Безплатни Форуми/Обяви

 

 
Българите
Историята на Мати Болгария в Детройт

Мати Болгария беше основана на 8 ноември 1993 година от малка група новодошли български емигранти, както и българи, живеещи в Детройт от много години.
Събирането стана спонтанно в дома на доктор Невена Михайлова. Кратко слово бе изнесено от доктор Петър Константинов – председател на Народното сдружение Мати Болгария. Доктор Константинов беше в САЩ с цел да посети множество други организации, създадени от българи в американските градове. Скромни дарения бяха направени от присъстващите 25-30 човека и това беше началото.
За членове на Борда на организацията бяха предложени шепа ентусиасти:
Аврам Аврамов, Румен Михайлов, Борислава Чопева, Драгица Димефски, Андрей Рангелов, Радко Хаджиев и Невена Михайлов.
Целите на организацията в Детройт бяха по-различни от тези на Мати Болгария – София (отразени в чартъра на организацията).
Първото честване на български традиционен празник бе празнуването на Свети Георги през май 1994 г. в хола на масоните в Детройт. Присъстваха над 378 българи. Последваха множество празници, театрални представления, концерти. Първото свободно гласуване бе организирано в “хъшовското” кафене на поп Гери.
Помощ бе изпратена на български сиропиталища, помощ за възстановяване на български църкви, закупени бяха компютърни за българско училище. Мати Болгария се отзоваподпомогна с парични средства семействата на починали емигранти в Детройт.
Организацията издаваше малък, но доста добре посрещан вестник за около осем години (редактори Васил Крайчев и Анелия Петрова).
Мати Болгария е доброволна организация. Членският внос е също от доброволни дарения. През последните години приходи не е имало, освен скромните дарения на единици сънародници, членовете на Борда, или томбулите по време на тържествата.
Много са прекрасните хора, с които сме сътрудничили през годините. Не зная от къде да започна. Ако някой мисли, че българинът няма чувство за гражданстка отговорност, аз ще кажа с чиста съвест, че той греши. Между нас има много работливи и талантливи хора. Има нужда от организация, сплотеност и преди всичко, задължение на всеки един от нас е, да запазим българските ценности в бита си. Само тогава ще сме си “свършили работата”. Много възможности има пред нас, много работа ни предстои:
- Дарения за въстановяване на националните паметници в България
- Кореспонденция с различни организации за съдействие в работата на Националния комитет за защита на правата на българите извън сегашните граници на България (западните покрайнини Тараклия Украйна, Болградската българска гимназия).         
 
Доктор Невена Михайлова
Януари 2007

 

 

Вестникът
на Българите в Детройт
Архив от 2006 до днес

Последен брой
Абонамент
за да да знаете какво се случва в Детройт