Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 7, 2008

If you can't read the newsletter or can't view all included pictures
view it online here: www.BulgariansinDetroit.com.

Лято е

Огнен змей е лятото в просторите:
люспите му - сто слънца запалени,
греят му устата - ярко алени,
ах, със пламък пълни му са взорите!

Из стихотворението "Лято" от Марин Жечев

През юли в празничния календар на българина почти изчезват празниците. Започват ваканциите с дългоочакваните срещи с морето, планината, отиване при баба и дядо.

метро

За тези, които остават тук ето няколко предложения за места, където можете да се охладите в топлите летни дни. Вече са отворени и новите Spray Parks в Детройт Метро: Indian Springs, Metro Beach, Kensington и Lower Huron.

Southfield Sports Arena www.cityofsouthfield.com, кликни на Parks & Recreation, Facilities. Мястото предлага басейн с олимпийски размери, детски басейн с водни помпи за пръскане и водна пързалка.
Oakland County Parks – http://www.oakgov.com/parksrec/activities/waterparks.html. Можете да избирате между два парка: Red Oaks Waterpark в Madison Heights или Waterford Oaks Waterpark близо до Pontiac. Кликни тук за купон с $1 намаление от входната такса.
Troy Family Aquatic Centerwww.ci.troy.mi.us/ParksRec/TFAC/
- предлага детски басейни, помпи за пръскане, водни лилии, по които да се върви, пързалки. Има също и място с пясък с играчки, както и плажен волейбол.
Clintonwood
Spray Park в Clarkston - www.clarkstonspraypark.org/ предлага един час само за малки деца до 6 години (10-11 а.м.) преди парка да отвори за всички останали.

MetroParks www.metroparks.com
Lower Huron Turtle Cove Aquatic Center – предлага две водни пързалки, река, кофа с вода, басейни.
Kensington Splash ‘n Blast – предплага две водни пързалки като серпентина, вода се пръска от палмови дървета, кит и какво ли още не.
Indian Springs Spray ’n Play – предлага няколко места за игра според възрастта на децата. Има и скала и корабна мрежа за катерене, лабиринт. Децата могат да играят и на пясъка и да правят дупки с огромни гребла.
Metro Beach Spray Park & Pool предлага басейн с олимпийски размери, spray park (показан на снимката) и плаж.

Българска дискотека на 11 юли

DJ Емо и дискотека White star ви канят на българска Дискотека

DJ Emmo

http://www.myspace.com/emmodj

ви кани на българска дискотека
в петък, 11 юли в клуб "White Star"

9819 Connant, Hamtramick, (313) 874-3032

www.myspace.com/whitestarclub

Клубът отваря в 9.00 часа
Дамите влизат безплатно преди 11.00 часа
Вход: $7 долара


Вижте цялата обява като щракнеш тук

 

Аз пък,  ходя на Българско училище в нашата църква!

skola

shkola

 

Така, мойта малка дъщеря, Билянка, гордо се похвали на своите приятелки и комшийчета, чиито родители са от Ирак и те редовно, всяка неделя ходят на арабско училище в тяхната църква. Тя им показва всичко, каквото са правили в школата, разказва за учителката, за децата и затова колко хубаво и забавно е там.
Откакто школата отвори врати не сме пропускали занятие. Ходим с желание и интерес. Билянка много старателно си подготвя “домашните” за следващия път, без дори да настоявам за това. Четем материалите: стихчета, разкази или приказки. Чувства се горда, че ходи на училище, защото досега, тя не е ходила на детска градина и не е общувала по този начин с други деца. Но това много и харесва.

Аз, като родител, подкрепям изцяло идеята за тази школа и бих помогнала винаги с каквото мога. Благодарим на Диана Чолакова за всичко, което дава от себе си за нашите деца, защото това, което прави, хич не е лесно, както и на Даниела Начева за помощта да намери и осигури мястото за провеждане на тези полезни и приятни за децата ни сбирки.

Аз, лично, бих призовала повече родители да водят децата си в школата, без да се оправдават, че нямат време, че мястото е много далече....Това е един път в месеца /за сега/, за час и половина. Защото тези двадесетина деца, които идват сега в школата са една много малка част от българчетата в Детройт и околността.
Досега, толкова години , българите в Детройт не съумяхме да направим нищо Българско, нека сега, когато някой пак е поел инициативата за нещо добро и полезно, и то за нашите деца, да не оставаме безразлични и просто да махваме с ръка: “Всяко чудо за три дни!”, а да помогнем наистина с каквото можем, без предразсъдъци, за да може тази школа да се разрастне и в нея да намерят място претворяване на много идеи за запазване на българският корен  в нашите деца.


Илияна Георгиева

И през лятото продължават заниманията на Школата за български език, култура и традиции. Следващата среща е на 13 юли (неделя) от 12 до 1.30 следобед в църквата "Свети Климент Охридски" в Диаборн. По желание на родителите ще има още една среща в месеца в Кенсингтон парк. Очаквайте повече информация на сайта.

Сезонът на тогите и шапките

Бистра


Нашата сънародничка Бистра Макнева гордо сложи шапка с пискюл, като признак на завършена Магистърска степен по счетоводство от Walsh College. Много труд положи това момиче от Габрово и завърши с отличие за радост на семейството и приятелите. Най-важните гости на тържеството бяха родителите на Бистра, специално пристигнали за случая от България.
Браво Биси! Гордеем се с теб!

- поздрав от приятелите -   

Очакваме информация и за други българи, завършили тази година.

Търси се.....Търси се.....Търси се.....Търси се.....Търси се....Търси се....Търси се

Търсят се сътрудници за вестника – журналисти или не, хора от всички професии или безработни, които искат и имат какво да кажат, да се похвалят, да се оплачат... Пишете ни как минава вашия ден (нощ) или година, на къде „духа вятъра” около вас, успявате ли да „сложите живот към годините”, а не години към живота или с една дума: „Как я карате?”   
Търсят се компютърни специалисти, които да помогнат за обновяването на сайта.
Търсят се фоторепортери или хора, които са улучили момента! Не забравяйте да вземете фотоапарата и щракайте - все някой път ще стане!

Пишете ни на: info@bulgariansindetroit.com

Автомобилната застраховка и покритията, които получавате

      Много хора не са сигурни какво покритие получават от тяхната автомобилна застраховка. Автомобилната застраховка в Мичиган е задължителна и е от типа “no-fault” (без вина). Тя съдържа както задължителни покрития, така и незадължителни.

Задължителни покрития:

 • Покритие Гражданска Отговорност (Liability Coverage) – това покритие заплаща за телесни и имуществени щети причинени на други хора. Покритието също заплаща за загуби причинени от член на вашето семейство живеещ с вас или от човек, на когото сте разрешили да шофира автомобила ви. Покритието заплаща и за съдебни разходи ако някои ви съди след инцидент. "No-fault" системата в Мичиган не позволява на катастрофирали шофьори да се съдят освен:
  • Ако причините инцидент в Мичиган, при които някой е убит или сериозно наранен.
  • Ако сте в инцидент в Мичиган с шофьор от друг щат, които управлява автомобил регистриран извън Мичиган.
  • Ако сте в инцидент извън Мичиган.
  • За максимум от $500 за щети на чужд автомобил, ако вината ви е повече от 50%.

Покритието Гражданска Отговорност е разделено на две части:

  • Телесни Щети (Bodily Injury) – Покрива разходи за телесни щети или смърт на пешеходец или шофьор в друг автомобил. Също покрива ваши пътници при положение, че не са членове на вашето семейство. Michigan изисква $20,000 минимален лимит за щети на един човек и $40,000 минимален лимит за щети на група от хора.
  • Имуществени Щети (Property Damage) – Покрива разходи за щети на автомобил, с които се сблъскате (и е регистриран извън Мичиган ), както и за огради, сгради, стълбове, значи и дървета извън Мичиган. Мичиган изисква $10,000 минимален лимит.
 • Покритие за Телесни Наранявания (Personal Injury Protection - PIP) - Това покритие ще плати медицинските ви разходи ако сте наранен в автомобилен инцидент. Покритието също ще плати за пропусната заплата до определен лимит за максимум от три години. Това покритие може да се координира с личната ви медицинска застраховка, за да ви се намали цената на застраховката.
 • Покритие за Материални Щети (Property Protection Insurance - PPI) - "No-fault" системата плаща до $1 million за щети причинени от вас на други автомобили, сгради, и всякакво друго имущество в Мичиган. Това покритие е различно от "Liability Property Damage", защото плаща за щети само в Мичиган. "Liability Property Damage" плаща за причинени щети извън Мичиган.

Незадължителни Покрития за Допълнително Заплащане:

 • Материални Щети на Вашият Автомобил (Physical Damage) – Покрива щети на вашият автомобил. Вие може да платите за част от загубата под вид на “deductible”, което варира от $0 до $1,000. Мичиган не изисква това покритие като задължително, но финансовата компания която финансира вашия автомобил може да го изиска. Това покритие е разделено на две части:
  • Покритие за Сблъсък (Collision Coverage) – Покрива щети на вашият автомобил при сблъсък с друг автомобил или предмет от типа на сграда или дърво. Това покритие съществува в три вида: “limited”, “standard” и “broad”. “Limited” плаща само ако не сте виновен за инцидента и може да има или да няма "deductible". Standard плаща без значение кой е виновен и винаги има "deductible". “Broad” плаща без значение кой е виновен и има "deductible" само ако сте виновен.
  • Обстойно Покритие (Comprehensive Coverage) – Покрива щети на вашият автомобил от други загуби от типа на кражба, пожар, градушка и други. Това покритие също заплаща ако ударите елен. Сблъсък с други автомобили или предмети не е покрит.
 • Покритие Срещу Незастраховани Шофьори (Uninsured Motorist Bodily Injury Coverage) – Покрива разходи за вашите телесни щети, както и за щетите на застраховани членове на вашето семейство и всички пътници във вашия автомобил причинени от избягал шофьор или от шофьор, който е виновен за инцидента и няма автомобилна застраховка. Мичиган изисква $20,000 минимален лимит на човек и $40,000 минимален лимит на група от хора.
 • Покритие Срещу Шофьори с Ниска Застраховка (Underinsured Motorist Bodily Injury Insurance) – Покрива разходи за вашите телесни щети, както и за щетите на застраховани членове на вашето семейство и всички пътници във вашия автомобил причинени от шофьор с недостатъчна застраховка, който е виновен за инцидента. Ако лимита на другия шофьор не е достатъчен да покрие вашата загуба, това покритие заплаща разликата между загубата ви и изплатеното от застраховката на другия шофьор до лимита на вашето покритие.
 • Покритие за Смъртни Случаи при Инциденти (Accidental Death Benefit) – Това покритие ще ви заплати ако починете при инцидент.
 • Оборудване по Поръчка (Custom/Non-Factory Equipment) – Покрива оборудване в “conversion vans”, както и стерео уредби, GSM и други, които са добавени след като автомобила е напуснал завода.
 • Покритие за Лизингови или Финансирани Автомобили (Gap Coverage for Leased or Financed Vehicles) – Покрива разликата между реалната цена на вашия автомобил и сумата, която още дължите по вашия заем или лизинг на автомобила ви.
 • Компенсация за автомобил под наем (Rental Reimbursement) – Заплаща определена сума на ден (от типа на $30) за наем на автомобил, докато вашия автомобил е ремонтиран поради застрахована загуба.
 • Теглене (Towing) – Заплаща част или пълната нужна сума за изтегляне на вашия автомобил до най-близкия авто сервиз.

Вашите полици съдържат допълнителни клаузи от типа на “policy declarations page”, “insuring agreement”, “policy exclusions”, “policy conditions” и “policy definitions”. Предлагам да прегледате вашите полици от корица до корица, за да се запознаете с всички клаузи в тях. Най-много оплаквания към техните застрахователни полици идват именно от хора, които не са прочели полиците си и не знаят какви покрития имат и какво трябва да правят в различните ситуации.

Деян Кожухаров, AIS, AAI, ARM

Е-mail: deyan@kozhuharovagency.com
Телефон: 269-441-5158 или безплатен номер 877-205-0051.
Работното време от понеделник до петък от 8:00 до 5:00 следобед.

Бисквитената торта на баба

Списък на необходимите продукти:
3 пакета обикновени бисквити
100–200 мл прясно мляко
50–100 г орехови ядки
шоколад за декорация
за крема:
750 мл прясно мляко
200 г захар
2 яйца
2 с. л. брашно
1 ванилия
шоколад за декорация

Начин на приготвяне:

1. Млякото се кипва, добавя се захарта и се разбърква, докато захарта се разтвори.
2. Брашното се разбива с яйцата и ванилията, към него се налива млякото със захарта и се бърка непрекъснато, докато се получи гладък крем.
3. Бисквитите се начупват и с тях се покрива дъното на подходяща тава. Заливат се с прясното мляко и с приготвения крем, прави се втори пласт от бисквитите и процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите. Накрая се завършва с пласт крем, украсява се с разтопен шоколад и се поръсва със смлените орехи.
4. Преди консумация готовата торта трябва да престои около едно денонощие в хладилник.


torta3

НЕВЕРОЯТНА!!! ИЗПРОБВАНА!

Рецептата изпрати Росица Владимировa

Броя подготвиха:
Даниела и Велеслав Начеви
www.BulgariansinDetroit.com, e-mail: info@bulgariansindetroit.com, 586-219-8710

Вестникът на българите в Детройт се издава благодарение на доброволния труд на екипа, подготвил броя и се финансира от реклами. Благодарим за финансовото съдействие на:

Мати Болгария


Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI 48128.
e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Фирма "Биляна" (248) 939 0401 - Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес: info@bulgariansindetroit.com