Безплатни Форуми/Обяви
Поздравления
 
Kалендар на Българският културен център за учебната 2012/2013
  • Концерт на ансамбъл "Хоро" - 6 април.
  • Концерт на Кристина Димитрова и Орлин Горанов.
  • Концерт за закриване на учебната година в училище "България" и Денят на Славянската писменост - 25 май, Трой
Счетоводна проверка на Българския културен център

През февруари беше направена проверка от Иван Сарафов, дипломиран счетоводител, който не установи материални несъответствия и за това беше писано в брой 3 на вестника в отчета за дейността на Центъра през 2011 година. Oтчет oт Иван Сарафов и отчет за приходи и разходи на Центъра.

Нов статут на организацията


Българският културен център е одобрен за tax exempt статус от IRS, което означава, че даренията за организацията са данъчно признат разход.
Това решение влиза в сила с дата 19 април 2010. Ако все още не сте подали данъчната си декларация и сте направили дарение за центъра, уведомете счетоводителя си.  
Екип в състав Емилия Каназирева, Георги Янев, Даниела Начева, Ралица Минчева, Велеслав Начев и Бистра Макнев подготвиха документите и работиха няколко месеца по проекта (през 2011 § 2012) за да се реализира идеята. Таксата за регистрация беше предоставена от д-р Денчев. Благодарности на екипа за добрата работа!

В резултат на новата регистрация в училището стана реалност и още една наша програма – за подпомагане на семействата в затруднено финансово състояние.
Програмата ще бъде отворена от месец март. За квалифициралите се таксата през оставащите месеци на 2012 ще бъде изцяло отменена, а в последващите учебни срокове намалена или отменена в зависимост от резултатите на центъра. Кандидатите трябва да попълнят молба и отговарят на:

Концерт за 24 май в Детройт, 2011

Празничен концерт по случай 3 март.

Скъпи сънародници,
Българи,

През април беше регистриран Български културен център в Детройт. Центърът ще осъществява образователна и културна дейност, свързана със съхраняване на българските традиции, обичаи и култура.

Центърът има избрано временно ръководство:
Председател – Велеслав Начев
Заместник Председател – Люба Иванова
Секретар – Митра Енчева
Помощник секретар – Тодор Гаджев
Касиер – Бистра Макнев
Съветник по финансовите въпроси – Георги Янев
Съветници по културната дейност - Андрей Иванов, Румен Малинов, Стефан Чардаков, Митко Алексиев
Съветник по благотворителната дейност – Илияна Георгиева, Емилия Димитрова
Съветник за детската забавачница и училището – Мария Иванова, Митра Енчева
Съветник за връзки с медиите – Даниела Начева

        Искаме децата с български корени да имат възможност да се учат на нашата азбука, както и да познават родната култура и история. Подпомагането на българското училище към Българския културен център е основната задача на Центъра.
        Източници за финансиране на Центъра и училището ще бъдат членски внос, дарения и приходи от организиране на български празници и събирания.
Очаквайте нашият летен пикник!
        Приканваме всички, които приветстват идеята да станат членове на Центъра. Желаещите да се включат в нашите инициативи могат да го направят, посещавайки следните занятия: уроци по български език за деца над 6 г., детска градина за най-малките, хор за народни песни.
Българският културен център кандидатства по програма на Министерството на образованието и ако бъдем одобрени ще получим финансови средства за училището, както и за кръжоци по рисуване, музика, български традиции и народни носии за децата.
        Възнамеряваме да кандидатстваме и по програми към щата Мичигън. Искаме да покажем, че в тук живеят много българи и за това поведохме важна кампания за преброяване на българите в щата. До момента обаче има регистрирали се едва 476 българи. Затова ви приканваме да подкрепите идеята за Центъра, регистрирайки се като българи в Мичигън.
Работим за признаване на Българския център като организация с идеaлна цел, чиито дарения да се отчитат като данъчно облекчение.
        На 22 май беше организирано тържеството по случай празника на българската просвета, култура и славянската писменост, на което отбелязахме и регистрирането на Българския културен център в Детройт.
Изказваме благодарност на шофьорската гилдията в Детройт, която заплати наема за залата. Сърдечно благодарим и на всички, дарили пари и труд, за да има Български културен център и този прекрасен празник.

        Можете да направите дарение по сметката на Bulgarian Cultural Center,
Huntington National Bank, routing # 072403473, account: 02383112024

ВЕЛЕСЛАВ НАЧЕВ

Отзиви от тръжеството на 22 май

Можете да споделите вашето мнение на форума за дискутиране проблемите и организацията на Български културен център в Детройт.

Ето няколко мения:

С голямо удоволствие искам да споделя, че партито за 24 май беше много хубаво. Да, то не беше професионално, но беше от сърце. Всичко беше организирано с доброволния труд и средства на много хора, за което сърдечно им благодарим. Благодарим на готвачите за вкусната, домашно приготвена българска храна и на DJ Митко за това, че се погрижи за хубавото ни настроение през вечерта. Благодарим и на всички, които донесаха вкусотии за кулинарната изложба. Дойдоха много хора и това ме зарадва много, защото показва, че ние тачим празниците и традициите.
На това събиране беше обявено и началото на Българския културен център в Деторйт. Това е една прекрасна инициатива, която изисква много подкрепа и постоянство, за да не остане само идея. Аз бях изненадана колко много български деца имаше на партито. Ще бъде срамота, ако ние не се погрижим и им предоставим дори една малка част от българския език и култура. А те като порастнат ще бъдат доволни и горди, че знаят от къде са техните корени.

БИСТРА МАКНЕВА

Последната сбирка ми хареса много. Надявам се, че присъстващите на нея ще споделят за големия брой посетители с приятели и познати, за да знаят и те, че тези сбирки са полезни за всички емигранти.
Хората, които подготвиха сбирката заслужават признание и похвала. Считам, че всичко беше организирано максимално добре и впечатляващо. Приятно изненадан останах от многото деца, които бяха весели и щастливи. Това е добър признак за бъдещето. Трябва да се счита, че с такива сбирки новата емиграция започва да пише своята нова история. И ако тя вземе предвид историята на старата емиграция, ще може да избегне всички допуснати грешки от нея. (За мен старата емиграция за хората, дошли в Америка преди 10 ноември 1989 г.)

Д-Р ИВАН ГАДЖЕВ

 

 

Мнения
Стихове от Деца

Дени Маринска

Мария Райкова

Вестникът
Всичко за вестника
Архив
Последен брой
Абонамент
за да сте информирани за събитията в Детройт