Романът „Разпятието” от Петър Константинов вече и на английски език

     През октомври 2009 година от печат излезе „Разпятието” – третия роман от трилогията на Петър Константинов „Синият аметист”. Творбата излиза на английски език за първи път разширявайки кръга от почитателите на бележития български автор. Според д-р И. Симеонов от Тараклийския държавен университет в Молдова, книгата е „нов връх в българската романова традиция”.
Трилогията е не само драматична хроника на българската съдба от 1877 г. до 1953 г. , но също така и интересна сага на четири български поколения. Съвременната българска литература не познава такава всеобхватна и вълнуваща художествена творба. Първият том „Изгревът” е претърпял 8 издания; вторият том „Прощаване с пролетта” – 5 издания, а „Разпятието” – 3 издания до сега. Това само по себе си говори за извънредно големия интерес към романа.
„Разпятието” (“The Crucifixion”) обхваща периода от 1941 г. до 1953 г. По повод трилогията Борислав Гърдев споделя: „Отдавна не бях се срещал с толкова силно, ярко, обхватно, пластично и разтърстващо четиво!”
Вярвам, че това беше и причината за превода на третия том „Разпятието”. Английско говорещият свят би трябвало да знае за трагедията и героизма на източноевропейските страни и специално за България, в периода от края на II-та  Световна война до смъртта на Сталин през 1953 г.
            С документална точност, читателят вижда резултатите от натрапената комунистическа власт. Страната е разорена, народът е разпънат на кръст, столицата София е опожарена. Психологичната нагласа на героите е предадена драматично и точно. В четивото са представени различни слоеве на населението по време на тези съдбоносни години, които предлагат различни гледни точки спрямо случващото се в страната.
Романът се чете на един дъх. Липсва едностранчивостта на политиците, a обективността на автора се налага чрез необикновената психологична задълбоченост и артистична изразителност.

Можете да поръчате книгата на инернет-страниците www.Amazon.com, www.BarnesandNoble.com, www.Xlibris.com или на телефон 1-888-795-4274, ext. 7876. Книгата би била хубав Коледен подарък за Ваши приятели и роднини, говорещи англйски език, и които искат да научат повече за историята на България.

  Д-р Невена Михайлова   

kniga
petar konstantinov

            Писателят Петър Константинов е едно от най-интересните имена в новата българска литература. Завършил медицина и политическа икономия, той посвещава над четиридесет години на популяризирането на българското, европейското и световното изкуство. Автор е на над тридесет книги – романи, повести, сборници, разкази, художествена публицистика и изкуствознание, повечето от които са претърпели многократни издания. Авторът има над 200 научни труда в областта на медицината, изкуството, политическата икономия и историята и над 2000 публикации в периодичния печат.
Литературното творчество на Петър Константинов се характеризира с траен интерес към духовния свят на човека. В романите, разказите и повестите си той отразява възхода и крушението на нравствените идеали, на творческите въжделения и личното достойнство като смисъл и съдържание на човешкия живот. Сред по-известните негови книги са „Предание от изчезналия град”, „Хаджи Адем”, „Черкезките хълмове”, „Ирмена”, „Последната изповед”, Трилогията „Синият аметист”, „Вдъхновението на едно столетие”, „Старият Пловдив”, „Благословена земя”, „История на България с премълчавани исторически факти”, „За и против националните интереси на България”, „Съкровищата на България”, „Съкровищата на Европа”, „Съкровищата на света”, и романът „Заливът на сънищата”.
Петър Константинов взема дейно участие в обществения живот на страната. Той е един от основателите и председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария” – първата общонародна организация след демократичните промени през 1989г., която през последните 20 години осъществява изключително активна дейност у нас и в чужбина за пробуждането, съхранението и разпространението на българския народен дух, народните традиции и историческата ни памет.
Като председател на Националния комитет за защита правата на българите извън сегашните граници на България и на Националния комитет за защита на историческата истина в България, той съдейства с подкрепата на широката общественост за защита правата на компактното българско население извън границите на България и за създаване на истинско действащо гражданско общество в страната ни.
По материали, взети от www.mati-bolgaria.org

 

 

Вестникът
на Българите в Детройт
Архив от 2006 до днес

Последен брой
Абонамент
за да да знаете какво се случва в Детройт