Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 1, 2008

In case you cannot read the newsletter in Cyrillic please click on the link to www.BulgariansinDetroit.com and read the newsletter online.

Честита Новата 2008 Година

Тук можете да намерите избрани моменти от българското новогодишно парти в Dearborn Heights, организирано от D.J. Емо, Валя Камберова, Даниела и Велеслав Начеви.
Очакваме още снимки и коментари от новодишните тържества на е-мейл: info@BulgariansinDetroit.com.
Използваме случая да поздравим всички българи от района с новогодишните пожелания от двете партита:

 
Новогодишно пожелание 2008Нова Годино, бляскава и вълшебна,
отново се спря пред наш’та врата,
и ние с радостни песни и хубаво вино,
пак те посрещаме с широки сърца!Добре си дошла в твойта нова премяна
окичена с надежди, обляна в топлина,
дай на всеки здраве и мигове незабравими,
щастие и мир по цялата земя!

Дай ни сили да се справим,
с трудностите, които предстоят,
дай ни разум да намерим
във живота правилния път!

И да не забравяме кои сме,
кое е ценно, истинско, добро,
за да запазиме завинаги в душите
пламъкът на българското потекло!

За много години и наздраве!
Бистра Макнева
31 декември, 2007

Новогодишно парти - Dearborn Heights

ЧЕСТИТА НОВАТА 2008 ГОДИНА

Наздраве, за много години
весели, здрави, засмяни,
и цяла година пияни,
но не от домашна ракия,
а от любовна магия.

Митко Алексиев
Новогодишно парти - West Bloomfiled

Санта в Деарборн

На снимката: Дядо Мраз и Снежанките раздават подаръци на децата на тържеството в Dearborn Heights

Освещанаване на дома за Йорданов ден

          Свещеник Славчо Панев от църквата "Свети Климент Охридски" ще посети тази събота български домове от източната част на Детройт и ще отслужи празнична молитва по случай Йордановден. Ако желаете вашият дом да бъде осветен, обадете се на отец Славчо на телефон
(313) 505-3110. При желание, свещеникът може да посети български домове и през следващите седмици. Адресът на сайта на църквата е: www.stclementchurch.net.

Бебетата на 2007

     Не че има някаква статистика, но като че ли 2007 беше истински бум за българските бебета в Детройт. По сведения на редакцията на вестника цели 14 мъничета проплакаха за радост на мама, тате и цялата фамилия.
Най-напред в списъка е Симеон, роден през март. Първото място му се полага и заради царското име. Негови родители са Юлия  и Николай Колеви.
30 април стана хубава дата за семейството на Севи и Велизар Бузгьови, тъй като се появи дъщеричката им Амира. На същата дата, в Чикаго се роди момче Александър на Габриела и Александър Нейкови, които преди това живееха в Детройт.
      Лятото също си имаше своите бебета. На 7 юни се родиха близначките Мария и Ивана в семейството на Даниела и Велеслав Начеви. Само след два дни проплака и Антония, което направи щастливи каката Цветелина и родителите Даниела и Бисер Балканджиеви. През юли се роди Тина на Ваня и Георги Бърмекови. На 30 юли се роди бебе Joshua в семейството на Мариана и Даниел Жулиет.    
     Най-плодовита беше есента. На прочута дата, 9 септември, се роди Георги (а може би и прочут човек), първа рожба на Мария и Георги Иванови. В края на октомври се появи и Анжела за радост на баткото и родителите Ваня и Дамян Грънчарови. На 5-ти ноември се роди малкият Константин, който носи името на тате, а мама Нина, получи истинска изненада, когато един ден отиде на работа и я посрещнаха много жени с подаръци за бебето. На 6-ти се появи и Силвия – първа рожба за Росица и Лъчезар Ватеви. Не закъсня и още едно момиченце Анжелина на Гергана и Зарко Костови.    
     Най-малкото бебе на 2007 (но не по размери) е Лора-Цвета, която се роди на 22 декември в семейството на лекарите Теменужка Михайлова и Красимир Лалев.
     Честито още веднъж на всички родители. И нека всички научат, че в Детройт има българи, които раждат най-хубавите бебета.

babies

Предстоящо


С нетърпение се чакат и бебетата на 2008. Още през януари ще се родят поне 4 бебета, за които с радост ще съобщим, когато му дойде времето. Радостна новина ще има и за нашите сънародници Д-р Невена Михайлова и Георги Михайлов, които  се очаква да станат баба и дядо в края на януари. 

 

ПРОБЛЕМИТЕ С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО –
НОВО ИЗПИТАНИЕ ЗА РАБОТОДАТЕЛИТЕ В САЩ

        
     Парите могат да бъдат причина за отърваване от излишните килограми. Според скорошно проучване, хора с наднормено тегло, на които са били платени малки суми пари, за да изгубят килограми са били по-ефикасни в своите диети от хора, на които не е платено за усилията. Ерик Филкенстен, здравен икономист към RTI International, неправителствена организация в Северна Каролина, заявява: “Все повече компании напоследък експериментират чрез награждаване на свои служители, които губят тегло. Нашите проучвания показват, че този метод работи.”
Експеримента на Филкенстен и неговия екип включва 200 служители от Северна Каролина с наднормено тегло. Една трета от тях не получават възнаграждение за изгубеното тегло, една трета биват възнаградени със седем долара за един процент изгубено тегло, а една трета получават четиринадесет долара за същите изгубени килограми.
      Експеримента показва, че за три месеца “неплатените” участници са загубили по около два паунда от теглото си, участниците от втората група са изгубили около три паунда, а тези от най-високо заплатената група са се разделили със средно по пет паунда от теглото си. Според проучването, за участниците от третата група е по-характерно да загубят 5% от теглото си – количество, необходимо за да подобрят здравето си.
Авторите на експеримента споделят, че все още не е ясно дали подложилите се на експеримента хора ще успеят да запазят новото си тегло и дали метода на заплащане ще бъде изгоден за компаниите.
Около 66% от хората в САЩ са с наднормено тегло, което ги поставя в рискова категория на редица заболявания, сред които рак, диабет и различни болести на сърцето. Според статистиките, за последните 25 години средностатистическата американка е надебеляла с 13,5 на сто или девет килограма. Преди десетина година мнозинството от младите американки са тежали около 66,7кг и са мечтаели за тегло под 60кг, но днес са вдигнали летвата с още няколко килограма.
      Наднорменото тегло води до по-високи медицински сметки, по-чести отсъствия от работа, намалена продуктивност, и ранно пенсиониране по болест. Според Филкенстен, цената на наднорменото тегло в компания с хиляда служители е около 285,000 долара на година. Тези разходи са поделени между служителите на компаниите, които плащат по-високи вноски за здравно осигуряване, и между компаниите, които често наемат временни служители, които да заместят боледуващите служители с наднормено тегло.
От друга страна, застрахователните компании също предприемат ограничителни мерки срещу по-тежките американци. Така например, през месец юли тази година една от най-големите застрахователни компании в САЩ – United Healthcare - обяви, че увеличава сумата за дедактибъл на служителите с наднормено тегло.
Според експерти, тези данни са тревожни и трябват да бъдат взети под внимание от големите компании и корпорации в САЩ.

 Анелия Петрова                        

ВИЗИТЕ ЗА САЩ СКАЧАТ С 30 НА СТО

          Държавният департамент на САЩ обяви, че повишава цената на американската виза с около 30 процента. От 1 януари 2008 г. таксата за подаване на молба за неимигрантска виза става 131 долара вместо 100, както бе досега.
      Действащата в момента тарифа за американска виза не покрива нарасналите разходи във връзка с процедурите за сигурност и други елементи в обработката на молбите, се посочва в съобщението. Добавя се, че фактор е и инфлацията. За последните месеци доларът рязко се обезцени спрямо основните валути.
Особено скъпо струвало въвеждането на задължително снемане на пръстови отпечатъци. Досега се вземаха отпечатъци само от два пръста на всеки посетител, влизащ в САЩ. Занапред ще се вземат отпечатъци от всичките 10 пръста. Разчитането на толкова отпечатъци струва много на ФБР, се казва в съобщението. Мерките се оправдават с терористичните заплахи след атентатите от 2001 г.
       Новата такса се отнася за визи, които се влагат в паспортите, и за гранични карти, издавани на някои видове посетители от Мексико, пояснява американското външно-политическо ведомство.
       Малко след съобщението Държавният департамент уточни, че ще поскъпнат и имигрантските визи, но не стана ясно дали в същия размер и откога. Тези визи се издават на хора, отиващи да живеят и работят в САЩ.
Право на безвизов режим на достъп в Америка имат гражданите на около 30 страни, сред които някои държави от ЕС, Австралия и Япония. Те обаче също плащат за виза, ако идват за над 90 дни. За последен път американските визи са поскъпнали през 2002 г.

телевизия

    • Всички нови клиенти ще получат един безплатен месец, за да пробват IP телевизията.
    • Ако след 1 година все още сте абонат, ще получите кредит към вашата сметка в размер равен на стойността на закупеният от вас М10 преобразувател. Прочетете всичко за офертата.
    • Всяка седмица на VOD (Video On Demand) има по един безплатен филм.
    • Безплатни 100 Минути разговори до България.
    • Ако имате въпроси или се колебаете, пишете ни: tv@bulgariansindetroit.com.
Sunnymede Apartments

        Sunnymede е апартаметски комплекс в Troy, който предлага зимно намаление на наемите! Едностаен апартамент сега е $585, а двустаен $660 (Нормално $780 и $880) Цените са за едногодишни договори. Има само няколко останали свободни апартамента. За информация 248-362-0290. (На български: Paul 248-273-1943 ). Адрес: Sunnymede Apartments, 561 Kirts Blvd. Troy, MI 48084 (уеб сайт )

Най-добра българска песен за месеца

DJ Emmo е направил специална селекция на 10 български песни. Избора включва 5 - те най-добри от предходния месец и нови 5 предложения. Прослушайте песните и гласувайте за най-добрата според вас..

Броя подготвиха:
Анелия Петрова, Даниела и Велеслав Начеви
www.BulgariansinDetroit.com, e-mail: info@bulgariansindetroit.com

Вестникът на българите в Детройт се издава благодарение на доброволния труд на екипа, подготвил броя и се финансира от реклами. Благодарим за финансовото съдействие на:

Фирма "Биляна"
(248) 939 0401
- Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI, 48128. e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес:info@bulgariansindteroit.com