Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 6, 2008

If you can't read the newsletter or can't view all included pictures
view it online at www.BulgariansinDetroit.com.

1 Юни

още снимки от празника
кликнете за да видите следващите снимки

Юни - жадуваната лятна ваканция иде!

Месец юни започва с международния ден на детето и по този повод в парка Кенсингтон имаше спортен празник за малки и големи организиран от Диана Чолакова. Ето какво сподели една от майките: "За децата имаше най-различни забавления, много спортни игри, крафт, пината... Събирането имаше сладък край и всички си тръгнаха с подаръци и грамоти за участие. За мен беше приятно разтоварване, а за дъщеря ми – тя заспа по пътя към къщи и не се събуди до сутринта :)
Благодарим на спонсорите на детския празник - Вики Митрои, Диана Новакова, Боян Димитров и семейство, което помоли за анонимност.
Благодарност и за помощта по време на празника на Мая и Венелин Георгиеви, Калина и Надя Маринови, Милина и Jeff Borisen, и Иво Панайотов.
Благодарност към семейство Теменужка и Красимир Лалеви и Соня и Даниел Георгиеви за даренията за Школата.

Урок по родолюбие в Школата за български език, традиции и изкуство

            С много радост и вълнение премина втората сбирка на Школата за български език, традиции и изкуство в Детройт. Създадена едва месец по-рано, Школата посрещна множество малчугани и техните родители в Православната Църква Св. Климент, разположена в Диарборн. За радост на организаторите, нито хладното време или проливния дъжд не успяха да попречат на любознателните българчета, които стъпиха в класната стая с усмивка. Нетърпеливи да започнат урока си, децата използваха минутите преди започването на класа рисувайки цветни картички с весели пожелания за своите майки по случай Деня на майката.
Интересна програма за занятието бе подготвила водещата занятията в Школата г-жа Диана Чолакова. Известна сред българската общественост в Детройт като организатор на множество детски събирания и постановчик на куклени театри, г-жа Чолакова бе подготвила многобройни изненади за своите ученици. Освен с историята на един от най-тачените в родината ни празници, Гергьовден, децата чуха легендата за Св. Константин и Елена, както и любопитни факти за живота и творчеството на създателите на българската азбука Кирил и Методий. След кратък преглед на българската азбука, малчуганите се “запознаха” с буквата ‘Ъ’ и започнаха да редят думи с новата буква.

          Важна част от занятието през месец май бе представянето на картата и знамето на България, които децата разгледаха под звуците на националният химн. Допълнителен интерес предизвикаха и снимките на известни български местности и паметници на културата, които предизвикаха възхищение в голяма част от учениците. За наситената атмосфера по време на сбирката спомогна и народната музика, на чиито звуци се насладиха както децата, така и техните родители. С народни танци и много усмивки малчуганите посрещнаха своите близки обратно в класната стая и нетърпеливо споделиха своите нови знания. Като награда за своето усърдие, всяко дете получи награда.
Урока завърши с кратка разходка на  учениците в църквата, по време на която Отец Славчо представи факти от православната религия по достъпен и интересен за децата начин. След нейния край, децата се разделиха, нетърпеливи да дочакат следващата сбирка с тяхната учителка и новите си приятели.

Анелия Петрова

Следващата сбирка на Школата е на 8 юни от 12 до 1.30 следобед в църквата "Свети Климент Охридски".
Снимки от сбирката през май са публикувани на сайта www.BulgariansinDetroit.coм тук. кликнете за да видите следващите снимки

Благотворителен 24-ти май в Детройт

24 mai deca
hor

За разлика от други празнувания на 24-ти май по света, това в Детройт, не бе под формата на коктейл даден в посолството. Празникът премина под знака на благотворителността. Идеята за организирането му бе на семейство Даниела и Вили Начеви, които вече две години, правят сайт и вестник на българите в Детройт.
Събраха се 70 човека в залата на един православен храм, за да дадат своята лепта в подкрепа на скоро създадената Школа за български език, традиции и изкуство. Свещенник Памуков каза молитва и даде своята благословия и с това даде начало на празничната вечер. Звучаха химна на България и на Светите братя Кирил и Методий.
Набързо сформиран мъжки хор изпя патриотичните български песни “Край Босфора”, “Я, кажи ми, облаче ле, бяло”, “Тих, бял, Дунав” и разбира се химна “Върви, народе, възродений”.
Децата от Школата рецитираха български стихове и пяха песни за българските букви. А с короните, които в момента изработиха, всеки представляваше една буква от българската азбука. Децата направиха парад на любими приказни герои, с предварително подготвени в къщи костюми. Забавляваха се с фокусите на Емил и танцуваха български народни хора заедно с поканената американска група за български фолклор.
Организаторите се бяха погрижили да има награди и подаръци за малките /изявилите се деца/, и за големите /чрез томбола и викторина/, и за гостите-учители, преподаватели, хора на културата и изкуството.
Имаше и книжен базар, на който се продаваха български, предимно исторически книги. Те бяха дарени от българския отец в Толедо, Охайо, Венцислав Димитров. Неговото желание, преди да почине, бе тази своеобразна частна българска библиотека, да отиде при българите. Средствата от продажбата на книгите, както и тези, събрани от томболата и питиетата,  ще бъдат използвани за финансова подкрепа на Школата за български език, традиции и изкуство в Детройт.
Накрая на тържеството, децата духнаха двете свещички върху голямата торта, специално поръчана за втория рожден ден на сайта “Българите в Детройт”.
Пожеланието е “ На многое лета да го бъде! Да помага и да събира българите!”

Диана Чолакова

Специални благодарности на всички участвали в организацията на тържеството: Калина и Надя Маринови за посрещането на гостите, на Петър Барбов за изработката на празничните надписи, на Наси и Данчо Генчеви за украсата на залата, на Никола и Радослав, които влязаха в ролята на бармани и дариха сумата от бакшишите за Школата, на Емил Лозанов, който показа как се перат и горят долари и те остават здрави (не го опитвайте в къщи), на Емил Камберов и Митко Алексиев, които дадоха озвучителна апаратура, и специално на Диана Чолакова за организирането и участието на децата. Вижте снимки от празника на www.BulgariansinDetroit.com тук .Кликнете за да видите следващите снимки

Къде е Ямбол или що е цървул?

хоро

Представители от тази група показаха своите танцувални умения на тържеството на 24 май. Техният сайт е:
www.detroitfolkdancing.com

Тези хора не знаеха къде е Ямбол. Някои не знаеха къде е България, но знаеха да танцуват български хора. И то не само „правото”, дето и баба го знае. Групата е от десетина човека с ръководител Рик. Събират се повече от 4 години в залата на Senior Center Royal Oak и танцуват. Просто защото обичат тази музика. В „репертоарът” им има и български, и сръбски, македонски, румънски, арменски, турски и други танци. И нищо, че не знаят за какво се говори в песните, с готовност учат и повтарят сложните стъпки отново и отново. Тези хора не пропускат и концерти с професионални хореографи.
Ако ви се ще да потропнете под звуците на народна музика, може и вие да опитате. Всеки понеделник от 8 до 10 часа само срещу 3 долара. Карта на залата. Уверявам ви, че ще изразходвате много повече калории, отколкото във фитнес зала, при това е двойно по-приятно. Хубаво е да се тупаме по гърдите „Българин, българин”, ама е срамота, американци да знаят повече български танци от нас. Още повече, че на българите от Детройт не ни се отдава толкова често случай да танцуваме, че не се знае дали американците няма да ни надрипат.

Все още начинаеща, но с желание да се учи: Даниела Начева

Евопейско първенство по футбол 2008

В събота, 7 юни започва Европейското първенство по футбол. Макар че България не се класира, любителите на футбола ще могат да гледат срещите по българския канал Диема, който е в пакета за $29.95.

$19.95 на месец $29.95 на месец $35.95 на месец
Канал 1, Фен Тв, 7 Дни. 13 Български Тв канала 17 Български тв канала и още нещо

телевизия

  Нова инициатива на държавата за българите по света

Национална стратегия "Новата държавна политика към българите по света" бе представена от премиера Сергей Станишев и външния министър Ивайло Калфин в София.
Правителството замисля догодина да състави регистър, в който ще бъдат надлежно описани всички наши студенти, които учат зад граница. Според последнни данни българските студенти в чужбина са над 50 хиляди.
Списъкът ще бъде предоставен на българските работодатели. Идеята е българските бизнесмени да привлекат обратно младежите в родината с примамливи оферти. Подготвя се общ събор на всички българи в чужбина, който ще се проведе още следващата година.

Докато намеренията на правителството станат реалност, можете да проверите този сайт: www.back2Bg.com. Сайтът предлага квалифицирана работа, в който владеенето на чужди езици е основен критерий при търсене и предлагане на работна позиция. Ще намерите също информация за всички национални и международни програми за развитие и финансиране на младежки инициативи, а всеки, който има оригинална и иновативна бизнес идея или вече разработен проект, може да кандидатства за финансиране. Към момента има 61 работодатели, които предлагат 116 места, като търсенето е двойно по-голямо.

По материали от печата: Ани Кръстева

Летни Курсове по български език "По жицата"

           Учебната година е към своя край във всички точки на света и идва дългоочакваната лятна ваканция.  На много от вас предстои пътуване и дълъг престой в България. Това е най-добрата възможност да си опресните и подобрите знанията по български език. За съжаление не всички от вас ще отидат на гости при баба и дядо това лято.
            Скъпи родители, мили деца, не се притеснявайте! ВОС ПО ЖИЦАТА не излиза в лятна ваканция!
            Знаем, че не е възможно да заменим преживяванията ви с приятели в България с един курс по литература, но също знаем, че след курса по литература, история или български език, ще знаете повече за България и през следващото си пътуване приятно ще изненадате вашите приятели и роднини с нови знания.

            Предлагаме на вашето внимание специалните  условия за нашите летни курсове.

  1. можете да  запишете за обучение вашите деца по предмет и ниво по ваш избор без ограничения в броя на курсовете;
  2. имате възможност да изберете времето за провеждане на уроците на живо в нашата Виртуална Класна Стая – през седмицата или в почивните дни;

  Не пропускайте тази уникална възможност! Запишете вашите деца за летните курсове на ВОС ПО ЖИЦАТА още днес!

Всяка седмица се провеждат седем безплатни информационни сесии.
Ще се радваме да отговорим на всички ваши въпроси. Запишете се за вашата сесия на адрес:
http://www.bulgarian-online-school.com/index.php?option=com_comprofiler&task=registers&Itemid=38

Е-mail: pojicata@bulgarian-online-school.com
тел: +1 412 519 5015 (US)
Skype: pojicata
www.bulgarian-online-school.com

Сърдечни поздрави,
Екипа на ВОС ПО ЖИЦАТА

Лични и бизнес застраховки на български

Нов български застрахователен агент с бакалавърска степен по застраховки и риск мениджмънт и бизнес мениджмънт

Здравейте Българи,

Моето име е Деян Кожухаров и току що завърших висшето си образование с две специалности по Застраховки и Риск Мениджмънт и Бизнес Мениджмънт. На 23 години съм, работя за независима застрахователна агенция и предлагам всички видове лични и бизнес застраховки и финансови съвети.

Роден и отраснал съм в Свиленград. Завърших гимназия по чужди езици в Хасково, след което бях приет като студент в Olivet College. Olivet College е на второ място в Америка със застрахователната си програма и се намира в Olivet, Мичиган, което е на час и половина път от Детройт.

По време на обучението си в Olivet, аз получих три дезигнации – AIS (Associate in Insurance Services), AAI (Accredited Advisor in Insurance) и ARM (Accredited Risk Manager). Получил съм няколко награди за отличие от Gamma Iota Sigma и няколко стипендии от застрахователни компании.

Работил съм за State Farm Insurance и International Paper и Cooper Insurance Center. Аз платих висшето си образование самостоятелно, с парите които изкарвах от работа. В момента работя за застрахователната агенция Allen-Harmon-Mason-Selinger. Това е независима семейна агенция във Battle Creek, основана през 1917. Агенцията предлага застрахователни продукти на повече от 5000 души в Мичиган. Ние представямe следните застрахователни компании: AAA, Auto-Owners, Citizens, Grange, Westfield, Progressive, Fremont, Accident Fund, Guide One, Always Care, Pet’s Best и Assurant Health. Чрез тези компании, предлагаме лични автомобилни застраховки, застраховки имот, здравни застраховки, застраховки живот, пенсионни фондове, бизнес застраховки, застраховки за тираджии, застраховки за църкви и много други. При мен можете да намерите пълния пакет застраховки, от които имате нужда.

Всички тези застрахователни продукти са отлични и на много достъпни цени. Тъй като представяме няколко различни фирми, можем да изберем компанията, която ще се погрижи за вас по най-добрия начин с отлично обслужване и на ниски цени.

Собственикът на агенцията ме познава от две години и силно уважава мен и моята страна България. Той ме хареса като професионалист и реши да помогне на българите. Затова ме назначи за Български агент. Аз имам всички необходими лицензи да продавам застраховки в Мичиган, което ми дава легално право да започна да помагам на моите сънародници със застрахователни въпроси. Аз съм изцяло насочил вниманието си към българите и се надявам наистина да мога да помогна. Знам, че застраховките могат да бъдат трудни за разбиране понякога и факта, че ние трябва да ги разбираме на английски не помага. Отдавна мечтая да да помагам колкото мога.

Имам агенция под името Kozhuharov Insurance Agency. На интернет страницата www.kozhuharovagency.com можете да намерите информация по застрахователни теми и как да се свържете с мен. На този страница също можете да подадете молба за застраховка.
Е-mail: deyan@kozhuharovagency.com
Телефон: 269-441-5158 или безплатен номер 877-205-0051.
Работното ми време е от понеделник до петък от 8:00 сутринта до 5:00 следобед.

Благодаря ви много за вниманието и се надявам да ми дадете шанс да докажа възможностите си и да намеря много нови приятели в Детройт.

Искрено Ваш,
Деян Кожухаров, AIS, AAI, ARM

Броя подготвиха:
Даниела и Велеслав Начеви
www.BulgariansinDetroit.com, e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Вестникът на българите в Детройт се издава благодарение на доброволния труд на екипа, подготвил броя и се финансира от реклами. Благодарим за финансовото съдействие на:

Мати Болгария


Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128.
e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Фирма "Биляна" (248) 939 0401 - Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес: info@bulgariansindetroit.com