Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 5, 2008

If you can't read the newsletter or can't view all included pictures
view it online at www.BulgariansinDetroit.com.

Цъфнала ябълка

Иде весел май

Сини, сини небеса!
Бели, бели дървеса!
И от китните им клони
цвят се рони, рони, рони.
Бръмнали пчели навън
над разцъфналия трън.
Славей глас извил в гората.
Със тревите и цветята,
вятърът засмян играй.
Иде, иде весел май!

Ран Босилек

           Месец май е може би най-хубавият пролетен месец. В първия му ден е Международният ден на труда. Следват българските празници Гергьовден (6 май), Свети Константин и Елена (21 май) и Свети свети Кирил и Методий (11 май). Празнуването на Гергьовден има някои задължителни правила. На трапезата трябва да има агнешко месо и гергьовденски краваи. Характерни са и гергьовските люлки, окачени на зелено дърво за здраве. В България 24 май е национален празник - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. По този повод в Детройт ще има събиране, за което можете да прочетете на страниците на уеб сайта. Моля заявете вашето участие тук. Регистрация. 
           1-ви май 2006 е рожденната дата на уеб сайта www.BulgariansinDetroit.com. От тогава посещенията на страниците са над 20,000. Дизайнът и качеството се подобряват благодарение на работата на Велеслав Начев. Ето и последни мнения получени по е-мейла info@bulgariansinDetroit.com:

"...Поздравления за непрекъснатото усъвършенстване на уеб сайта. Браво!"
„Вили, сега отварям страницата и много  приятно съм изненадана от рекламата за концерта, поднесена и представена по интересен и различен начин ...Много ми харесва! Поздравления!”
„Знам, че отнема доста време да се занимаваш с уеб страниците, но все пак е станало страхотно. Благодаря ти!”

Сайтът и вестникът постепенно стават източник за информация на събитията от региона, каквато е тяхната основна цел. Увеличават се хората, които използват рубриката „Безплатни обяви”, за да публикуват съобщение. Увеличава се и съдържанието на вестника. Благодарим на: Анелия Петрова, Нели Асенова, Диана Чолакова, Гинка Егова, на нашия фотограф Станислава Малинова, както и всички други, които ни изпратиха полезна информация. Специални благодарности и на нашите спонсори и рекламодатели, който подкрепиха сайта.

Школа за български език, традиции и изкуство

С “Многоя лета” и с хляб и сол бяха “захранени” първите българчета

          Школата за български език, традиции и изкуство, отвори врати на 13 април т.г. Залата на православния храм “ Св. Кл. Охридски” не можа да побере желаещите деца и родители, искащи да учат езика и обичаите на дедите си. Под звуците на “Многоя лета”, в изпълнение на Борис Христов, гостите бяха “захранени” с парче пита и шарена сол, поднесени от облечената в българска носия Виолета Йорданова. Традиционната погача, украсена с буквите “А”, “Б”, “В“, бе изработена с много майсторлък и мерак от баба Митра Начева.  
Диана Чолакова – ръководител на Школата, приветства с “добре дошли” малки и големи и разясни план-програмата, по която Школата ще работи. В рамките на 1 ч. и половина /астрономически/, децата ще се забавляват и ще учат: буквите в часа по “Родна реч”. Стартът бе сложен с буквичката “А” – написана на дъската и изпята от децата в специална песен.
        Урокът по “Роден край” запозна, жадните за знание българчета, с картата на България и по-големите градове в нея. Дори и най-малките на 2 и 3 г. дечица научиха кои са цветовете на българското знаме и изпяха песента “Знамето ни е трицветно”. “Синът ми и досега разказва на всички в къщи защо бялото, зеленото и червеното са цветовете на нашето знаме и какво символизират те” – разказва с възторг Вики Митрои, майка на 4 г. Стефан.
        27-те момиченца и момченца на възраст от 2 до 13 г. възраст, станаха прави и слушаха, може би за пръв път в живота си, химна на България. От тогава, като чуе по Националното радио /което слушаме чрез компютър/ химна на България в 24 ч., малката 4 годишна Дария-Бояна, става на крака и вика: “Тихо. Изправете се. Това е химна на България. В Школата ни казаха, че това се слуша прав и с уважение към загиналите за България”.
        По “Фолклор”, децата чуха как според традициите се празнуват Лазаровден, Цветница и Великден, а  в “часа”  по “Пъстър хоровод” люшнаха кръшно хоро.
В “Песен родна” звучаха Великденски детски песнички: “ Чук, чук, яйчице”, “Настъпи Великдена”, “Чувате ли, мили, че камбана бие”.
        Предметът “Труд и творчество”  даде възможност на децата да експериментират различни техники за боядисване на своите яйца.
Първата среща и откриване на Школата за български език, традиции и изкуство, завърши с кукления спектакъл по българската народна приказка “Нощта преди Великден” и с борба с вече боядисаните яйца. Някои отнесоха бораците си в къщи, а други се задоволиха да си ги хапнат с апетит, заедно с бисквитките и сокчетата, които получиха като почерпка.   
        Всяко дете си тръгна и с подарък - книжка със стихчета, странички за оцветяване, обяснения за това как се празнуват празниците около Великден, идеи за боядисване на яйца, рецепти за козунаци и празнична погача. Раздадени бяха и първите странички от “Буквара”, и тетрадките за писане на букви, както и “Празничен календар на българчето” с фолклорните празници за месец април.
И както навсякъде, където се учат нови неща, така и тук, в тази Школа, децата получиха приятна домашна работа, която с помощта на родителите си, трябва да донесат на следващата сбирка, която ще е на 11 май (неделя) от 12 ч. в църквата “Св. Кл. Охридски”.
Диана Чолакова

снимки от школата за  български език С много детски усмивки започна Школата за български език в Детройт. Повечето родители бяха дошли по-рано и запалиха свещичка в църквата. Децата бяха поверени на Диана Чолакова и няколко майки, които останаха да помагат, докато другите се оттеглиха в съседна стая. Свещениците Славчо Панев и Панайот Памуков поздравиха родителите. Тук бяха също Невена и Жорж Михайлов дошли специално за първия ден на Школата.
Фирма Hantz Group с представители Диана Новакова и Joseph Yatouma спонсорираха закупуването на канцеларските материали и почерпката за децата. След това беше разиграна томбула за билети за футболна среща на Detroit Ignition. Победител стана семейство Георгиеви. По-късно Диана успя да намери билети и за други татковци, любители на футболната игра. Искрена благодарност за родителите, които се организираха на място и поднесоха много красиви цветя на Диана Чолакова и Даниела Начева. Всички сме убедени, че има нужда от запазване на българския език и традиции. Нека предадем това, което знаем на нашите деца и дано привържениците да се увеличават!
Даниела Начева
Концерт на Тони Дачева

Уведомяваме любителите на българския поп-фолк и народна музика, че на 24 Май от 20:00 часа ще се състои концерта на легендата на поп-фолка и солистката на оркестър "Кристал"

Тони Дачева

Заедно с нея ще ни гостува и нейният брат клавиристът на оркестър "Кристал" Петър Дачев. Двамата ще изпълняват всякакви музикални желания от огромния си репертоар включващ поп-фолк, поп, народна музика и песни с балканско звучение.

Заповядайте, отпуснете се, насладете се на музика за всички възрасти. Тони и Петър обещават купона да бъде много "горещ" за всички българи от Детройт.

Отвори в отделен прозорец

Очакваме вашите обаждания за резервации на телефон:

248-802-6947 Нели
248-802-3244 Ива

Побързайте местата са ограничени, а интересът е голям.

Билети: За възрастни $30
За деца от 12 до 16 год. $20
За деца под 12 безплатно

Ще има вкусна Българска скара за която трябва да се обадите за заявки до 22 Май.

Меню: Шопска салата $4
Пилешки дробчета по селски $5
Мешана скара $12
Кебапче, Кюфте, Кърначе 1бр $2
Торта Гараш 1 парче $4

Адрес на залата:

321 Union Lake Rd.
White lake, MI, 48386

Българско бебе

Кристина

Кристина Барбов
родена на 28 Април, 2008 2.7 кг, 47 см.

Обещавам да ви плача напевно,
защото мама е музикантка,
и да рисувам по стените графично,
защотото тате е художник.

Ще ви поднасям белите поетично,
че съм от семейство артистично!
Ще си играя с вашите нерви,
но ще ви обичам без резерви!

Обещавам нашия живот да е пъстроцветен натюрморт!

Поздрав за бебето на Петър и Елеонора Барбов
от Бистра Макнева и семейство

Здравни осигуровки

Българските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни в периода от 1 юли 1999 г. до 31 декември 2007 г. и не са ползвали медицинска помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса в рамките на този период, могат да се освободят от задължението да внасят здравни вноски, съобщиха от пресцентъра на НАП. За да направят това, те трябва да подадат декларация в териториалната дирекция на НАП по постоянния си адрес в България. Декларацията може да се прати в НАП и по Интернет, подписана с електронен подпис или по пощата. Към декларацията трябва да се представят и копие от задграничния паспорт, в който са отразени датите на влизане и излизане от страната или удостоверение от съответната областна дирекция на полицията.
Ако тези българи решат да ползват здравни услуги, заплатени от НЗОК в България, ще трябва да възстановят здравноосигурителните си права, като внасят в продължение на 6 месеца здравноосигурителни вноски или заплатят еднократно сума в размер на 12 вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.
Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез
електронната поща на адрес infocenter@nra.bg.
Информацията изпрати: Ани Кръстева

  Как да се пазим от токсините

    Почистващи препарати в дома

Много от продуктите в кухненския шкаф може да съдържат опасни отрови. Такива са например почистващите препарати за печки, плотове, прозорци, полиращи кремове за мебели, спрейове за насекоми. Сред най-често използваните съставки са амоняк, луга, фосфати, пестициди и хлорин, които дразнят кожата, очите и лигавицата, могат да предизвикат подпухване и подуване. Когато чистите, използвайте ръкавици и отваряйте най-близкия прозорец. Не смесвайте два различни препарата. Ако единия съдържа амоняк, а другия хлорин, при взаимодействието на съставките им се отделя отровен газ. Когато е възможно, ползвайте натурални продукти като оцет например.

Плесени

Сами по себе си, плесените не са отровни, но могат да отделят токсини, причиняващи неразположения като затруднено дишане, хрипане и обриви. Оплакванията обикновено изчезват при напускане на засегнатото помещение. Плесените се настаняват обикновено по стени и мазилки, мебели и килими в зле проветрени и влажни помещения. Ако забележите подозрителни петна, проверете вентилацията в дома ви, особено в банята и в северните помещения.

Олово

Оловото е метал, който се среща в природата, но високи концентрации могат да бъдат много вредни за хората. Добавяно е в бои и калаени спойки за домашно ползване преди това да бъде забранено през 1978 г. В някои по-стари къщи обаче може да има следи от него по различни повърхности. Наличието може да предизвика увеличаване на кръвното налягане и анемия.

Въглероден моноокис

Това е отровен газ, който може да попадне в дома ни при техническа неизправност на отоплителната система или от печки с твърдо гориво. За да се избегне неговото отделяне, не използвайте грил с въглища вътре в дома си, избягвайте да оставяте колата с работещ двигател в затворено помещение, дори когато има отворена врата. На рискови места се препоръчва поставянето на електроннен датчик, който показва концентрацията му.

Забавящи горенето химикали

Полибромирани дифенилетери са клас огнезабавящи химикали, чиято цел е в случай на пожар да се осигурят повече време за адекватна реакция на на хората в помещението. Добавят ги в почти всички предмети за бита от домашната електроника до меката мебел. Изследователите сега се опитват да покажат дали и в каква концентрация тези добавки влияят на здравето. Опитите с животни показват, че те влияят негативно на щитовидната жлеза.

Формалдехиди

Формалдехидите имат канцерогенно въздействие върху човека. Те дразнят кожата и лигавиците, може да предизвикат и рак. Въпреки това все още се използват за направата на лепила, лакове, плоскости за външна изолация. Все пак те миришат неприятно и лесно се усещат във въздуха. Уплътняването на повърхностите с безвредни за здравето лакове и лепила помага, за да се намали концентрацията им в дома.

Фталати

За тях се заговори едва миналата година, когато бяха открити в китайски детски играчки. В индустрията ги използват, за да направят пласмасите по-меки и гъвкави. Има ги в кофичките за кисело мляко, бутилките и някои лекарства като хапчетата с разтворима обвивка. Проблемът при фталите е, че те не се свързват с другите съставки и лесно се отделят. Въпреки че те не са отровни в прекия смисъл, натрупването им в организма крие опасности най-вече за бременните жени и малките деца. Затова и приложението им в играчките бе наскоро забранено.

По материали от печата
Превод: Анелия Петрова

Безплатно изследване на холестерола в CVS Pharmacies

Minute Clinic организира безплатно изследване на холестерола на всички желаещи над 19 години в периода от 11 май до 7 юни. Резултатите се съобщават веднага. Специалистите ще ви обяснят какво означават за вас нивата на общия холестерол, HDL, LDL and triglyceride.
Гладуване от 8-12 часа преди теста се препоръчва за по-точни резултати, но не е задължително.  
За да видите къде е най-близката Minute Clinic се обадете на телефон 1-866-389-2727 или посетете страницата им www.minuteclinic.com.
Работно време: от понеделник до петък - 8 a.m. до 8 p.m., събота и неделя - 10 a.m. до 4 p.m.   
Всеки пети живеещ в Америка е пред риск от развитие на сърдечно заболяване. Направете си тези тестове. Вашите артерии ще ви благодарят!
Информацията изпрати: Галя Аврамов

Броя подготвиха:
Даниела и Велеслав Начеви
www.BulgariansinDetroit.com, e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Вестникът на българите в Детройт се издава благодарение на доброволния труд на екипа, подготвил броя и се финансира от реклами. Благодарим за финансовото съдействие на:

Мати Болгария


Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128.
e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Фирма "Биляна" (248) 939 0401 - Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес: info@bulgariansindetroit.com