Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 9, 2008

If you can't read the newsletter or can't view all included pictures
view it online here: www.BulgariansinDetroit.com.

Училищният звънец призова децата в класните стаи

Да си първокласник - то не е шега.
Колко много грижи имам аз сега!
По часовник ставам – времето следя,
Мирно на чина си трябва да седя...
Пиша, пиша букви и чета на глас,
И разказвам ясно, и внимавам в час...
Много, много грижи имам аз сега.
Да си първокласник – то не е шега!

Сихотворение от Калина Малина

(на снимката Дарина Малинова, 6 г., Warren)

Дарина Малинова
Плодородие

Септември е месецът на плодородието, на ябълките, крушите, гроздето и зеленчуците.
На 14 септември - Кръстовден, започва гроздоберът. Ето каква реколта са отгледали Данчо и Наси Генчеви от Hazel Park, MI. Славата на домашното вино, което се прави в този дом се носи от уста на уста, а който го опита нека се сети за тази песен от Павел баня:


"Който черпи пак да черпи,
Господ здраве да му дава, хей. "

Ако пък нямате лозници с грозде, можете да си купите бутилки с българско вино от магазин "Киев-София" в Wixom. Асортиментът включва Памид, Димят, Сливенска перла, и Евмопия .

Семинар на теми: Застраховката в Америка и
Важността от нотариална заверка на документи

Организиран от: Деян Кожухаров, застрахователен агент и Пламен Ковачев, нотариус

Събота, 27 Септември, 2008
от 4:00 pm до 5:30 pm
В Градската Библиотека в Трой

Заповядайте и се пригответе с въпроси!

Адрес:
Troy Public Library,
510 W. Big Beaver Rd,
Troy, MI 48084.


Кликни тук за карта до мястото.

Семинарът ще започне с представяне на Деян Кожухаров и Пламен Ковачев, последвано от кратки презентации по темите. След това организаторите ще отговорят на въпроси на присъстващите в залата.
Пламен ще бъде на ваше разположение и ще завери безплатно необходимите ви документи. Носете си шофьорска книжка или паспорт (американски или български).
Деян може да ви предложи безплатна застрахователна оценка за вашия дом или автомобил. За тази услуга е необходимо да донесете документите за текущата ви застраховка.
Ще се предлагат безалкохолни напитки, кафе и чипс. Целия текст на обявата.

Българските деца участват в етническия фестивал с “Дядо и ряпа”

Децата от Школата за български език, традиции и изкуство, бяха поканени да участват в етнофестивал. Той се организира от православната църква “ Св. Климент Охридски” за четвърти път.
Малките актъори представиха спектакъл по българската народна приказка “ Дядо и ряпа” и изпяха песента “Мила моя, мамо”.
Те бяха посрещнати със стрък здравец от попадия Себастияна /съпруга на поп Славчо/, която специално за случая облече дарената от свекърва й българска носия.
.

Поради силния интерес, възпитаниците на Школата, имаха две представления – в зала, пред възрастни зрители и на открито, пред деца.
В ролята на Дядото се превъплати Кристиян Асенов. Бабата  интерпретира Даниел Митрои. Внучето, в изпълнение на  Яна Томсън, спечели симпатиите на зрителите. Кучето бе успешно пресъздадено от Георги Лалев. Котето бе сладко изпълнено от Дария-Бояна Димитрова. Мишлето изигра Калина Томсън. Ролята на Кравата бе поверена на Бен Камберов. Прасенцето оживя, благодарение на Стефан Митрои. С образа на Жабката отлично се справи Ени Бузгьов. И най-малката учасничка в спектакъла, бе две годишната Кристина Асенова, която “изигра” Калинката. А цялата приказка артистично поднесе на английски език Вики Митрои, която изпълни ролята на Разказвача.
Фотограф на представлението бе Севие Хърлева. А костюмите бяха дело на Диана Чолакова и Сева Скот.
С веселие, глъчка, подаръци и няколко часа игри с приятели, бяха наградени децата - участници във фестивала. А техните родители опитаха вкусната скара и македонска бира, предложена им от организаторите на фестивала.

Диана Чолакова

Рамазан
На 1-ви септември, мюсюлманите по целия свят посрещнаха с вълнение началото на най-свещения месец на годината. По време на Рамазан, деветия месец от ислямския календар, вярващите от всички континенти се обединяват и се отдават на пости и духовно извисяване.
За Рамазана не се знае много. Смятам, че малко повече информация за традициите свързани с Рамазана ще ви помогне по-добре да разбирате колеги и приятели. Всички знаем, че умението ни да приемаме различията по между ни и да търсим общи интереси е ключа към нашето успешно социално общуване.
Броят на мюсюлманите по света надвишава 1 милиард, от които 8 милиона живеят в Северна Америка. Повечето от тях спазват пълен пост (никаква вода или храна) между изгрев и залез слънце по време на месец Рамазан. Причината за това не е да отслабнат или поради някаква друга медицинска препоръка, а защото така е заповядано в Корана, който гласи, “О, вярващи, предписано ви е говеенето, както бе предписано и за онези преди вас (евреи и християни), за да се побоите”(2:183). Деца под 12 години, болни, пътуващи, кърмачки и жени в цикъл са освободени от задължението да постят.
рамадан

Рамазана е много повече от това да не се яде и пие. Той е време за пречистване на душата, концентриране върху Бога и извършване на саможертви. Трябва да се сдобрим с хората, които са ни наранили, да се сплотим в семействата и приятелите си и да се откажем от лоши навици - като цяло да пречистим живота си, мислите и чувствата си. Рамазанът не е просто физически, а по-скоро е цялостно обвързване на човешкото тяло и душа.

По време на Рамазана, всяка част от тялото ни трябва да се въздържа по определен начин. Езикът ни трябва да се въздържа от злословене и клюки, очите – от гледане на непозволени неща, ушите - от слушане на лоши думи или празни приказки, краката ни – от ходене на покварени места. Ръцете ни не трябва да посягат на нищо, което не ни принадлежи. Изисква се също да се въздържаме от секс и  пушене през деня от изгрев до залез.
Много хора сигурно се питат защо правим това и какви са предимствата на говеенето. Всяка една Божа заповед не подлежи на оспорване. Даже не си и задаваме този въпрос. Предимства има и те са явни.

  1. Постенето калява волята и засилва чувството на самоконтрол, което имаме върху себе си.
  2. Когато постиш и си гладен, разбираш как се чувстват бедните, които нямат какво да ядат. Не случайно народът е казал „Ситият на гладния не вярва”. Започваш да цениш и малките неща, които притежаваш, а не си и забелязвал, защото животът ти предлага голямо изобилие. По този начин се засилва чувството за духовен мир и щастие.
  3. Говеенето влияе благоприятно на здравето ни. Много изследвания са направени за това. За разлика от други диети, Рамазана не води до недохранване или недостатъчен прием на калории след като няма ограничения за вида храна и количеството, която можем да приемаме преди започване на постите и след залез.

От моя личен опит знам, че в рамките на първите няколко дена тялото ми свиква на новия режим на хранене и не чувствам глад през целия ден. Работя нормално, мисленето ми се избистря. Отделям повече време за молитви и се чувствам духовно и физически пречистена - чувство, което си заслужава да изпиташ.
Севие Хърлева
По материали от www.islam.about.com

КИСЕЛО МЛЯКО ОТ БЪЛГАРСКА РОЗА ТРЪГВА КЪМ ЯПОНИЯ

       Българска фирма – производител на млечни продукти ще дарява на японците еликсир за младост и здраве. През изминалите няколко месеца, мнозина български и чуждестранни медии отразиха новината, че българска компания е избрана от Страната на изгряващото слънце да произвежда кисело мляко с листа от рози. Според проф. Недко Недков, директор на Института по розата в Казанлък, новият продукт ще бъде хит в азиатската държава, където хората издигат в култ природносъобразните продукти. Всъщност българската роза е отдавна популярна в японската култура чрез продаваните там пчелен мед, желета и конфитюри с примеси на роза, както и с многобройните козметични продукти с розови екстракти. Сред най-популярните от тях са масажните масла и добавките за вана, които прогонват стреса.
      Новият продукт, който все още е в процес на разработване, ще бъде на основата на традиционното кисело мляко с примеси на листа от маслодайна роза. По време на приготвянето в сместа ще се прибавят нарязани на около 2 мм сушени цветчета от рози. След това сместа “узрява”, пакетира се и потегля към Япония. Част от готовата продукция ще поеме и през Атлантика, тъй като в САЩ също имало интерес към продукта.
Според проф. Недков, част от продукцията ще се предлага и на българския пазар. Цената на кофичка розово мляко ще бъде около 1 – 1.10 лв., а името на българската фирма, която ще произвежда новият продукт все още се пази в тайна. В момента тече производството на пробните серии от млечния еликсир, а готовият продукт се очаква на пазара до месец – два.
       Розата, която ще бъде използвана за направата на млякото, е виреещата само в България Roza Damacena. Отглежданото в Казанлъшката долина цвете дава розово масло с точно 200 химически елемента и органични съединения. Това богатство на елементи се дължи на специфичния климат между Стара планина и Средна гора. По време на цъфтенето се редуват горещи дни и студени нощи, а това създава стрес у растението. За да се защити от променливият дневен климат, то овлажнява листата си със собствено растително масло. Колкото по на север се отглеждат розите, толкова броят на химичните елементи в тях е по-богат.
Маслото, извличано от Roza Damacena, е много търсена и полезна фармацевтична съставка. От няколко години в Германия например то е в основата на разработването на лекарства срещу алергии, като особено популярни са някои кремове срещу отоци по лицето. Маслодайната роза помага и при лечението и профилактиката на болести засягащи стомашно-чревния тракт. А открай време в туберкулозните болници по света се използват изсушени розови листа, които имат антибактериално действие.
      Розовото масло успява да разгради камъни в бъбреците и жлъчката. Класическата рецепта е капка розово масло сутрин на гладен стомах. Според проф. Недков обаче по-достъпният вариант е използването на розова вода, която желаещите могат да си набавят директно от дестилериите по време на розоваренето. Прясната розова вода се отличава с остър специфичен вкус и се пие по една лъжица сутрин на гладно, а ефектът от разграждането на камъните може да се усети най-рано след около месец. Друг популярен начин за прием на розово масло е чрез различни видове чай, които предлагат различна концентрация на сушени розови листа.
Според редица изследвания, розовият аромат действа и като антидепресант. Проучвания показват, че когато човек вдишва аромата на розовото масло, премахва признаците на стрес в тялото си. Десетина вдишвания на розовото масло вечер преди лягане гарантират спокоен и продължителен сън. Според проф. Недков, който редовно изпробва съвета за здрав сън, едно мускалче от розово масло на цена от 48 лв. е достатъчно за вдишвания през цялата година.
       В Япония отдавна са продават капсули с капка масло от Roza Damacena, което се използва за повишаване на общия жизнен тонус. Първоосновата им е произвежданото преди повече от четвърт век у нас лекарство “Жирозитал”, наричано от мнозина еликсир на младостта. С него се лекували хора от високите етажи на властта, както и мнозина чужди ръководители.

Информацията подготви Анелия Петрова

Заедно да спасим един живот
Вярвате ли в чудеса? Някога през живота, случвало ли ви се е чудо?
Запазили ли сте човешкото в себе си?
Не, това не са въпроси от теста дали искате в близките 24 часа да ви се случи нещо хубаво. Това са въпроси, които от време на време е добре да си задаваме, за да не забравяме, че трябва по-често да сме добри, вярвящи и човечни. Историята, която ще прочетете по-долу, може би ще ви накара да събудите добрия човек в себе си. И дай Боже, това да стане, за да спасим заедно един живот.

Мястото на събитието е Сент Луиз, САЩ.
Време – 20 юли 2008 г.
Героите са българи.
Сюжетът е драматичен.
Финалът е трагичен.

За 42 годишната Ива Шотекофф, убита с тежък предмет /от полицията предполагат, че е чук/ от собствения си съпруг, краят е ясен.
34 годишната Ивета Маринова  /убита по същия начин, от същия човек/ става случайна жертва, тъй като е била съдружничка в бизнеса на убитата Ива.
34 годишният Владимир Маринов /съпруг на Ивета/, нищо не подозирал и си спял безобидно в леглото, преди да отиде вечерна смяна в печатницата, където работел. Убиецът влязъл в дома му и го ударил със същия тежък предмет. След като извършил 3 убийства /все още не са ясни мотивите за тях/, при опит да бъде заловен от полицията, престъпникът сам сложил край на живота си, този път не с чук, а с пистолет.
От всички жертви, само Владимир / или, както приятелите му го наричат, Вова/ дава  някакви признаци на живот и е откаран в болница. Лекарите поддържат живота му с апаратури, без да са оптимисти.
След 2 седмици в кома, медицинският персонал предлага да бъде спряно изкуственото поддържане на живота на Вова. Той няма живи родители, но роднините му в България,  решават да не бъде изключвана апаратурата. Докато дойде първата му братовчедка от България, която ще се грижи за него, близки колеги и приятели на Вова, седят до леглото и му говори, с надежда, че ще ги чуе, и ще отвори очи. И чудото става!

Владимир Маринов

на снимката Владимир Маринов


След комата, продължила 2 седмици, с почти разбит череп, Вовата оживява. Всички, в Сент Луиз, говорят с удивление за станалото чудо. Докторите са изумени от случилото се и от бързото възстановяване на пациента. Медиите в града не спират да коментират жестокото престъпление и последвалото го възкресение.
Едни търсят обяснение чрез Господа, други, в силата на човешкия дух.
Сега, в момента, Вова се възстановява. Успява да движи крайниците си. Може да пише първата буква от името си. Разбира какво му говорят на английски, и на български, но все още не може да говори. Той не знае какво се е случило с него. Не знае, че съпругата му е убита. Само, когато му дават огледало, за да се погледне, една сълза бавно се стича по единственото му оцеляло дясно око. Изпитанието пред него сега предстои. Необходими са грижи, силна воля, здрава психика и много пари. Грижите за него ще поеме единствената му роднина, първа братовчедка, дошла по спешност от България, както медицински лица и приятели. Но ще трябват много средства за рехабилитация, за да може Вова да се върне към нормален живот. За волята и психиката, трябват усилия от негова страна и от близките му хора. Но нищо от това, не може да бъде направено без средства. 
Затова, ако можете и искате – помогнете на Вова да продължи да живее!
Чековете може да изпращате на адреса на българската църква в Сент Луиз:
Holy Trinity BEO Church Benefit Fund
Bank of Edwardsville
P.O. Box  899
Edwardsville, IL 62025

Много е важно, на мястото “memo” в чека, да бъде написано “For Vladimir Marinov”.
Бог да ви благослови и да пази вас, и близките ви!
Диана Чолакова

Ефектни начини да намалите цената на застраховка Имот

Цената на застраховка Имот може да варира с няколко стотин долара в зависимост от компанията, от която я закупите. Затова реших да споделя няколко ефектни начина за спестяване на пари.
1. Потърсете информация за различни застрахователни компании преди да закупите застраховката
Проверете потребителските наръчници, различни застрахователни агенти и различни компании. Също можете да намерите добра информация в Жълтите Страници, щатския застрахователен отдел и Националната Асоциация на Застрахователната Комисия (www.naic.com).
Когато пазарувате за застраховка не трябва да сравнявате само цените, които компаниите ви предлагат. Трябва да разгледате потребителските оплаквания към всяка една компания. Вижте какво обслужване предлагат различните компании. Доста често най-евтината застраховка не е най-добрата застраховка! Застрахователната компания, която изберете трябва да предлага разумна цена и трябва да доставя качествени продукт и обслужване.
Също проверете финансовата стабилност на компаниите, които разглеждате. Информация можете да намерите в www.ambest.com и www.standardandpoors.com. Когато намалите листа с компаниите до три, подадете молби за застраховка с тях.
Като независим застрахователен агент, аз правя това проучване за вас и мога да ви предложа различни цени с някои от най-добрите компании, които агенцията ми представя.
2. Увеличете размера на парите, които трябва да платите за загуба преди застрахователната компания да започне плащане (deductible)
"Deductible" са парите, които вие плащате преди застраховката да започне да плаща за загубата. Много от компаниите днес изискват стандартно "deductible" от $500. Ако "deductible" е увеличено до $1,000 вие можете да спестите до 25% от цената на вашата застраховка. Ако живеете в безопасен район, това увеличение на "deductible" ще се изплати бързо.
3. Не обърквайте пазарната цена на имота с цената за построяване на имота
Когато закупите дом, вие плащате пазарната цена на този имот. Много хора си мислят, че пазарната цена е сумата, за която трябва да застраховат имота си. Това е грешна преценка! Когато купувате застраховка Имот, трябва да наемете някой да оцени дома ви и колко ще струва да се построи отново ако изгори изцяло. Сумата за построяване е сумата, за която трябва да застраховате дома си. Днес, повечето застрахователни компании наемат оценяващата компания и ви освобождават от това задължение. Но вие не забравяйте да попитате!
Обща грешка също е да се добавя цената на земята, на която дома е построен. Застраховайте дома си, а не земята под него.
4. Закупете вашите авто и имот застраховки от една застрахователна компания
Почти всички компании ще ви дадат намаление ако закупите авто и имот застраховки чрез тях. Тези намаления могат да варират между 5% и 15%. Проверете дали цената на двете застаховки чрез една компания е наистина по-ниска от цената ако ги закупите поотделно. Цените на някои компании са толкова високи, че дори и да ви дадат намаление, вие ще плащате висока сума за застраховка. С този коментар се връщаме към факта, че трябва да изберете компанията си много внимателно.
5. Подобрете състоянието на вашият имот
Питайте вашият агент какво бихте могли да поправите във вашия дом, за да намалите цената на вашата застраховка. В повечето случаи добавка на капаци за прозорците, подсилване на покрива или обновяване на отоплителната система, кабелите и тръбите в по-старите домове, може да намали цената на вашата застраховка.
6. Подобрете вашите алармени системи
Добавете и/или подобрете алармата за дим и електронната аларма на дома си. Почти всички компании дават около 5% намаление за наличието на всяка една от тях.
7. Питайте за намаления и премии
Всички застрахователни компании дават пакет от намаления по различни критерии. Различините компании дават различни намаления за различните щати. Много от компаниите дават намаления за пенсионери.
8. Поддържайте добро кредитно досие
Установяване и поддържане на отлично кредитно досие може да намали цената на вашата застраховка. Застрахователните компании използват кредитните досиета, за да уточнят цените, които предлагат. В повечето щати, компаниите трябва да уведомят техните клиенти ако повишат цените заради кредитните досиета на клиентите. Добре е да плащате сметките си на време, не теглете заеми, от които нямате нужда и се опитвайте да поддържате кредитните си карти изплатени.
9. Стойте с една застрахователна компания за дълго време
Ако сте застрахован с една компания за дълго време можете да получите специално намаление за лоялен клиент. Някои компании дават около 5% намаление ако сте с тях между 3 и 5 години, а други дават около 10% намаление ако сте с тях над 6 години. Сравнявайте вашата цена с тази от други компании,  защото те може да са по-евтини дори и без намаленията.
10. Сравнете лимита на вашата застраховка със стойността на вашето имущество поне веднъж годишно
Естествено е, че бихте искали вашата застраховка да има лимит, който отговаря най-малко на стойността на вашето имущество. Но ако вашият пет годишен 50" телевизор не струва $4,000 вече, няма смисъл да плащате за застраховка, която покрива телевизора за $4,000.
11. Когато закупувате дом, обмислете каква ще е цената на застраховката
Когато закупувате дом, опитайте се да го намерите близо до пожарен кран и в район с професионална пожарна. Това ще намали цената на застраховката ви. Ако тръбите, кабелите и отоплителната система са обновени в последните 10 години, застраховката ви също ще е по-евтина. Материалът, от който домът е построен също има влияние върху цената. По този начин бихте могли да си спестите около 5% от цената за застраховката.
12. Откажете пушенето
Почти всички компании дават намаления ако никой в дома не пуши! Причината е, че повече от 23,000 жилищни пожара в Америка се дължат на инциденти при пушене.
13. Питайте за групови намаления
Ако сте член на различни асоциации, най-вероятно ще можете да получите групово намаление. Много асоциации и организации договарят групови намаления за техните членове. Някои компании дават намаление ако сте завършили колеж в Америка.
14. Плащайте вашата застраховка по електронен път
Много от компаниите таксуват за получени по пощата чекове за сметки. Платете вашата застраховка по електронен път или с кредитна карта, но бъдете внимателни и плащайте кредитната си карта навреме, за да поддържате добро кредитно досие.

Деян Кожухаров, AIS, AAI, ARM

Е-mail: deyan@kozhuharovagency.com
Телефон: 269-441-5158 или безплатен номер 877-205-0051.
Работното време от понеделник до петък от 8:00 до 5:00 следобед.

Броя подготвиха:
Даниела и Велеслав Начеви
www.BulgariansinDetroit.com, e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Вестникът на българите в Детройт се издава благодарение на доброволния труд на екипа, подготвил броя и се финансира от реклами. Благодарим за финансовото съдействие на:

Мати Болгария


Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128.
e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Фирма "Биляна" (248) 939 0401 - Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес: info@bulgariansindetroit.com