Вестник на българите в Детройт

Брой 8, 2007

В броя:

Българските медици бяха освободени от Либия и се завърнаха в България на 24 юли, 2007. След по-вече от 8 години затвор в Либия най-накрая 5-те сестри и палестинския доктор стъпиха на българска земя и бяха посрещнати от роднини и официални лица. Българкият президент Георги Първанов издаде указ за тяхното помилване.

Америка остави визите за българи - Българите нe се класират за безвизови пътувания за САЩ, защото имат твърде много откази на молби за визи. US-конгресът прати за подпис на президента Буш нов закон, който включва страни от Централна и Източна Европа в списък от 27 държави, чиито граждани са с  безвизов достъп до САЩ. Законът изисква кандидатите да имат под 10 на сто откази от молби на техни граждани за получаване на US-визи. България има 17,5 % откази по официалната статистика на Държавния департамент за миналата година. Буш е посочил, че България, Естония, Гърция, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Южна Корея имат потенциал да се възползват от безвизовата програма.

Българските авиокомпании ще предоставят лични данни за пътниците си до САЩ и Канада, въпреки че нямат директни полети за Америка. Списък от 19 лични данни бе договорен между Вашингтон и ЕС като част от мерките за борба с тероризма. Информацията ще се предоставя за всички пътници, които правят резервации за полети до САЩ и чрез български превозвачи. Ако пасажерът си купува билет за Европа или друга дестинация, той няма да влиза в американските компютри. Сред договорените за препредаване данни са трите имена, рождена дата, номер на кредитна карта, адрес, телефон. Авиокомпаниите ще бъдат задължени да дават цялата информация, която пътниците обявяват при резервирането или покупката на билет. Най-уязвими от системата за предаване на данни са хората с карти за намаления, тъй като авиокомпаниите имат най-много информация за тях.

Юли в Мичиган ни предложи топло време, но не и горещо, както в България. Рекордни температури бяха измерени в много селища. Несвикнали с жегите, българи от Детройт, които почиваха в България намериха разхлада около градските фонтани.


познайте кой е това?

 

Кратки обяви и съобщения

телевизия

Сенатът застана срещу предложената от Буш реформа на емиграционното законодателство

След близо едноседмични спорове по предложените от Буш поправки на емиграционното законодателство, проектозаконът известен като Senate Bill 1348, срещна силна опозиция по време на гласуването му през последната седмица на месец юни. В  последните дни преди гласуването на проектозакона консервативните активисти извън Конгреса организираха силна опозиция, нанасяйки поражение върху президента и сривайки очакванията на близо 12 милиона незаконни емигранти на територията на САЩ.
След гласуването, което приключи с 46 гласа ‘за’ и 53 гласа ‘против’, Сенатът принуди лидера на мнозинството, демократа Хари Рийд, да оттегли проектозакона от дневния ред. За да се гласува текста бяха необходими минимум 60 гласа, от които 14 не достигнаха, въпреки усилията на президента и част от консервативните лидери да агитират сенаторите в актуалността на проекта. В деня на гласуването министрите на търговията и вътрешната сигурност Карлос Гутиерес и Майкъл Чертоф агитираха сенаторите пред вратите на заседателната зала докато президента провеждаше телефонни обаждания, с които убеждаваше народните представители да подкрепят законопроекта. Вместо това, Сенатът прокара символична резолюция срещу закона с цели 114 гласа ‘за’.  Мнозина политически анализатори считат, че този акт поставя краят  на емиграционната реформа до изборите за нов Конгрес през 2009г.
Според политически наблюдатели, поражението е още по-горчиво защото опозицията срещу текста бе организирана от традиционните съюзници на президента – най-консервативно настроените републиканци. Гласуването в Сената може да бъде считано за едно от най-големите поражения върху президента, който положи огромни усилия върху последната си мащабна инициатива в областта на вътрешните работи на страната. От друга страна, този провал разкрива дълбоки противоречия между членове на Републиканската партия, която за първи път от десетилетия насам е застрашена от политическа криза.
След вота на Сената, президентът Буш разпространи декларация,  в която нарече поведението на  Конгреса “голямо разочарование”. По време на посещение в Колежа на военноморските сили намиращ се на Rhode Island държавният глава заяви, че според американците “статуквото е неприемливо когато става въпрос за емиграционни закони.”
От своя страна един от създателите на проектозакона, Майкъл Чертоф, сподели, че поражението ще предизвика негативен ефект върху администрацията на страната, която няма да разполага с работеща система за потвърждаване на разрешенията за работа, както и с възможността да глобява работодателите, които не спазват закона. Чертоф се зарече да продължи работата си по проектозакона и предупреди, че докато той не бъде гласуван, държавата ще продължи да бъде свидетел на “сърцераздирателните примери на разделени семейства.” Според него, усилията сега ще трябва да се насочат към прокарването на отделни закони като създаването на програми за емигранти, работещи в селското стопанство, както и за даване на гражданство на деца-емигранти, които посещават училище или служат в  армията.
Според наблюдатели на редица европейски държави, поражението на проектозакона ще облагодетелства държавите-членки на Европейския съюз. Според тях голям процент от хората, търсещи квалифицирана работа, ще се насочат към европейските държави, които предлагат облекчени условия за живот и работа.

Анелия Петрова

 Опознайте Мичиган - Историята на остров Макинак

исланд

Едно от най-популярните места за туризъм и отдих в Мичиган е остров Макинак.  Разположен в северната част на щата, този красив кът се гордее с древна и интересна история, която започва преди единадесет хиляди години. В тези преисторически времена местните аборигени първи забелязали екзотичния остров и неговите необикновено високи скали. След като решили, че острова наподобява гигантско влечуго, те го нарекли Mish-la-mack-in-naw или Голямата Костенурка. След като започнали да опознават острова, те се удивили на големите натрупвания на варовик и скоро решили да погребват мъртвите в скалите на острова.
За първи път острова бива забелязан от бели хора през 1634г., когато Френско-Канадския изследовател Жан Николет, който оглавявал експедиция по поръчка на Самюел де Чамплейн, говернатор на Канада по това време. Скоро след неговото откритие на острова били изпратени Йезуитски проповедници, чиято цел била да покръстят местните индианци. Само за няколко години Макинак се превърнал в най-важната точка за търговия на кожи за французите.
Бизнеса с кожи процъфтява успешно до 1763г., когато англичаните присвояват териториите на Северна Америка на изток от Мисисипи. Само няколко години по-късно Майор Патрик Синклеър избира високите скали на острова за опорна точка на ръководения от него Форт Макинак. Под негово ръководство, голяма част от дървените сгради на острова са заменени с каменни. По съвет на Майор Синклеър, англичаните купуват острова от местните индианци за сумата от 5,000 британски лири.
През 1812г. проблеми с британците на канадска територия завършват слагат началото на война. През месец Юли британците съсредоточават войски на северния край на Макинак и принуждават американците да предадат острова в техни ръце. Това е и първото британско завоевание в този конфликт.
Две години по-късно американците правят неуспешен опит да възвърнат загубената територия нахлувайки на северния край на острова, който завършва с битка на мястото, където днес е разположено голф игрището Wawashkamo. Години по-късно британските укрепления са преименувани Форт Холмс в чест на загиналия по време на битката млад американски офицер Андрю Хънтър Холмс. След подписване на договор между британци и американци,  Макинак преминава отново в американско владение през 1815г.
След войната Макинак се превръща в център на известната American Fur Company притежавана от германския емигрант Джон Астор. През следващите тридесет години компанията е основен доставчик на кожи от бобър, използвани за модерните по онова време кожени шапки.
През 1822г. Намиращият се на острова популярен хирург William Beaumont спасява живота на простреляният по погрешка млад пътешественик. Въпреки усилията на талантливият лекар раната в стомаха на младежа никога не зараства напълно позволявайки на хирурга да наблюдава отблизо процеса на храносмилане. Днес публикуваните му наблюдения се считат за важна част от историята на медицината.
През 60-те години на XIX доставя тонове бяла риба и пъстърва предназначени за източните пазари. Всяка пролет местните ирландски рибари, бъчвари и търговци на риба се събирали за да почистят, осолят и изсушат улова на риба, която била извозвана с лодки до пазарите в Ню Йорк и Канада. Тази процъфтяваща индустрия изместила замиращият бизнес с кожи, който впоследствие се изместил в северозападните щати.
С популяризирането на спортния риболов през следващите две десетилетия посетителите на Макинак засилили интереса си към Les Cheneaux Islands където местните им помагали в избора на въдици, стръв и подходящи за риболов места. Малки хотели и ресторанти подслонявали тълпите туристи, които прииждали от Детройт с влакове. Любопитен факт е, че и днес автомобилите на острова се броят на пръсти. Местното население, както и туристите, се придвижват пеша, на велосипеди или файтони теглени от коне.
Загрижени за експлоатирането и занемаряването на американските природни съкровища, членовете на Конгреса решават да предприемат стъпки за тяхното съхранение през 1872г. Макинак е включен в списъка за териториите, подлежащи на специални мерки за опазване през 1875г. Това означавало спиране на строителството и разрушаването на редица природни обекти. По този начин били запазени някои от най-внушителните варовикови образования сред които популярните днес Scull Cave, Arch Rock и Sugar Loaf. Двайсет години по-късно, след като американските войници се изтеглят от Форт Макинак, острова е обявен за първият официален Мичигански природен парк. Новосформирана комисия ограничавала строежите на острова и изисквала от собствениците на постройки да поддържат автентична Викторианска архитектура, а голяма част от занемарените паметници на културата били реставрирани и подновени. Това превръща някои от сградите в любима дестинация за срещи на мнозина съвременни политици, сред които Джон Кенеди, Бил Клинтън и Боб Доул.
През годините Макинак се превръща в предпочитано средище за хора на изкуството и литературата. Едуард Еверет Хейл написва Man Without a Country  докато почива в една от резиденциите на острова. През 80-те години на XIX век Констанс Уулсън написва своята най-популярна новела, Anne, по време на своята лятна ваканция на Макинак. В почит на популярната героиня и нейните приключения на острова, сред запазените културни паметници са къщурката на Ани и вградена  в скалите плочка с изографисана информация за нея.
През Юли 1895 Марк Твен изнася лекция в местния Grand Hotel, за която получава $ 345.
След края на Втората Световна Война, набиращата популярност филмова къща MGM заснима на  Макинак This Time for Keeps - романтична история за загубена  и след това възвърната любов, в която участват Джими Дюранте и известната за времето си плувкиня Естер Уилямс.
През 1979г. Grand Hotel е използван отново за интериор на хитовия романтичен филм Somewhere in Time с участието на Christopher Reeve и Jane Seymore. Всяка есен хотела подслонява фенове на класиката, дошли за да отбележат годишнината от заснемането на филма.
Любовта на острова е чествана и от обикновените хора. Всеки уикенд от Юни до Септември острова подслонява множество младоженци  избрали красивата атмосфера на острова за своя най-щастлив ден.

Анелия Петрова

Сърдечно-съдови заболчвания и тяхната профилактика - ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРОЛ


Това е следващият важен рисков фактор. Холестеролът и сърцето са в пряка зависимост. Обикновено в по-млада възраст жените имат по-ниско съдържание на холестерол в кръвта. Между 48-55 годишна възраст нивото на холестерол става по-високо при жените. След 55 годишна възраст разликата в количеството холестерол между жените и мъжете се увеличава още повече.
Въпреки че като цяло рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания и инфаркт остава по-висок при мъжете с напредване на възрастта, този риск се увеличава значително с увеличаване на „LDL” холестерола. Холестеролът е нужен на всеки организъм. Той е основната съставна част на клетъчната мембрана, както и незаменима част от състава на много хормони. Обикновено черният дроб произвежда основната част от това необходимо количество. Когато в кръвта има повече от необходимото, с течение на годините това излишно количество холестерол се натрупва от вътрешната стена на артериите, включително и на тези, които кръвоснабдяват сърцето. Това стеснява техния лумен все повече и повече. В резултат все по-малко количество кръв може да преминава, което означава по-малко кислород към сърцето. Клетките на сърдечния мускул са много чуствителни към липсата на кислород. Това се усеща първоначално като болки в гръдния кош, обикновено при физическо натоварване, а в крайния си стадий завършва като инфаркт – необратима смърт на тези клетки. Това се получава когато има пълно блокиране на притока кръв в една или повече сърдечни артерии.
Холестеролът се пренася в кръвта, опакован заедно с белтъчини. Целият пакет се нарича “липопротеинов комплекс“. Липопротеините с ниска плътност или LDL пренасят по-голямата част от холестерола в кръвта. Холестеролът в тези комплекси често бива наричан “лош или вреден холестерол”, защото твърде голямото количество холестерол от този вид води до натрупване по стените на артериите и в крайна сметка на тяхното запушване.
Има и друг вид холестерол - HDL, т.н. “добър или полезен холестерол”. Неговата функция е да отстранява лошия холестерол от кръвта и така да предотвратява образуването на плаки.
Друга важна форма липиди в кръвта са т.н. триглицериди. Това са мазнини, които се усвояват в кръвта от храната, която консумираме. Когато човек пие голямо количество алкохол или се храни прекомерно, стимулира черния дроб да произвежда по-голямо количество триглицериди, за да складира излишната енергия. Според най-новите научни факти, количеството триглицериди, които са гранични (150-199 mg/dl) или по-високи от 200 mg/dl допълнително увеличават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. За да намалите количеството триглицериди в кръвта, за препоръчване е да консумирате храни с ниско съдържание на наситени масни киселини и холестерол, а също и ограничено количество въглехидрати и захар. Много важно е също така да контролирате теглото си, да сте физически активни и да избягвате пушенето и алкохола. Понякога само това не е достатъчно и затова се добавят лекарства.
От всичко казано до сега се вижда защо е важно да се изследва какво е количеството холестерол в кръвта. Нормални граници са общ холестерол по-малко от 200 mg/dl. LDL или вредния холестерол да е по-малко от 100 mg/dl. Приемат се и по-високи стойности за хора, които нямат рискови фактори, не са болни от диабет или нямат сърдечно-съдово заболяване. 
HDL или полезнияt холестерол със стойности под 40 mg/dl е също много важен рисков фактор за сърдечно заболяване. Добре е нивото на HDL да бъде по-голямо или равно на 60 mg/dl. Това е особено важно за хората с диабет, които вече имат един важен рисков фактор за развитие на сърдечно-съдово заболяване.
Как можете да намалите нивото на холестерола в кръвта си? Намалете количеството на животински мазнини в храната си. Изследвайте холестерола си редовно – всеки 5 години ако сте на възраст от 19 до 39 години или всяка година според препоръките на вашия лекар.

Статията подготви д-р Невена Михайлова, превод: д-р Ганка Спасова
За статията са използвани материали от следните източници: www.mayoclinic.com, U.S. Department of Health and Human Services, National Institute of Health, National Heart, Lung and Blood Institute, National Cancer Institute, American Medical Association.

Очаквайте продължение в следващия брой на вестника.             

Броя подготвиха:
Анелия Петрова, д-р Невена Михайлова, д-р Ганка Спасова, Ани Кирилова, Даниела и Велеслав Начеви
www.BulgariansinDetroit.com, e-mail: info@bulgariansindetroit.com

Вестникът на българите в Детройт се издава благодарение на доброволния труд на екипа подготвил броя и се финансира от реклами ако има такива. Благодарим за финансовото съдействие на:

Фирма "Биляна Травел "
(248) 939 0401
- Резервации за самолетни билети, ваканционни пакети, хотел, наемане на кола. Преводи и легализация на документи.

Мати Болгария, P.O. Box 5662, Dearborn, MI, 48128. e-mail: matibgdetroit@mail.bg

Абонамент