин с молба да ти услужи с чаша захар, понеже магазинът не работи, а после в знак на благодарност да й занесеш 3-4 парчета кекс.
Да си оплетеш блуза по образец от списание Бурда.
Да бързаш да се прибереш, защото ще ти "звъннат".
Да вариш прясното мляко след като го купиш, защото ще вкисне.
Да отключваш с ключа, както ти е на врата.
"На ти две лукчета, че нямам да ти върна."
Да се качиш в асансьора, да дръпнеш решетката и след това да пуснеш монетка 1 стотинка, за да тръгне.
Да сложиш индиго между два листа и да напишеш доклад по биология в 2 екземпляра.
Да влезеш в детската градина и да видиш всичките деца облечени в сини или червени престилки и шорти под тях, на ситни или едри квадратчета, тип "голям пипит".
Да пушиш в самолет.
Да пиеш кафе смляно лично от теб с ръчна кафемелачка.
Да се вълнуваш, когато "пуснат" нещо в магазина.
Да имаш да пишеш домашно и да отидеш в читалнята да търсиш материали.
Да свириш от балкона на детето да се прибира за вечеря, а не защото е тъмно или страшно.
Да си купуваш плочи с музика.
Да сменяш ремъка на касетофона.
Да бъркаш нескафе със захар и лъжичка докато направи пяна, за да стане фрапе.
Да звъниш на вратата на някоя бабичка и да тичаш да се скриеш.
Да си дадеш чорапогащника на 'ловим бримки'.
Да си вариш домашна кола-маска.
Да хвърляш яйца от балкона върху неприятелите си.
Да гледаш на черно-бял телевизор "Студио Х" всяка събота, след 23.30 часа.
Да скачаш на ластик на улицата пред блока.
Да участваш в Ленински съботник.
Да гледаш в неделя сутрин "Бързи, смели, сръчни".
Да познаваш мириса на "Кореком".
Да цъкаш пред величието на новия Москвич.
Да се съберете родата на копане или бране на царевица или грозде.
Да печеш чушки на чушкопек на терасата и да се питате с приятелката ти от 2 етаж коя колко има още да пече.
Най-големият магазин, който си виждал да са Централните хали.
Да разлистваш Некерман и да му се взираш с влажни очи.
Да си правиш захарна вода за косата, вместо гел.
Да се подредите всички от семейството за банани на Нова Година и да се правите, че не се познавате.
Да си шиеш разни дрехи, когато те поканят на сватба, банкет или друго събитие, за да си по-модерен.
Да си боядисваш дъвката в зелено с магданоз.
Да се състезаваш с другарчетата за най-бърза подредба на кубчето на Рубик.
Да събираш лайка, мащерка, други билки и кестени за чавдарско поръчение през лятото.
Да те гледат кисели продавачки, а ти да се отнасяш с тях като с богини.
Да имаш уокмен и за да не му се изхабят батериите, да въртиш касетата на молив.
Да си мечтаеш за "ходеща кукла" от СССР.
Да отидеш на истинско изпращане на войник.
Да чакаш с нетърпение Дядо Мраз на Нова година, да се чудиш какво ще ти донесе и още преди да е дошъл, да откриеш подаръка в гардероба прилежно скрит из дрехите.
Да се возиш в автобуса с билетче от 6 стотинки.
Да купуваш бира и да вдигаш всяка бутилка, за да провериш дали няма утайка, като избираш само зелени или само кафяви бутилки.
Да носиш пръстенчета, направени от обвиката на бонбони Лакта.
Да си опечеш филийка на печка с дърва или на котлонa.
Да увиваш чужда книга, взета назаем, с вестникарска хартия, за да не се повреди.
Да влезеш в супера, а там да има само сол и оцет.
Да стоите до тъмно с децата навън и да си разказвате страшни истории за извънземни. След това се изпращате взаимно, защото си умирате от страх.
Да звъниш на телефон 177, предшественик на чатрумовете. Включваш се в конферентен разговор с още n на брой хора, ако някой ти допадне - разменяте си телефоните и си звъните.
Да заминеш на море с руло тоалетна хартия в багажа.
Всеки възрастен, познат или не, да може да ти плесне един зад врата или да ти издърпа ухото, ако си направил нещо нередно, а майка ти не само няма да се възмути, че някой е пипнал безценното й чадо, което се
държи като диване, ами и ще им благодари и после сама ще ти плесне един зад врата и ще ти издърпа ушите…
Да си купиш половинка хляб за 15 ст.
Преди филмите да има преглед със сериозен чичко, който да ти обясни какво ще видиш и как трябва да го разбереш.
Да ядеш луканка по празници.
Да си носиш стотинките в кожено портмоненце на врата.
Да си прибираш ключа на връв под блузата, за да не ти го снимат от самолет и после да влязат у вас.
Да слушаш всеки следобед нивото на река Дунав в сантиметри.
Да нямаш видео, да слушаш филма, преразказан от приятел, който го е чул от приятел, а после да го преразкажеш толкова подробно и цветно на друг, все едно си го видял сам.
Да идеш в чужбина точно след падането на режима и всичко, което да можеш да напишеш в картичката до близките да е 'Тук магазините са пълни!', от което майка ти да умре от срам.
Да има само два канала на телевизията: Първа програма - работи от сутринта до 12, завършва с химна; Втора програма - работи от 5 следобяд до 9-10 вечерта.
Да си "дежурен" до вратата на класната стая и да викаш "Клас стани! Клас мирно!"
Да си простират съседите от първите етажи прането на онези простори, дето бяха поставени пред всеки блок.
Да си купиш еспадрили и да им слагаш подметки при обущаря.
Да се прибереш вечер и ако вашите ги няма, да тръгнеш да си търсиш в съседите, ако не ги намериш, да ги изчакаш у тях.

Информацията изпрати Даниела Дончева, Rochester

Можете да коментирате статиите от вестника на нашия форум тук.

Броя подготвиха: Даниела и Велеслав Начеви
Редактор: Димитрина Колева

www.BulgariansinDetroit.com, e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Вестникът на българите в Детройт се издава благодарение на доброволния труд на екипа, подготвил броя и се финансира от реклами. Благодарим за финансовото съдействие на:

Мати Болгария


Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128.
e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Фирма "Биляна" (248) 939 0401 - Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес: info@bulgariansindetroit.com