Начало   Културни събития    Обяви    За децата    За Сайта   Жълти Страници   Мати Болгария           

Вестник на българите в Детройт

Брой 11, 2007

In case you have a problem to read the message bellow in Cyrillic please visit
http://www.BulgariansinDetroit.com to read the most current issue.

Да благодарим

turkey

Ако погледнем назад в в историята, Денят на благодарността е свързан с пилигримите, пуйките и индианците. Индианци почти не останаха, пилигрими също. Пуйката твърдо остава най-добрия символ на празника. Без нея трапезата не става или както му казваме ние - храната прави борбата. Един нов символ на празника е тържественият парад в центъра на Детройт. Тази година парадът е на 22 ноември, от 9:30 сутринта. Кметът разбира се е първа пушка.

Някои използват празника, за да благодарят на тези, които са им помогнали за установяването в Америка. Нека си признаем, че всички сме приличали на "пилигримите" в началото.

Наздраве и забравете за диетите!

Консулската служба от Чикаго провежда “Консулски ден в Детройт” - неделя, 4 ноември 2007 г.,
от 09:30 до 15:30 часа,
Адрес: 1001 Welch Road, Suite 101, Commerce, MI 48390 (до “Coffee Time Cafe”)

Ще бъдат обслужени всички, дошли в приемното време. Консулството осигурява бланки, формуляри, типови декларации, текстове на стандартни пълномощни. Услугите се заплащат в брой, съгласно ценоразпис, утвърден от Посланика на Република България в САЩ. За регистрация се обадете на Бойко Бончев (248)-361-3779.

Юбилей

Скъпи Сашо,

50 щастливи години,
изпълнени с любов и сбъднати мечти,
накичени със спомени незабравими,
обляни с искреност и пълни с добрини!
Половин век с достойнство си изминал,
натрупал си житейски опит по-гъст от борова гора.
И ние, приятелите твои,
ще пием руйно вино с теб сега,
заради твойта доброта
и ще си кажем „Наздраве”
за още 50 лета!

Честит Рожден ден!Бебета
Конкурс

Българската общност се увеличи с още едно бебе. На 29 октомври се роди Анжела Мария, 3.700 кг, 53 см. Честито на родителите Ваня и Дамян Грънчарови и батко Тошко.

Очакваме снимки на вашите деца в костюми за Halloween. Напишете името на детето, на колко години е и от кой град. Снимките ще бъдат публикувани на страниците на уеб сайта www.BulgariansinDetroit.com.

Искам

МАМА И ТАТИ
ИСКАТ ОТ МЕН
АЗ ДА СЪМ УМЕН,
КРОТЪК СМИРЕН.

БАБА И ДЯДО
ОЧАКВАТ СЕГА
ЗДРАВ И ПОСЛУШЕН
АЗ ДА РАСТА.

ГОСПОЖИТЕ, НАДЯВАТ СЕ,
ВСИЧКО ДА ЗНАЯ.
ТИХО ДА СТЪПВАМ
В УЧЕБНАТА СТАЯ...

ЧУЙТЕ МЕ ВСИЧКИ
КАКВО ИСКАМ АЗ:
В ЛОКВИ ДА ГАЗЯ,
ДА ВИКАМ НА ГЛАС!

ДНЕС ДА ПРЕПЛУВАМ
ЧЕРНО МОРЕ,
ДНЕС ДА ДОСТИГНА
ЗВЕЗДНО НЕБЕ!
ИСКАМ ПРЕГРЪДКИ,
ИСКАМ БОНБОНИ,
А НЕ ДУМИ ТЕЖКИ
КАТО ПАТРОНИ!
ИСКАМ УСМИХНАТИ,
ВЕСЕЛИ ХОРА -
НЕ ДА СЕ СЪРДЯТ
И ДА МЪРМОРЯТ!
ИСКАМ ГОЛЕМИТЕ
ДА СТАНАТ ДЕЦА!
ЕХ, ЧЕ ЩЕ ПАДНЕ
ЧУДНА ИГРА!

МОЖЕ БИ ...УТРЕ,
МОЖЕ БИ... НЕ -
ДНЕС ВСЕ ОЩЕ СЪМ
ПАЛАВО, МАЛКО МОМЧЕ!

пират

Стихотворението изпрати Димитринка Ненова

По-високи местни данъци

Не знам дали ви се е случвало да излезете на „червено”, тоест да сте похарчили повече отколкото сте изкарали. В такива случаи обикновено стягаме коланите, докато нещата се подобрят. Ако обаче управляваш щат в Америка, просто вдигаш данъците на населението и продължаваш да пътуваш по света.
Така поне изглежда, че постъпи губернаторът на  Мичиган Дженифър Гранхолм и поднесе коледния си подарък още сега. Данъкоплатците на заплата да не се чудят защо изведнъж парите на чека намаляха. От 1 октомври вместо 3.9% плащаме 4.35% за местни данъци. Гражданите, които имат бизнес и плащат вноски всяко тримесечие ще усетят промяната също.
Много услуги, за които до сега не плащахме данък добавена стойност от 6% (sales tax) ще са облагаеми от 1 декември. Ето и някои примери: чистене на мокети и тапицерия на мебели, косене на тревата, използване на склад, изготвяне на документи, куриерски и консултански услуги. Данък ще се плаща за използване на гардероб в театъра, портиерски услуги и бюрата за запознанства. Не са пропуснати и гледачките на ръка. Пълен списък на услугите, които ще бъдат облагаеми може да намерите в House Bill 5198. Очаква се новият закон да генерира 613.8 милиона долара за 2008 и 751 милиона долара през 2009. Дано, че току виж и данък на въздуха, който дишаме се появил.       

Даниела Начева, CPA
Промоция за Българска Телевизия в Америка

Повечето от вас знаят историята и патилата за гледане на Българска Телевизия в Америка. Имаше излъгани надежди, платено и незползваемо оборудване, прекратени или незпълнени договори, гледане чрез интернет на миниатюрни образи и така нататък. Доскоро завиждахме на македонци, араби, руснаци, албанци и всички други имигранти, които гледаха родна телевизия. За първи път българската общност е с едни гърди напред. От октомври 2006 можем да гледаме не един или два телевизионни канала, а цели 12 програми. Само испанско говорящите имигранти могат да се похвалят с повече, обаче те са 40 милиона в Америка. Дали ще гледате какво става в България, а детето ви ще гледа "Лека нощ Деца" зависи само от вас.

телевизия

    • Всички нови клиенти ще получат един безплатен месец, за да пробват IP телевизията.
    • Ако след 1 година все още сте абонат, ще получите кредит към вашата сметка в размер равен на стойността на закупеният от вас М10 преобразувател. Прочетете всичко за офертата.
    • Всяка седмица на VOD (Video On Demand) има по един безплатен филм.
    • Безплатни 100 Минути разговори до България.
    • Ако имате въпроси или се колебаете, пишете ни: tv@bulgariansindetroit.com.
В София бе открит паметник на Независимостта

Снимка: БГНЕС

Столичният кмет Бойко Борисов откри в София паметник на Независимостта, издигнат по инициатива на Общонародно сдружение "Мати Болгария". За изработването му са използвани даренията на хиляди българи в периода от 2002 г. до 2007 г.
"Мати Болгария" от Детройт е участвала с дарение от $1000.
Паметникът е дело на известния скулптор проф. Георги Чапкънов - Чапа и арх. Станислав Константинов. Представлява масивен гранитен блок с бронзов барелеф на панорамата от тържеството на Царевец по обявяване на Независимостта на България през 1908 г. и заключителната част от Манифеста на Фердинанд. В подножието на гранитния блок е положен бронзов лавров венец, а под него са изписани заветните думи на българската национално-освободителна идеология: "Да живее свободна и независима България!"
(по материали на БГНЕС и БТА)

Броя подготвиха:
Даниела и Велеслав Начеви
www.BulgariansinDetroit.com, e-mail: info@bulgariansindetroit.com

Вестникът на българите в Детройт се издава благодарение на доброволния труд на екипа подготвил броя и се финансира от реклами ако има такива. Благодарим за финансовото съдействие на:

Фирма "Биляна Травел "
(248) 939 0401
- Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI, 48128. e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Абонамент

Пишете ни на е-мейл адрес:info@bulgariansindteroit.com