Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 3, 2008

In case you cannot read the newsletter in Cyrillic please click on the link to www.BulgariansinDetroit.com and read the newsletter online.

    Месец март е отрупан с празници, и с този брой ще се опитаме с един куршум да ударим не два, а повече зайци.

На 1-ви март хората в България се закичиха с мартеници. Българите в Детройт също се опитват да запазят тази традиция. Присъстващите на тържеството на 24 февруари в библиотеката в Трой сами си направиха мартеници от бял и червен конец. Децата пък показаха, че знаят български език и могат да четат и рецитират на български. Идеята за българско училище в Детройт е все още само идея, но вече има он-лайн училище «По жицата». Преподавателите са дългогодишни учители в България и са добре запознати с образователните методи. Като във всяка класна стая, така и във виртуалната стая става шумно и учителката трябва да въвежда ред. Уроците са всяка седмица по един час и не е нужно да бъдете с вашето дете. Учениците са от 6 до 16 годишни, но може и по-големи. Четете повече за училището в статията от Валентин Ненков.  

На 3-ти март се навършват 130 години от освобождението на България от Турско робство. Тази дата се счита за възскресение на България. По този повод имаше тържество и в Детройт, за което може да прочетете в броя.

На 8-ми март честваме Деня на жената. Поредната българска дискотека ще отбележи празника с купон, който започва на 7 март в клуб White Star. Ако нямате планове можете да посетите и зимния фестивал в църквата „Свети Климент Охридски”.

На 20 март ще посрещнем първия пролетен ден. На малки и големи вече им дотегна дългата зима. Дано пролетта не ни носи още сняг, а пролетното настроение, както пише в стихотворението си нашата съгражданка Даниела Дончева.

Българкият магазин в Wixom вече се казва “Киев-София”. Клиентите могат да намерят отново популярните български стоки както и много други балкански и руски стоки. Разговаряхме с Оксана Лубянскaя за нейните планове и първите стъпки в новия бизнес.

ПРОЛЕТНО НАСТРОЕНИЕ

Посветено на дъщеря ми Цветелина

Хубава е зимата тук,
ала носи ни много студ.
Почват зачервените гърла
и ни превземат вирусни тела.

Палавнците  ни малки
от грип повалени
батковци и каки ,всички
по ред заразени.

Всеки започва за
пролетта да мечтае,
за белият  и пухкав сняг
не ще и да знае.

Най-добре е за децата
те да бягат по тревата.
Слънцето-да гали им главите,
а ветреца да развява им косите.

Лястовици да запеят
и жълти минзуари да изгреят.
Да излязат и техните дружи
лилавие теменужки.

И нашите момчета луди
да хукнат да гонят пеперуди.
А малките ни момиченца
да се закичат с кокиченца.

Можем всички да си
помечтаем,
пролетта ще дойде скоро.
Всички знаем!

Даниела Дончева

Зимен фестивал на 8-ми март

Зимен фестивал на 8-ми март, събота от 3 до 9 следобед в църквата „Свети Климент Охридски”.
Много игри и награди, представяне на детски таланти, както и на място готвене на чили (боб с люти чушки). Ако можете да танцувате, да пеете, да правите фокуси, да жунглирате, да разказвате анекдоти, заявете своето участие на телефон 734-560-9192 Сара Паспал или spaspal2@yahoo.com.
На празника ще може да тествате чили, приготвено по различни рецепти, както и да хапнете пица, хот дог, пуканки, сладки. Ще се предлага безалкохолно и бира.
Специален гост ще бъде Спондж Боб, ще има балони, рисуване на лица и други занимавки за децата. Заповядайте! Вход свободен!

Отзвук от българското тържество на 24 февруари
Troy Library

На 24 февруари в библиотеката в Трой се проведе традиционния ден на българската култура, където присъстващите си направиха сами мартеници. Освен великолепните изпълнения на Ангелина Пашмакова (пиано) и Greg Staples (цигулка), чухме ученик на Диана Алексиева, който свири на пиано. Седемнадесет годишният Веселин Железаров просълзи публиката с изпълнението на "Моя страна, моя България", докато сестра му Ваня показа, че българите умеят и да танцуват много добре. Чухме да рецитират на български език: Екатерина Макнева, Деница Маринска, Стефани Георгиева, Дарина Малинова и Цветелина Балканджиева. За да отбележат наближаващия празник на мама, малчуганите изпълниха "Мила моя мамо" със съпровод на пиано от Елеонора Барбов. Филмът за България показа красотите и традициите на нашата мила Родина. Тутманиците и сладките се топиха в устата на американците, които цъкаха с удивление и разглеждаха българските сувенири.

Присъствието на българи беше оскъдно, но тези, които бяха там съм сигурна, че ще дойдат и догодина. За останалите, какво да кажа - всеки си намери извинение. Не знам дали да спомена, че доста от посетителите на китайското събитие предната седмица са отнесли глоби заради неправилно паркиране поради липса на места. При нас глоби нямаше.

www.BulgariansinDetroit.com

Бебетата на 2008
Вероника
Бебетата на 2008 година се увеличиха с още едно момиченце. Това е Вероника Мари Колова, която проплака на 6 февруари. Тя се роди 3.5 кг и с дължина 53 см. за радост на мама Венцислава и татко Николай. Първи помощници са каката и баткото, които с нетърпение чакат бебето да порасне и да си играят с нея.

Вероника

Виртуална Образователна Система „ПО ЖИЦАТА”

Виртуална Образователна Система ПО ЖИЦАТА отвори врати за ученици от цял свят на 15 Септември 2005 г. За този кратък период за обучение в курсовете по български език, литература, история и български за чужденци се записаха ученици от над 10 държави, между които Англия, САЩ, Холандия, Япония, Австралия, Германия, Канада, ЮАР, Испания, Гърция. В навечерието на националния празник на България -  3 март, ВОС ПО ЖИЦАТА се подготвя да запише стотния си ученик.
Постоянната връзка между учители и ученици в нашата Виртуална Класна Стая и натрупаният през годините опит, ни помагат да създаваме все по-интересно учебно съдържание и да въвеждаме  все по-добри начини за представянето и преподаването му. От създаването на ВОС ПО ЖИЦАТА до днес екипът ни остава верен на стремежа си да предложи най-добрата възможност за обучение на деца от български произход, живеещи извън България.
Най-точният и важен критерий за качеството на нашата работа е оценката на нашите ученици и факта, че броят им постоянно расте. Всеки от учениците, записали се за един курс, е продължил обучението си в следващ курс в нашата цялостна програма за обучение по български език, литература и история. Престои в следващите дни да запишем стотния си ученик и това е само началото. Силно се надявам, че следващият ни ученик ще бъде вашият син или дъщеря. Очакваме ви всеки ден в нашата Виртуална Класна Стая.
Всяка седмица се провеждат седем Демонстрационни сесии, по време на които можете да научите всичко за съдържанието на курсовете и за начините на преподаване. Запишете се за вашата днес на адрес www.bulgarian-online-school.com и се уверете сами.
Поздравяваме всички българи с националния празник на България - 3 Март и се надяваме, че заедно ще запазим българския дух и култура, където и да се намираме
по света.
Валентин Ненков

Заверяване на документи

Ако имате намерение да извадите Единен Граждански Номер (ЕГН) на детето си, започнете с подготовката на документите навреме. Оригиналното свидетелство за раждане трябва да се завери с апостил. За целта свидетелството се изпраща до Ленсинг, като целият процес може да отнеме до две седмици. Таксата е само един долар! Има и посреднически фирми, които извършват същата услуга на много по-висока цена, така че внимавайте. Оригиналното свидетелство за раждане трябва да се завери от нотариус и да се изпрати на адрес:
Michigan Department of State
Office of the Great Seal
7064 Crowner Drive
Lansing, MI  48918

В писмото включете чек за $1 написан до State of Michigan.  На лист хартия напишете страната, където ще бъде ползван документа, в случая България. Включете и адресиран плик с марка, в който ще ви върнат завереното свидетелство. По същия начин се заверява свидетелство за брак, развод или смъртен акт. Ако имате допълнителни въпроси, може да се обадете на телефон (517) 335-8656 или на уеб сайта http://www.michigan.gov/sos/0,1607,7-127-1638_8734---,00.html.
Можете да заверите документите и на място в някой от тези офиси:

Office of the Great Seal
108 South Washington Square, Suite 1
Downtown Lansing

Clinton Township Super!Center
37015 Gratiot Avenue
Clinton Township

Detroit New Center Super!Center
Cadillac Place Building
3046 West Grand Boulevard, Suite L650
Downtown Detroit

Flint Area Super!Center
5512 Fenton Road
Flint

Grand Rapids Super!Center
Centerpoint Mall 6-B
3665 28th Street SE
Grand Rapids

Livonia Area Super!Center
17176 Farmington Road
Livonia

Marquette County PLUS
2025 U.S. 41 West
Marquette

Oakland County Super!Center
1608 N. Perry Road
Pontiac

Пролетна вечер на 29 март

Нелина

Нелина

С настъпването на пролетта нека подобрим нашето настроение с приятното изпълнение на нашата фолк певица
Нелина
Концертът ще се състои на 29 март (събота)от 20:00 часа в залата на:

American Legion
2652 Loon Lake Rd
Wixom , MI 48393
Карта на залата

Билети за концерта:

За възрастни: $25 
За деца (от 12 до 18 г.): $15
За деца под 12 г. безплатно

Заповядайте на нашият пореден луд купон!!!

Ще се предлага и вкусна българска скара по предварителна заявка до 26 Март !!!

Меню:

шопска салата - $3.50
овчарска салата - $4.50
зелева салата - $3.00
свински език в масло -$4.50
пилешки дроб по селски -$4.50
мешена скара - $10.00
къраначе, кебабче - 1бр $2
торта гараш - $4.00

Очакваме обаждания!!!
Местата са ограничени!!!
За повече информациа и за резервации:

Нели - 248-802-6947
Ива -  248-802-3244

Българска дискотека на 7 март
ф DJ Boxer (myspace.com/djboxer101) и DJ Miro ви канят на българска дискотека в петък, 7 март в клуб "White Star", за да отпразнувате "8 март - Денят на Жената"
Адрес на клуба: 9819 Connant, Hamtramick, (313) 874 3032
www.myspace.com/whitestarclub
3 март в Детройт
3 Март
В празничната вечер на 3 март и ние - българите в Детройт си спретнахме празник. Освен хората, който обичат да се забавляват, специален гост беше Георги Мамалев. Още на входа присъстващите получиха мартеници от лъчезарната Галя Аличева. Вечерта започна с българския и европейския химн. За нас американците беше малко странно да слушаме и европейския химн. Не че сме по-малко европейци, нали от край време казваме, че сме от Европа без да уточняваме от коя част точно, но все пак беше ново. Отдавна не се бяхме смяли така сърдечно, за което заслуга имаше нашият талантлив актьор Георги Мамалев. От името на присъстващите сърдечно благодаря на организаторите - семейство Аличеви. За тези, които се уплашиха от дъжда публикуваме снимки, за да видят какво са изтървали и колко весело ни беше.

Българският магазин в Wixom отново отвори врати.

Българкият магазин в Wixom, който отвори врати през април миналата година има ново име "Киев-София”. Клиентите могат да намерят както популярните български стоки, така и балкански и руски стоки. Разговаряхме с новия собственик Оксана Лубянскaя за нейните планове и първите стъпки в новия бизнес.

Kак започнахте своя бизнес в Америка?
Ние започнахме свой бизнес в Америка преди повече от 12 години. А преди две години отворихме свой салон „Fantasia Cut” и после решихме да купим съседния до нас магазин “София”.

Защо решихте да запазите името София? Както знаете предишният собственик беше българин, а името запазихме и сме решили да увеличим асортимента на българските стоки, защото в нашия град живеят много българи. Много искаме да има магазин за български продукти.

Кой традиционни български храни предлагате?
В нашия магазин имаме голям асортимент от български продукти: българско сирене, кашкавал, луканка, суджук, голям избор на вафли - Мура, Боровец, кроасани. Голямо количество от зеленчукови консерви, лютеница, туршии, лечебни чайове, сокове, минерална вода - с една дума имаме всичко.

Ще предлагате ли български алкохол?
Да. До месец трябва да получим лиценз за вино и бира и задължително ще имаме асортимент от български вина, които ценим отдавна.

Знаехте ли нещо за България преди да започнете този бизнес?
Всеки човек от бившия СССР знае за България много, все пак историята на нашите страни са се преплитали много пъти. Нашите сънародници винаги са се изказвали топло за гостоприемността на българите по Черноморските курорти като Слънчев бряг и Варна. Даже и цигари сме пушили само български.

Кои са общите неща между България и Украйна?
Между нашите народи - българи, украинци и руснаци - има много общо и най-вече, че пишем на кирилица, славянската азбука, създадена от Кирил и Meтодий през IX-X в. Имаме и много сходни традиции, бит и храна.

Много българи живеят в източната част на Детройт. Как ще ги привлечете? Предлагате ли нещо, което  другите магазини нямат?
Стараем се да привлечем нашите клиенти както с български, така и с руски и украински продукти на достъпни цени. Постоянно разширяваме асортимента като получаваме продуктки от Чикаго. В нашия магазин винаги можете да купите домашна баница, кебабчета и кюфтета. Предлагаме и голям избор от торти по пoръчка, винаги имаме  баклава. Записваме желанията на нашите клиенти и се опитваме да продаваме това, което те искат.

Какво е работното време на магазина?
Киев–София е отворен от 10 до 8 вечерта в дните от понеделник до събота и от 10 до 5 в неделя.

Предлагате ли някакви отстъпки или купони?
Ще публикуваме купони и промоции на сайта на българите в Детройт.

Ще споделите ли с нас вашите планове за магазина?
През следвашите месеци планираме разширение на магазина чрез реконструкция, което няма да попречи на нормалната ни работа с клиенти. Така ще може да увеличим асортимента и ще доставим още български продукти.

И последен въпрос: Какви са вашите първи впечетления от българите?
Ние уважаваме и обичаме българския народ. Това са притятелски настроени, красиви хора, с който много си приличаме. Много се радваме, че можем да помогнем да съхраните българските традиции в Детройт.

Броя подготвиха:
Даниела и Велеслав Начеви
www.BulgariansinDetroit.com, e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Вестникът на българите в Детройт се издава благодарение на доброволния труд на екипа, подготвил броя и се финансира от реклами. Благодарим за финансовото съдействие на:

Фирма "Биляна"
(248) 939 0401
- Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128. e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес:info@bulgariansindteroit.com